Още

  15 любопитни факта за това как функционира мъжкото тяло

  Учени от целия свят все още продължават да изучават разликите между мъжете и жените, и активно откриват нови и важни тайни за това как функционират тялото и ума на мъжката половина от човечеството.

  Ние от ИскамДаЗнам съставихме списък от любопитни факти за мъжете. Възможно е някои от тях да Ви изненадат и да Ви научат на нещо ново.

  • Когато мъжете слушат, то те използват само едното полукълбо на мозъка си; другото полукълбо може да мисли за нещо коренно различно. Нещата стоят по съвсем различен начин при жените. Когато те слушат, целият им мозък е ангажиран с този процес. Ето защо, когато разговаряте с мъж, важно е да сте по-кратки и конкретни в това, което казвате.
  • Слуха, обонянието и усещането за вкус са по-слабо развити при мъжа отколкото при жената. Това е продукт на еволюцията: мъжете, както знаете, били ловци и трябвало да забелязват движението, докато жените събирали храната – затова при тях усещането за вкус е по-добре развито.
  • Жените могат да виждат в повече детайли в тъмното – но само тези, които са близо до тях. Зрението на мъжете в тъмнината е малко по-лошо, но пък могат да виждат повече детайли на всякакво разстояние.

  • Левичарите при мъжете са три пъти повече отколкото при жените. Научното обяснение за този феномен все още не е установено. Учени от Австралийския университет са открили, че левичарите могат да обработват по-големи количества информация от хората, за които дясната ръка е водещата.
  • Мъжете се справят по-добре с физическата активност. Средностатистически погледнато, един мъж има около 4-5 литра кръв в тялото си. Жени със средностатистическо телосложение имат около 3-3,5 литра кръв. Още повече – кръвта на мъжете е по-богата на хемоглобин и червени кръвни клетки, което означава, че циркулацията на кислород в кръвообращението им е значително по-добра.

  • Мъжете не страдат от целулит. Това е така, защото мъжете и жените имат различни индекси на мускулната маса, мазнините и съединителната тъкан в организма си. Мъжете имат повече мускулна маса и количеството колаген в кожата им е по-голямо отколкото при жените.
  • Качеството на съня при мъжете е по-добро. Електрическата активност на мъжкия мозък спада с до 70%, а тази на жените – едва с до 10% по време на сън. Причината за това отново може да бъде проследена назад във времето, до примитивните общества. Както казахме – мъжете са били ловците и когато са били у дома е трябвало да си почиват. От друга страна, жените са отговаряли за дома и децата, затова се е налагало да бъдат по-активни у дома.

   

  • За мъжете е по-лесно да отслабнат. Тялото на мъжа изгаря повече калории, за да снабди мускулите и органите с повече енергия. В същото време, нивата на тестостерон в мъжкото тяло са седем пъти по-високи от тези в женското, а това подобрява и ускорява метаболизма (въпреки факта, че мускулната маса на мъжете е значително повече от тази на жените).
  • Мъжете виждат по-добре движещите се обекти отколкото неподвижните такива. Ето защо един мъж винаги ще обърне повече внимание на танцуващо момиче в някой клуб, отколкото на онова, което стои на едно място.

   

  • Мъжете са по-предразположени към това да пуснат коремче. Причината затова е, че мъжете не трупат мазнини под кожата си (както е при жените), а вътре в коремната кухина, между вътрешните органи.
  • Имунната система на мъжете е по-слаба и те са по-силно засегнати от инфекциозни болести отколкото жените. Причината е в по-високите им нива на тестостерон, който има и по-силен противовъзпалителен ефект. Този хормон подсилва гените, които намаляват възпалението, вследствие на което тялото произвежда по-малко антитела.

   

  • Пикочният мехур на мъжете е по-голям, което означава, че имат нужда да уринират по-рядко от жените. Жените имат повече на брой органи в таза си и по този начин за пикочния мехур остава по-малко място. Средния обем на пикочния мехур при жените е около 190-470 мл, докато обема на пикочния мехур при мъжете е около 700 мл.

   

  • Тялото на мъжа съдържа около един път и половина повече мастни и потни жлези от това на жената. Ето защо кожата на мъжете изглежда и по-мазна.

  • Мъжете по-трудно издържат на високи температури. От друга страна, мъжкото тяло е естествен „радиатор”, защото температурата му е с около 0,2 градуса по Целзий по-висока отколкото тази на женското тяло. Това е пряко свързано с по-бързия метаболизъм на мъжете.
  • От генетична гледна точка мъжете са по-елементарни. Активните X хромозоми са комбинация от майчината и бащината клетка. Мъжете получават X хромозомите си от майките си. Y хромозомата съдържа по-малко от 100 гена, докато X хромозомата носи повече от 1 500 гена.

  Накратко, мъжете и жените са различни с всяка клетка на тялото си, защото носят различни генетични комбинации. Но вследствие различията помежду си, ставаме по-привлекателни и интересни едни на други, нали?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link