Още

  100-метрово мегацунами заличи село в Гренландия

  Една от най-големите вълни цунами в историята беше регистрирана на 17 юни 2017 г., но вероятно не сте разбрали за нея.

  100-метровата вълна, която е била поне три пъти по-голяма от онази, ударила Япония през 2011г, е унищожила малка аляска общност. Причинена е от свлачище, което само по себе си е било толкова огромно, че е отчетено като земетресение от 4.1 степен от сеизмографите.

  Повечето цунамита се предизвикват от земетресения по специфични разломи, при които едната страна на разлома се придвижва надолу спрямо другата. Това позволява изместването на огромен обем вода и се получава цунами, което се издига нагоре и причинява огромно унищожение, когато стигне сушата.

  Най-мощните земетресения в света винаги са предизвиквали цунамита, които неизменно са по-унищожителни от своите парадоксално по-малко значими братовчеди – мегацунамитата. Те се образуват, когато огромен обект – част от вулкан, планина или дори астероид – се сблъска с плитък воден басейн.

  Тогава се образува голямо изместване на водата, пропорционално на размера на басейна. Освен в случая на сблъсък на астероид, това създава внезапна вълна, която е локализирана, но чиято пикова височина засенчва тази на повечето нормални цунамита. В малък мащаб, тези зверове са безспорно опустошителни.

  Такова цунами се образува когато Тера – днес Санторини – изригва катастрофално и потапя голяма част от острова в Егейско море. Мегацунамито затрива по-голямата част от минойската цивилизация на острова и близкия Крит.

  Същото се случва през 1972г, когато печално известният връх Ундзен избухва. След като целият южен фланк на вулкана отива в морето, мегацунами убива 15 000 души в залива.

  Мегацунамито в Гренландия не е по-различно. Като най-високото цунами, наблюдавано някога в залив Литуя (високо 530м), това се е получило, когато свлачище изпраща огромни парчета скали от височина близо километър директно в морето. Вълната заличава рибарското село Нугациак.

  Въпросът е какво е предизвикало свлачището? За разлика от случая със залива Литуя през 1958г, не е регистрирана никаква сеизмична дейност по същото време, така че не е било земетресение. Има вероятност течаща топяща се от ледовете вода да е дестабилизирала скалите достатъчно, за да се откъснат – а тази вода се свързва с все по-топлите лета.

  Климатичните промени ли са виновни? Много е вероятно, но е твърде рано да се каже.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link