Още

  15 животни, които едва ли някога ще видите на живо

  Влиянието на човека върху планетата се усеща все повече и най-потърпевши са животните. Това са 15 вида, които може би никога няма да видите на живо.

  1. Лъв + тигър = лигър

  1. Лъв + тигър = лигър

  Лигърът е кръстоска между тигрица и лъв. Животното е по-едро от родителите си, обича водата (като тигрите) и обича да общува (като лъвовете). Понеже хабитатите на родителите не се пресичат в дивата природата, лигърът съществува само в плен. В миналото, териториите на азиатските лъвове и тигрите са се застъпвали, така че някога може да е имало диви лигри.

  2. Северен косматонос вомбат

  2. Северен косматонос вомбат

  Той е критично застрашен вид. Живее в Национален горски парк Епинг в Куинсланд, Австралия. През 2003г, тези вомбати са били само 113, а през 2010г популацията им е нараснала на 163.

  3. Червеногривест дървесен плъх

  3. Червеногривест дървесен плъх

  Червеногривестият дървесен плъх живее в относително малък горски регион в Колумбия. За съжаление, много от хабитата му е унищожен. В продължение на много години се е смятало, че видът е изчезнал. Показал се е обаче през 2011г.

  4. Мадагаскарска ъглеста костенурка

  4. Мадагаскарска ъглеста костенурка

  Мадагаскарската ъглеста костенурка е най-застрашения вид костенурки в света. Живее в региона на Бали Бей в Мадагаскар. Общата й популация е между 440 и 770 индивида. Понеже е изключително красива, основната опасност за нея е незаконната международна търговия с домашни любимци.

  5. Синя тарантула

  5. Синя тарантула

  Латинското й име е Poecilotheria metallica, понеже има метален син цвят. Естественият й хабитат е гора в Андра Парадеш, южна Индия. Там живее на по-малко от 100кв.м.

  6. Хайнански гибон

  6. Хайнански гибон

  Естественият хабитат на хайнанския гибон е остров Хайнан в Южнокитайско море. Там са останали само 23 на свобода. Това ги прави най-редките примати в света. Поради възможното им скорошно изчезване, много организации се борят да намалят броя на факторите, които допринасят за намаляващата популация на гибоните.

  7. Гвенон ролоуей

  7. Гвенон ролоуей

  Тези гвенони живеят в Гана, Кот д’Ивоар и Мадагаскар. Но според последните данни, само 100-160 са останали в горите на Мадагаскар. Основната заплаха за вида са миньорските дейности, незаконната сеч и изгарянето на гори за земеделие. Гвенонът ролоуей е записан като един от 25-те най-застрашени примати в света.

  8. Голям бамбуков лемур

  8. Голям бамбуков лемур

  Това е най-едрият вид лемур и живее в Мадагаскар. Храни се само с бамбук и предпочита стъблото, но яде и листата. Все още не е известно как се справят с цианида, откриващ се в стъблата.

  9. Вакита

  9. Вакита

  Това е най-малкият делфин в света. Живее в Северния залив на Калифорния и Мексико. Останали са по-малко от 200 на свобода и продължават да намаляват. Основната заплаха за тях е използването на рибарски мрежи.

  10. Мисисипска водна жаба

  10. Мисисипска водна жаба

  Живее само на две места в река Мисисипи. Популацията й е от 60-100 индивида. Причината за изчезването на вида е загубата на хабитат, болести, суша, инвазивни видове.

  11. Риба трион

  11. Риба трион

  Рибата трион живее в крайбрежните тропически и субтропически води на Атлантическия, Индийския и Тихия океан. В момента обаче, популацията й е ограничена до северна Австралия. Тя се е адаптирала да живее както в соленоводни и сладководни басейни, а носът й служи да открива храна под песъчливото океанско дъно. Основната заплаха за вида са човешкия ефект върху природата и рибарските мрежи.

  12. Сингапурски сладководен рак

  12. Сингапурски сладководен рак

  Сингапурският сладководен рак живее в горски потоци в Сингапур. Той е критично застрашен вид и популацията му се смалява заради загуба на хабитат. През 2012г е включен в списъка със стоте най-застрашени видове.

  13. Хамелеон Тарзан

  13. Хамелеон Тарзан

  Той е открит през 2009г. Живее в малък район от дъждовна гора в Мадагаскар. Има много разпръсната и намаляваща популация. През 2012г е включен в списъка със стоте най-застрашени видове.

  14. Земеровка на Нелсън

  14. Земеровка на Нелсън

  Тази земеровка е кръстена на Едуард Уилям Нелсън, който я е открил през 1894г. Тя живее в източно Мексико и е била смятана за изчезнал вид. Открита е отново обаче през 2004г, но остава неизследвана.

  15. Вонистра на Дърел

  15. Вонистра на Дърел

  Това е бозайник от Мадагаскар, родственик на кафявоопашатата мангуста. Вонистрата е описана като нов вид през 2010г. Застрашена е заради унищожаването на хабитата й в Лак Алоатра.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови