Още

  6 мита за опасни неща, които всъщност не са такива

  От време на време се случва някоя компания да признае, че е направила ужасна грешка и някой от продуктите й причинява рак или ви превръща в зомби. Затова в свят, пълен с подобни разкрития и съдебни дела срещу компании, е нормално редовно да чуваме за най-новата шокираща истина за храните. Проблемът е, че някои от най-известните такива истории са пълни измислици.

  6. Високофруктозният царевичен сироп е много по-вреден от захарта

  6 мита за опасни неща, които всъщност не са такива

  Откакто подсладените продукти започнаха да заменят захарта с не толкова естествено звучащия високофруктозен царевичен сироп, хората са карани да вярват, че ВФЦС е отговорен за зачестилите случай на сърдечносъдови заболявания, наднормено тегло, рак и развалени зъби. Все пак нали всички започнаха да стават по-дебели точно, когато това чудо се появи?

  Истината обаче не е съвсем такава. Производителите са започнали да използват царевичен сироп, защото е по-евтин от захарта. От това следва, че цените на крайните продукти падат и стават по-достъпни за масите хора. Така се оказва, че не просто сме започнали да консумираме ВФЦС, а изведнъж сме започнали да ядем много от него.

  Учените са открили, че тялото всъщност не прави разлика между ВФЦС и обикновената захар. Все пак и дете имат едни и същи съставки в същите количества. Единствената разлика е в извличането и комбинирането им. Няма съмнение, че царевичният сироп е вреден за здравето, както и храните, които са пълни с него. Няма съмнение и ,че пристрастяването към сладките храни и напитки ни прави дебели и ни убива.

  5. Изкуственият подсладител е отрова

  6 мита за опасни неща, които всъщност не са такива

  Хората, които искат да отслабнат, често се обръщат към изкуствените подсладители (онези, които откривате и в диетичната Кола), за да поддържат броя на калориите нисък, докато все пак си похапват сладко. От изобретяването на подсладителя през 1981г обаче, хората твърдят, че той общо взето е смъртта в прахообразна форма и причинява мозъчни увреждания и рак.

  Цялата истерия около подсладителите започва още преди той да бъде одобрен от здравната организация. Тогава започва да се разпространява имейл, обясняващ колко опасна и смъртоносна е добавката. Днес разбира се би трябвало да знаете, че да черпите здравна информация от спам имейлите си не е особено добра идея.

  Истината е, че учените не са открили никаква връзка между изкуствените подсладители и която и да е болест. От това разбира се не следва, че те са полезни – няма да ви помогнат да отслабнете. По-добре ще сте без да ги консумирате, но определено няма да ви изядат мозъка.

  4. Силиконовите импланти причиняват болести и травми

  6 мита за опасни неща, които всъщност не са такива

  В началото на 60-те години, пластичните хирурзи Франк Героу и Томас Кронин създават първите силиконови импланти за гърди, които се превръщат в истински хит през 80-те. Колкото и да са популярни днес обаче, вероятно сте чували за всичките им рискове – силиконовите импланти се свързват с всичко от рак до автоимунни заболявания, склеродерма и секс травми.

  Истината е, че макар имплантите да предизвикват понякога локализирани белези и болка, никога не е имало солидни доказателства, че са отговорни за което и да е от тези заболявания. Митът се ражда, когато през 80-те години Ралф Нейдър обявява, че силиконовите импланти причиняват рак. Това става причината за десетки хиляди съдебни дела срещу Dow Corning, основният производител на имплантите. Проблемът бил, че нямало никакво научно доказателство в подкрепа на обвиненията. Това не успяло обаче да спаси компанията, която сключва споразумение за $3.2 милиарда, въпреки че учените стигат до заключението, че имплантите не водят до никакви заболявания.

  3. Изхвърлените хладилници са капани на смъртта

  6 мита за опасни неща, които всъщност не са такива

  Ако попитате дядо си, той ще ви каже, че трябва да махнете вратата на хладилника, преди да го изхвърлите. Явно според този мит, хладилниците са за децата това, което неоновите лампи са за нощните пеперуди.

  Опасността от деца, които могат да се заклещят и да се задушат в хладилник щеше да е напълно истинска, ако живеехме в 1958г. Едно време не е било толкова голяма рядкост деца да се заключват в хладилници, поради което американското правителство дори обявява за незаконно безразсъдното изхвърляне на хладилник. Този закон обаче е излишен днес. Проблемът с хладилниците преди 60 години е бил, че са имали резета, които са се заключвали при затваряне на вратата. От 1958г насам обаче хладилниците се правят лесни за отваряне – отвън и отвътре – и не се превръщат в ковчези, когато хората ги изхвърлят.

  2. Матракът ви удвоява масата си на всеки 10 години

  6 мита за опасни неща, които всъщност не са такива

  Има много ефективни начини за реклама на матраци. Можете да говорите за качествената изработка, за удобната мемори пяна или просто да кажете, че матраците удвояват теглото си на всеки 10 години от натрупването на мъртва кожа, акари и техните изпражнения. Все пак не искате да спите в такова легло, нали?

  Ако се замислите обаче, това твърдение просто няма как да е вярно. Колко тежи един матрак? 50-100 кг? Значи след десет години в него ще има толкова много акари и мъртва кожа, че ще тежат колкото един зрял човек? Къде успяват да се скрият? Колко време ще отнеме, преди матракът да премине през пода и да се разбие в долния апартамент? А колко време ще му трябва, преди да започне да огъва светлината?

  Не го смятайте. Учените са се произнесли, че натрупването на такава маса не е възможно и е просто рекламен трик.

  1. Затоплянето/замразяването на пластмасови кутии освобождава смъртоносни токсини

  6 мита за опасни неща, които всъщност не са такива

  Микровълновите печки винаги са имали място за съмнение в умовете на недоверчивите и нервни потребители. Един от най-големите митове около микровълновите обаче е, че ако топлите храната си в пластмасова кутия или чиния, в нея ще попаднат смъртоносни токсини, много по-опасни от онези 80 грама мазнини, които предстои да прекарате с Редбул.

  Освен това обаче, същите химикали могат да попаднат и водата ви, ако сложите шишето във фризера. Изглежда най-добре е да се наслаждавате на храната си на стайна температура.

  Митът за опасностите от пластмасовите опаковки и съдове в микровълновата изглежда води началото си от телевизионен канал в Хонолулу, който през 2002г излъчва предаване с д-р Едуард Фуджимото. Той обяснява как затоплянето в микровълнова на такива пластмасови съдове може да освободи опасни токсини в храната ви. И както става обикновено, краткото интервю от Хаваи бързо обикаля света.

  Ако попитате обаче по-уважаваните учени, те ще ви кажат, че е възможно при затоплянето на пластмаса в микровълновата да попаднат някои вещества в храната… но не и в такова количество, че да ви навредят. Що се отнася до мита с водата във фризера, учените казват, че минусовите температури всъщност пречат на химикалите да се отделят от пластмасата.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link