Още

  10 научни причини да ядете повече пица

  Ако математиката и науката грешат, тогава не искаме да сме прави. Ето 10 забавни причини, които ще ви накарат да се чувствате по-малко виновни, че редовно нагъвате пица.

  1. Хвърлянето на пица може да спаси живота ви.

  Ако щете вярвайте, но физиците използват изкуството на хвърляне на пица, за да правят мотори по-малки от човешки косъм, за мозъчни операции.

  Пицарите са усъвършенствали хвърлянето на тестото, движейки ръцете си в кръг, за да постигнат максимална ефективност. Учените са изучили движенията им, за да направят мотори, имитиращи тези кръгове. Само че, вместо да се въртят веднъж в секунда, те го правят няколко милиона пъти в секунда.

  2. Пицата прави икономиката по-малко скучна.

  Според Принципа на пицата, закон предложен от нюйоркски адвокат през 80-те, парчето пица е определяло цената за билет за метрото още от 60-те години. Дали тази зависимост все още важи е спорен въпрос, но силата на пицата като барометър е неоспорима.

  10 научни причини да ядете повече пица

  3. Пицата е толкова перфектна, че ще е първата храна, принтирана в космоса.

  НАСА финансира 3D принтер за храна, чиято първа задача ще е да принтира пица.

  4. Дебелата пица може да съдържа повече антиоксиданти.

  Чикагската пица може да съдържа повече антиоксиданти от останалите, защото се пече по-дълго и е по-дебела. Химиците са открили, че по-дългото готвене увеличава антиоксидантите до 60%. По-горещата печка пък може да вдигне процента до 82%.

  5. Пицата помага за абсорбирането на ликопен.

  Доматите съдържат ликопен, антиоксидант, който помага срещу сърдечносъдовите заболявания и други болести. Ако ядете храни богати на ликопен с малко мазнини (като например разтопен кашкавал), тялото абсорбира повече от него.

  10 научни причини да ядете повече пица

  6. Съставките на пицата помагат с ходенето до тоалетна…

  Норовирусът, по-известен като стомашен вирус, е основна причина за проблемно изхождане. Учените са открили, че карвакролът, съдържащ се в ригана, може да унищожи вируса.

  Макар никакво количество пица да не е антибиотик, учените се опитват да впрегнат силата на карвакрола като дезинфектант.

  7. …и карат раковите клетки да се самоубиват.

  Карвакролът също така напада клетките на рака на простатата и ги кара да се самоубиват, което може да се използва за лечението на рака.

  10 научни причини да ядете повече пица

  8. Ако пиете бира, парче пица няма да навреди.

  Пицата е тъпкана с богати съставки, особено кашкавал. Затова е хубаво да я прекарате с нещо течно. Газираните напитки се справят особено добре с това.

  9. Пицата ви пести пари.

  При изследване на над 70 000 цени на пици е станало ясно, че винаги е най-изгодно да си поръчвате по-голяма пица. Защо? Спомнете си за часовете по математика в училище. Площта на кръга се увеличава с радиуса, така че 60-сантиметровата пица е 4 пъти по-голяма от 30-сантиметровата.

  10. Консумацията на пица намалява с възрастта.

  Не се отказвайте от любимите неща. От вас зависи да промените тази статистика.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link