Още

  13 световни ценности, които все още липсват (2 част)

  8. „Пекинският човек“

  Копие на „Пекинския човек“

  През 1923 година в пещера в близост до Пекин е открита вкаменелост на хоминид, който е наречен „Пекинският човек“. През 1941 година вкаменелостите изчезват по време на японска инвазия в Китай. Днес не е ясно къде се намират вкаменелостите.

  9. Картина на Рафаело Санцио

  Италианският художник Рафаело Санцио (1483 – 1520) рисува този впечатляващ „Портрет на млад мъж“. Самоличността на младия мъж и точната дата, на която Рафаело го е нарисувал, са неясни. Картината е била притежание на Музея в Краков, когато през септември 1939 немската армия нахлува в Полша. Немците вземат картината от музея с желанието да я изложат във Führermuseum в Линц. Führermuseum никога не е построен, а картината е видяна последно във вилата на Ханс Франк в Германия през януари 1945. Ханс е генерал-губернатор на Полша и след войната е осъден на смърт на Нюрнбергския процес. Местоположението на картината на Рафаело не е установено.

  10. Кралското ковчеже

  През 1800 принцеса Изабела Чарториска създава така нареченото кралско ковчеже, в което има колекция от артефакти от кралски семейства, управлявали Полша. Сред тях имало бижута, носени от полски крале, произведения на изкуството и други. Ковчежето е взето от нацистите след нахлуването им в Полша през септември 1939.

  11. “Победоносните усилия на любовта“

  Уилям Шекспир пише пиесата „Победоносните усилия на любовта“, макар че нито едно копие от нея не е запазено до днес. Мнозина вярват, че тя е продължение на „Напразните усилия на любовта“ – комедия, която Шекспир пише през 1590-те години. Документи от периода показват, че „Победоносните усилия на любовта“ е публикувана през 1598 и е продавана до 1603, но нито едно от копията не е открито до ден-днешен.

  12. „Глава на Фавн“ от Микеланджело

  Главата на фавн – която е съчетание между човешка и глава на козе митологично създание, е скулптура на Микеланджело. Музеят Барджело във Флоренция притежава главата до август 1944, когато тя е открадната. Смята се, че немски войници вземат маската някъде между 22.08 и 23.08.1944, след което я поставят в камион. От тогава местоположението ѝ е неизвестно.

  13. „Леда и лебедът“

  Картината на Микеланджело „Леда и лебедът“ изобразява сцена от древната митология, при която бог Юпитер, преобразен като лебед, съблазнява Леда – кралицата на Спарта. От тяхната любов се ражда Хубавата Елена. Днес това произведение на изкуството е изгубено. Оцелели са само няколко копия, които показват, че картината на Микеланджело е била доста еротична, като Леда е напълно гола. Мнозина смятат, че през годините някои хора просто не са можели да приемат твърде еротичния вид на произведението и в даден момент то е било унищожено.

  ВИЖ ЧАСТ 1-ва: 13 световни ценности, които все още липсват (1 част)

  Източник: livescience.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови