Още

  15 любопитни факта за някои изследователи и техните преживявания

  1. През 10.05.1503 година Колумб открива Каймановите острови и след като с всички сили се опитва да пребори насрещните ветрове и течения, на 25.06 достига до Ямайка. Корабите са в окаяно състояние и Колумб търси помощ. Знаейки, че скоро се очаква лунно затъмнение, той казва на местните жители, че ако не му помогнат, Луната ще изчезне.

  2. Известният британски изследовател Дейвид Ливингстън веднъж изгубва всички свои запаси, докато е в Африка. За да получи храна от местните жители, той бил принуден да яде в специално ограждение, което служело за забавление на местните.

  3. През 1911 година британският изследовател Джордж Мъри Левик наблюдава некрофилията при пингвините. Неговите изследвания не са публикувани до 2012 година, тъй като се смятали за твърде неприлични по онова време.

  4. При една от експедициите си изследователят Лорънс Оатес страда от гангрена вследствие на замръзване. Знаейки, че животът на приятелите му ще бъде в опасност заради него, той излиза от палатката си и никога повече не се завръща.

  5. На остров Адмиралти в Аляска, САЩ има толкова много мечки, че ранните руски изследователи го наричат „Остров Страх“.

  6. По време на експедиция през Йелоустоун, Труман Евъртс се отделя от групата си. Той изгубва коня и запасите си, а по-късно пада в гейзер. Открит е полужив няколко месеца по-късно.

  7. Холандският изследовател Абел Тасман открива Нова Зеландия и Тасмания по време на първото си пътешествие, но напълно пропуска Австралия. Едва по време на второто пътуване той разбира пропуска си.

  8. По време на арктическо изследване през 50-те години Питър Фройхен си създава оръжие от собствените си изпражнения, за да се освободи от лавината, под която е затрупан. По-късно той сам ампутира замръзналите си пръсти.

  9. Когато английският изследовател Уолтър Рали залавя португалския кораб Madre de Deus, той открива товар, на стойност половината от английската национална хазна.

  10. Древногръцкият пътешественик и астроном Питей прави най-ранното описание на Северно море. Освен това, наблюдавайки внимателно и описвайки всичко, което вижда по пътя си, той пръв предполага, че Луната влияе на земните приливи и отливи.

  11. Планината Дисапойнтмънт в Австралия получава името си, след като изследователите, които я откриват, сметнали, че гледката не е толкова добра. (disappointmentот английски: разочарование).

  12. Капитанът на кораба на Колумб – Родриго ди Трайана твърди, че е първият, който забелязва сушата, но Колумб заявява, че я е видял няколко часа преди него. По този начин той си осигурява обещаното от Фердинанд заплащане за онзи, който първи види земя.

  13. При изследване на Южна Дакота Хю Глас е изоставен от групата, която решава, че е умрял след като е нападнат от гризли. Той пълзи 200 мили до близкото селище, за да се спаси.

  14. В Австралия има и езеро, наречено Дисапойнтмънт (disappointmentот английски: разочарование). Наречено е така от изследователят, който следвайки няколко реки в търсене на питейна вода, открива, че езерото е солено.

  15. Английският пътешественик и изследовател Франсис Бъртън е прочут с познанията си на много езици и култури. Той се дегизира и отива до Мека, след което превежда „Хиляда и една нощ“ и „Кама Сутра“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link