Още

  15 интересни факта за Антарктида

  В най-южната част на планетата почива една от най-масивните и мистериозни земи на света – замръзналото кралство на Антарктида. Това ледено място се простира на площ от над 14 милиона квадратни километра, като по този начин се превръща в петият по големина континент на планетата. Намира се почти изцяло в Полярния кръг, което означава, че температурите там са постоянно под нулата –  почти през цялата година.

  Такива климатични условия правят Антарктида почти необитаема в сравнение с други региони на планетата, но животните, за които тя е дом, са много добре адаптирани да оцеляват в суровите условия там. И докато пейзажите на Антарктида изглеждат необитаеми за нетренирания наблюдател, то всъщност те са едно от най-интересните места на планетата.

  Ние от екипа на ИскамДаЗнам съставихме списък от 15 интересни факта за Антарктида, които със сигурност ще Ви впечатлят:

  1.Сухите долини в Антарктида са едно от най-сухите (както, очевидно, подсказва името им) места на планетата. С подобна толкова ниска влажност, в тази част на континента снегът и ледът дори не могат да се натрупат, като това оставя долината просто една огромна площ, покрита с прах и кал.

  2. Средностатистически погледнато, Антарктида е най-ветровитото място на Земята. Учените, които са я изследвали, докладват за ветрове, които достигат скорост от 200 мили в час (малко над 320 км в час).

  3. Ледената шапка на Антарктида е най-голямото ледено образувание на планетата и на места може да достигне до 4 мили (около 6 километра) дълбочина. В своята цялост, континентът съдържа около 90% от леда на планетата, който е съставен от прясна вода, както и около 70% от всичката прясна вода на планетата.

  4. Учените твърдят, че ако ледената шапка на Западна Антарктида се стопи, това ще вдигне нивото на Световния океан с близо 5 метра.

  5. Шелфът на Рос – плаваща маса лед, която се простира от континента навътре в океана, обхваща повече от 510 хиляди квадратни километра и е най-големият леден шелф, откриван някога.

  6. Докато Антарктида е покрита с лед, то там се намира и една от най-големите планински вериги на света – веригата Гамбурцев, която е с дължина от повече от 1200 километра. Изчислено е, че най-високите върхове са с височина от около 2 800 метра, което е приблизително една трета от височината на най-високия връх на планетата – Еверест.

  7. Друга интересна географска забележителност, скрита под леда, е езерото Восток – сладководно езеро, погребано под 4 километра замръзнала вода. Размерите на Восток са почти колкото тези на езерото Онтарио и представлява един от повече от 200 водни басейна, които са били открити под леда.

  8. Докато Гранд Каньон в САЩ се счита за най-големият на света, учените са открили друг каньон в Антарктида, който съвсем заслужено може да му е съперник. Безименният каньон е открит през 2010-та по време на експедиция и се простира на внушителните 100 километра, широк е повече от 9 километра, а дълбочината му достига 1,6 километра. Учените спекулират, че е възможно размерите му да са дори и по-големи, но за да се установи това се изискват по-нататъшни изследвания.

  9. Антарктида е домът на връх Еребус – най южно разположеният активен вулкан на планетата, както и на единствените познати на човека „езера от лава”, в които е имало разтопена магма в продължение на милиони, милиарди години – въпреки суровите условия на континента.

  10. Има 30 различни държави, които имат 80 изследователски станции, разположени из целия континент. Хората, които обитават тези станции, наброяват около 4 хиляди по време на летния период и едва 1000 през зимния.

  11. През януари, 1979-та, Емилио Марко Палма става първият човек, който е роден на Антарктида. От тогава насам само още десет души си били родени там.

  12. Поради наклона на земната ос, слънцето не изгрява на Антарктида от пролетното равноденствие до есенното равноденствие, което значи, че континентът е потънал в мрак през целия зимен период.

  13. И обратното – по време на летните месеци, слънцето не залязва на Антарктида, което означава, че континентът получава повече слънчева светлина и от Екватора през този период.

  14. През март, 2000-та, леден къс с дължина 270 километра и ширина 40 километра – иначе казано, почти с размерите на Кънектикът, се отчупи от Шелфа на Рос.

  15. Дълбокото езеро в Антарктида е толкова солено, че не може да замръзне, дори и температурите да паднат до -15 градуса по Целзий.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link