Още

  28 разлики между мъжете и жените, за които може да не сте знаели

  Ако сте като нас, вероятно сте смятали, че разликата между мъжете и жените се изчерпва общо взето с гениталиите им. Оказва се обаче, че не е така. Изненадващо, знаем.

  1. Мъжките и женските тела реагират на алкохола различно. Докато алкохолът понижава тестостерона при мъжете (което води до понижено либидо), при жените е обратното – повишаването на нивата на тестостерон води до повишена възбуда.

  2. Жените страдат повече при раздяла, но изразяването на болката им позволява да се възстановят по-добре с времето. Мъжете от друга страна крият емоциите си (благодарение на очакванията, които обществото има за мъжете) и това им пречи да продължат напред.

  3. По все още неизвестни причини, жените обикновено спят повече от мъжете. Известно е обаче, че тази тенденция се наблюдава независимо от произхода или културата.

  4. При момичетата по-трудно да се диагностицира аутизъм. Те демонстрират по-малко повторяеми модели на поведение, ограничените им интереси са по-приети от обществото и не изпитват толкова затруднения с говора, както момчетата.

  5. Женските крака и ръце изстиват повече от мъжките. Причината е, че при жените повече кръвоснабдяване има в центъра на тялото (откъдето идват бебетата), докато при мъжете то е по-равномерно.

  6. Мъжете може и никога да не слушат, но чуват по-добре от жените. Те могат по-добре да улавят индивидуални звуци и да се фокусират, независимо от околния шум. Това е еволюционна черта от времето, когато мъжете са били ловци.

  7. При момчетата има по-голяма вероятност да се родят с родилни дефекти, отколкото момичетата. Учени са изчислили, че средно процентът при момчетата 3.9%, а при момичетата – 2.8%.

  8. При жените има три до четири пъти по-голяма вероятност да опитат самоубийство. Но мъжете успяват по-често (около 80%). Причината е, че мъжете обикновено използват относително сигурни методи, като огнестрелни оръжия или обесване, докато жените залагат на хапчета или прерязване на вените. Иначе казано, в болницата е по-лесно да ви промият стомаха или да ви закърпят ръцете, отколкото да ви зашият мозъка. Жените, които не успяват да се самоубият, често са обвинявани, че просто търсят внимание, макар обикновено те да са също толкова решени на самоубийството, колкото и мъжете.

  9. Жените са биологически проектирани да говорят много. Средно една жена изговаря около 20 000 думи на ден – 13 000 повече от един мъж. Учени са открили, че при жените има повече от „протеина на езика“, FOXP2, който е отговорен за речта.

  10. Мъжете и жените изпитват различни симптоми при инфаркт. При жените те включват отпадналост от дни, раздразнение, нарушение на съня, болки в корема, замаяност. При мъжете са стягане в гърдите, болки в ръцете, раменете и челюстта, неравномерен пулс, недостиг на въздух, студена пот. Общият симптом при двата пола е тежест в средата на гърдите и болка в ръцете или раменете.

  11. Жените са по-религиозни от мъжете. Изследване, при което е използвана информация от 192 държави, е заключило, че 83.4% от жените се причисляват към религиозна група, сравнено със 79.9% при мъжете. Разликата от 3.5% означава, че има около 97 милиона повече религиозни жени, отколкото мъже.

  12. Мъжките и женските тела имат различен център на тежестта. При жените той е близо до ханша, докато при мъжете е по-близо до талията.

  13. Мъжете са биологически беззащитни срещу инфекции като грипа и проявяват повече симптоми от жените. Високите нива на тестостерон всъщност отслабват имунната система, което е минус за мъжете.

  14. Приятелят ви никога не познава, когато сте разстроени? Не, че не го е грижа, просто така работи мозъкът му. Учени са открили, че женските бебета по-добре разпознават промяна в лицевите изражения, отколкото мъжките. И мъжете не задобряват особено с възрастта.

  15. Проучване на The Wall Street Journal показва, че жените даряват повече от мъжете, независимо от доходите си. Например, жените в топ 25% по заплата са дарявали средно 156% повече пари от мъжете. Смята се, че мъжете и жените имат различна нагласа по отношение на парите. За мъжете парите са символ на власт, докато за жените са просто инструмент.

  16. Значително повече жени играят Pokemon Go. На базата на отговорите на 1 милион потребители е станало ясно, че 63% от играчите са жени, а само 37% – мъже.

  17. Мъжете обикновено са по-разстроени, когато партньорът им е правил секс с друг, дори да не е било по любов. При жените е обратното и те се разстройват повече, ако партньорът им се е влюбил в друга, дори да не прави секс с нея.

  18. При мъжете има 50% по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с рак, както и да умрат от него. Причината за това все още не е напълно ясна, но експертите смятат, че до голяма степен се дължи на начина на живот.

  19. Офисите на мъжете са по-мръсни. Поне по отношение на бактериите.

  20. Не правите разлика между фучия и розово? Вероятно, защото имате пенис. Мъжкият и женският мозък възприемат цветовете различно. Жените могат да различават повече различни нюанси от мъжете. Учените предполагат, че жените са развили по-добро близко виждане в резултат на фермерство и събиране на плодове и храна.

  21. Женският мозък е по-добър в заключенията и каталогизирането на информация от различни източници, докато мъжкият мозък е по-добър при пространственото обработване и координацията.

  22. Младите мъже носят повече на алкохол от младите жени, но обратното е вярно при възрастните. Причината е в ензим наречен алкохолдехидрогеназа, който е по-силен при младите мъже и възрастните жени.

  23. Жените боледуват повече от мъжете през живота си, но живеят по-дълго. Учените все още не са сигурни защо е така, но подозират, че хормоните и начина на живот са ключови фактори при продължителността на живота.

  24. Мъжете по-често са жертви на онлайн тормоз, но при жените той се изразява под по-сериозни форми, като дебнене и сексуален тормоз.

  25. Мъжете гледат между краката на други мъже много повече от жените.

  26. Множество проучвания са стигнали до заключението, че предпочитаното оръжие за жените серийни убийци често е отровата. Те убиват хора, които познават и го правят за ресурси или власт. Мъжете серийни убийци от друга страна по-често преследват жертвите си. Те убиват непознати и твърде често за секс. Средно жените серийни убийци избягват арест два пъти по-дълго от мъжете.

  27. Жените сънуват повече кошмари от мъжете. При изследване на 170 доброволци, 19% от мъжете са споделили за кошмари, сравнено с 30% от жените. Друго проучване е публикувало подобни резултати при млади момчета и момичета. Жените страдат по-често и от безсъние.

  28. Противно на общоприетото схващане, мъжете са емоционално по-чувствителни от жените. При научни експерименти, когато на субектите са показвани радостни, забавни, вълнуващи и сърцераздирателни клипове, мъжете са демонстрирали по-силна емоционална реакция от жените. Мъжете също така изпитват повече стрес и изтощение от проблеми в любовта.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link