Още

  3 конспиративни теории, оказали се истина

  Тонкинския инцидент

  Този инцидент дава повод на правителството на САЩ да влезе във Виетнамската война. Малка морска битка се разиграва между американските сили и три виетнамски торпедни катера, след което Конгресът дава на президента Линдън Джонсън властта да нареди ответен военен удар в подкрепа на определени югоизточни азиатски страни, застрашени от комунистическите сили.

  Години наред е популярна конспиративната теория, че морска битка всъщност дори не е имало или най-малкото американците не са били нападани и фактите са изопачени и измислени, за да може Конгресът да даде зелена светлина за война.

  3 конспиративни теории, оказали се истина

  Оказва се, че наистина е имало един подобен инцидент на 2 август 1964г, когато американският разрушител Мадокс се сблъсква с три торпедни катера и им нанася сериозни щети. Американците твърдят, че са били атакувани. Но събитията два дни по-късно са това, което кара много хора да се усъмнят. На 4 август същият разрушител, придружен от още един, докладва за нов сблъсък със северновиетнамски сили. Стрелят по радарни мишени, но няма никакви данни някои всъщност да е видял вражески кораби.

  През целия ден на 4 август, докато се разиграват тези събития, капитан Херик от разрушителя Мадокс се свързва множество пъти с Вашингтон и докладва, че според него няма наличие на вражески сили. Тази информация е публична още от самото начало. Дори когато Джонсън взема решението за намеса във войната, сенатор Уейн Морз държи пресконференция, на която разкрива, че няма доказателства за втори сблъсък.

  COINTELPRO

  Контраразузнавателната програма на ФБР е незаконна още от самото начало. Тя действа от 1956г официално, а неофициално от почти 50 години по-рано. Основната й цел е да дискредитира и вреди на американски групировки, свързвани с движението за права и свободи на гражданите, като ги представя като нелегални организации, представляващи заплаха за националната сигурност.

  3 конспиративни теории, оказали се истина

  Програмата е разкрита през 1971г, когато осем мъже, наричайки себе си Гражданска комисия за разследване на ФБР, проникват в малък офис на бюрото. От там задигат 1000 документа с подробности за операции на COINTELPRO и ги изпращат на големи вестници. ФБР не успява да идентифицира никой от извършителите преди да изтече давността на престъплението.

  Документите от COINTELPRO показват, че са били отделяни големи ресурси срещу определени групи и личности, неудобни за ФБР, включително организатори на митинги срещу Виетнамската война, активисти от движението за права и свободи (включително Мартин Лутър Кинг), феминистки организации, антиколониални движения и различни организации, част от Новата левица.

  След избухналия скандал, в крайна сметка ФБР се принуждава да закрие програмата COINTELPRO.

  Наркотици за оръжия

  От много години ЦРУ поддържа крехки взаимоотношения с малки правителства или части от тях. По време на Корейската война, ЦРУ наема китайски военачалници, за да получава разузнавателни доклади. През Сандинистката революция, ЦРУ работи с хора като Мануел Нориега от Панама по същата причина. И в двата случая ЦРУ е работило с хора, замесени в търговия с наркотици. За разузнавателната агенция прекарването на наркотици в САЩ се оказва малка цена в замяна на информацията, която получава.

  3 конспиративни теории, оказали се истина

  При всички положения има много детайли по тези взаимоотношения, които не са излезли наяве и може никога да не научим, но разследващи репортери са открили доста. Най-известният такъв може би е Гари Уеб, който пише статии и книга по темата, но поема множество критики от свои колеги за липсата на конкретни доказателства.

  На 10 декември 2004г Уеб е открит мъртъв в дома си с две огнестрелни рани в главата. Смъртта му е обявена като самоубийство.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link