Още

  20 странни и невероятни факта за Исландия

  1. В Рейкявик има музей на пенисите. В колекцията му са включени пениси от над 200 различни бозайници, включително и човешки пенис.

  2. Бебетата в Исландия се оставят на открито за следобедната си дрямка, дори когато температурите навън са много под нулата. Никак не е обичайно да видите бебешка количка (с бебе в нея) пред някое кафене докато родителите стоят вътре и пият кафето си. Или пък можете да видите бебешка количка (отново с бебе в нея) пред дома на някого, поне веднъж на ден, независимо от атмосферните условия и сезона.

  3. В Исландия книгите и четенето са на особена почит. В тази страна има термин „jólabókaflóð”, който в превод приблизително означава „коледното наводнение от книги”. Той се отнася до огромния брой книги, които се публикуват точно преди Коледа, тъй като книгите са едни от най-често купуваните и предпочитани коледни подаръци.

  4. В Исландия бирата е била нелегална до 1989 година.

  5. Alþingi, исландският парламент, е бил основан през много, много далечната 930-та година и е един от най-старите парламенти на планетата.

  6. В Исландия хората просто обожават да ядат сладолед, като дори минусовите температури не са в състояние да им попречат да го правят.

  7. Исландците са не по-малко запалени по басейните и топлите джакузита на открито (дори и в изключително студеното време). Тъй като са пълни с геотермална вода, те са топли и са прекрасен начин човек да си почине и да релаксира.

  8. На всеки няколко години в Исландия има вулканични изригвания. Повечето от тях са малки и невероятни красиви да наблюдавате от далеч.

  9. Почти цялата нужда от отопление и електричество в Исландия е обезпечена от водноелектрически централи и от резервите от геотермални води.

  10. В Исландия няма комари. Всъщност, в тази страна има много малко насекоми. Толкова малко, че по никакъв начин не могат да притеснят местното население.

  11. Комедийният актьор Йон Гнарр е бил избран за кмет на Рейкявик през 2010-та и е останал на този пост в продължение на четири години. Едно от обещанията в предизборната му кампания е било да не спази нито едно от останалите обещания в същата тази кампания.

  12. Полярната лисица е единственият бозайник, за когото Исландия е естествена среда.

  13. Столицата на Исландия – Рейкявик, е градът, който се намира най на север в сравнение с всички останали градове по света, които са част от суверенна държава. Там обаче не става чак толкова студено. Средните температури през януари там са абсолютно същите каквито са и тези в Ню Йорк.

  14. При исландците не съществуват презимена в традиционния смисъл на тази дума. По-голямата част от исландските презимена просто индикират, че вие сте син или дъщеря на баща си (или на майка си) – както е и при нас. Собствените имена почти винаги се използват когато се обръщат към някого, без значение колко официален е дадения повод за това обръщение. Дори и в телефонния указател абонатите са вписани със собствените си (първи) имена.

  15. И още малко за имената. Има стриктни закони относно това какви имена са разрешени в Исландия, като целта им е да съхранят исландския език. Всички имена, които не са били приети преди, трябва да преминат одобрението на т.нар. Комисия за имената, която или ги одобрява ако са в унисон с исландските закони за имената, или ги отхвърля, принуждавайки родителите да изберат други име за детето си.

  16. Полицаите в Исландия не носят пистолети със себе си. В историята на Исландия полицай е застрелвал човек само един-единствен път – през 2013-та година. Случаят е напълно безпрецедентен за страната.

  17. Думата „гейзер” произлиза от името на великия гейзер – Гейсир в долината Хаукадалур в Южна Исландия.

  18. В цялата си история Исландия е обявявала война само веднъж и дори е трудно тя да бъде наречена точно „война”. Нарича се Þorskastríðið – Рибарската война – и е представлявала спор между Исландия и Обединеното кралство относно територии за риболов през 60-те и 70-те години на 20-ти век.

  19. Исландия, подобно на много други държави в Европа, е горила вещици на кладата през 17-ти век. Вещиците в Исландия обаче, за разлика от другите държави, в които е имало такива практики, са били предимно от мъжки пол.

  20. В Исландия няма никакъв, абсолютно никакъв, железопътен транспорт.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови