Още

  12 ежедневни неща, които убиват нашата памет

  Един от първите признаци на промените, свързани с възрастта, е влошаването на паметта. Доскоро вие рецитирахте стихове от сърце, а днес не можете да си спомните къде са ключовете, а те са на вратата.

  Какви ежедневни ритуали и феномени представляват опасност за паметта и какво трябва да се избягва, за да се запази ума си остър за много години напред.

  Вредните мазнини

  Злоупотребата с наситени и ненаситени мазнини (транс-мазнини) води до натрупването на „лош“ холестерол в организма. Той застрашава атеросклерозата на мозъка – плаките на холестерола пречат на кръвоснабдяването и нормалната мозъчна активност. Вместо тези мазнини в диетата си включете полиненаситени (орехи, риба, соя, тофу) и мононенаситени мазнини (авокадо, маслини, зехтин, слънчогледово или сусамово масло).

  Излишната захар

  Смята се, че за работниците на интелектуалния труд сладкото е полезно в неограничени количества. Това е много често срещан мит. Глюкозата е необходима за храненето на мозъка, но дневната доза на захар варира от 35 до 50 грама. Прекомерната консумация на захари намалява познавателната (когнитивно) мозъчната функция и способността да се образува нови спомени.

  Глюкозата може да се получи от естествени източници – зеленчуци и плодове.

  Строгата диета

  Умереността в храната е важна, но не трябва да се стига до крайности. При жените, които са на диети с ниски въглехидрати и без въглехидрати, се отбелязват забавяне на реакциите, влошаване на визуалната и пространствената памет. При тези, които се ограничават в калориите, но поддържат нормално съотношение на белтъчини, мазнини и въглехидрати, такива промени не са отбелязани. Също така, нарушения на паметта се случват на тези, които пренебрегват закуската.

  Пушенето

  През 2012 г. учените стигнали до извода, че никотинът има положителен ефект върху способността за учене, вниманието и краткотрайната памет. Въпреки това минусите на влиянието на тютюнопушенето върху нашия мозък все още надвишават предимствата. След 43 години се наблюдава рязък спад на вербалната памет сред пушачите (запаметяването на информацията устно). В допълнение този лош навик увеличава риска от синдром на Алцхаймер два пъти.

  Липсата на сън

  Мозъкът и паметта като цяло се влияят не само от количеството, но и от качеството на съня. Например, жизненият хормон мелатонин се произвежда само в сън, в пълна тъмнина, а върхът на проиводството му е в интервала от 23:00 до 03:00 часа. По това време сънят е най-продуктивен. Внимавайте при избора на възглавница: ако тя не държи гръбнака ви изправен и главата ви е в неудобна поза, мозъкът няма да получи нужното количество кислород.

  Облачното време

  Липсата на „слънчевия“ витамин D води до намаляване на когнитивните способности. Това се усеща от много жители, които живеят в региони, където през октомври слънцето грее символично и небето е покрито със сива мъгла до април. Обмислете това при избора на комплекс от мултивитамини.

  Вълнението

  Първо, безпокойството води до физиологична възбуда. На второ място, това ни дава несигурност относно собствените ни силни страни. Тяхната комбинация причинява временно понижаване на умствената активност. Ето защо е важно да се научите бързо да се успокоявате в стресова ситуация.

  Кофеинът

  Както се казва, „в капка – лекарство, в чаша – отрова“. Кафето изостря вниманието и способността за учене, но когато се използва прекомерно увеличава сърдечната честота и причинява безпокойство (което, както вече разбрахме, зле засяга остротата на ума).

  Силната музика

  В Австрия учените откриха законемерност между навика да се слуша музика с голяма сила на звука и паметта. Фактът, че тялото възприема звукови вълни за опасност, поради което започва да произвежда адреналин и кортикостероиди (хормони, които се отделят по време на стресови ситуации) и захар (енергия, за да избяга от заплахата). В същото време глюкозният резерв в мозъка се активира, което води до намаляване на активността в неговите части, които са отговорни за паметта.

  Алкохолът

  Основната опасност в алкохола е етанолът, който отравя тялото. Епизодичната употреба на алкохол позволява на организма да се пречисти от токсичните ефекти, но при системна употреба паметта се разрушава. Алкохолизмът води до деградация на мозъка.

  Интелектуалните забавления

  Нашият мозък се нуждае от ежедневни интелектуални предизвикателства, в противен случай с възрастта започва да се разгражда. Ако не го тренирате поне да чете книги, а прекарвате много време пред телевизора, тогава в него не се появяват нови невронни връзки. Стилът на мислене придобива характер на клип – става трудно за вас да възприемате линейна информация и да запаметявате съгласуван текст.

  Неправилно избраните лекарства

  Редица лекарства в списъка с нежелани ефекти имат елемента „увреждане на паметта“. Те включват някои болкоуспокояващи, транквиланти, антидепресанти. Ето защо, когато се консултирате с лекар, не се колебайте да научите всичко за съвместимостта на предписаните лекарства и възможните отрицателни последици от тяхното използване.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link