Още

  30 интересни факта за човешкото поведение

  През последните години психолози, социолози и невролози получиха много нови данни за човешкото поведение. Резултатите от изследванията не са изненадващи, но се потвърждават експериментално.

  Морал

  1. Хората са склонни да извършват неморални действия или да не изпълнят молба за помощ.
  2. Все пак, повечето хора се държат, както се очаква, ако трябва да вземат морално решение. Директното искане за помощ, дарение или събиране на подписи се отказва по-рядко.
  3. В половината случаи хората изневеряват, за да получат някакъв ресурс – от нещо материално, до внимание, уважение или по-висок статус.
  4. Лъжата изисква голямо умствено усилие. Човек едновременно трябва да държи лъжата в главата си, за да я каже, и истината, за да я скрие. В резултат на това, той произнася по-прости изречения и се справя по-зле със задачите за съобразителност.
  5. Когато хората са наблюдавани, те се държат по-добре. Илюзията за наблюдение също работи. Достатъчно било да закачат снимки на очи в закусвалня на самообслужване и повечето хора започнали да прибират приборите си.
  6. Хората, които лъжат някого или са извършили друг неморален акт, след това оценяват различно какво е добро и какво – лошо.
  7. Желанието на човека да бъде морален често води не до адекватно поведение, а до по-сложни начини за оправдаване на неморални действия.
  8. Моралните, благородни постъпки (дори такива като съзнателната покупка на стоки, направени без увреждане на природата) често действат като индулгенция. След това, в конфликтни ситуации хората действат по-малко морално – сякаш вече са изпълнили своя дял от добри дела за този ден.

  Възприятие на хората

  1. Атрактивният честен външен вид може да бъде подвеждащ. Хората са склонни да се доверяват на външния вид повече, отколкото на искреността.
  2. Външният вид играе огромна роля дори при гласуването и избора на политици. Гласоподавателите правят заключение за компетентността на политиците на база чертите на лицето и физическата  привлекателност. Разбира се, правят това несъзнателно.
  3. Йерархията е толкова важна за човека, че нейното разбиране е присъщо още от ранна детска възраст. Децата разбират, че по-силните индивиди побеждават по-слабите и изразяват изненада, когато видят обратното.
  4. По-успешните и богатите се считат за по-интелигентни, мъдри и т.н., и обратно. Често хората са склонни да мислят, че тези, които са постигнали успех, и тези, които са страдали, са заслужили това.

  Отношенията с другите

  1. Хората са склонни да унижават другите, когато не са сигурни в себе си. Участниците, на които им е било казано, че не са минали теста за интелигентност, изразяват по-големи национални и религиозни предубеждения от тези, на които са им съобщили, че имат висок резултат.
  2. Възможно е помощта на други хора да е свързана с непряк личен интерес. Учените наричат това „непряка реципрочност“. Хората са склонни да помагат на тези, които сами се считат за добри хора, които помагат на другите. Следователно, репутацията на добро лице е гаранция за бъдеща подкрепа.
  3. Не е по-щастлив, който има пари, а този, който има повече от съседа си.

  Гневът и агресията

  1. Хората с високо ниво на тестостерон се наслаждават от гнева на другите.
  2. Гневът увеличава желанието на хората да притежават.
  3. Една супена лъжица захар намалява агресията. За да се потиснат агресивните импулси се изисква самоконтрол, а самоконтролът се нуждае от енергия. Глюкозата доставя тази енергия на мозъка. Хората, които пият лимонада със захар няколко минути по-късно реагирали по-малко агресивно на недоброжелателен непознат, отколкото тези, които са пили лимонада със заместител на захарта.

  Събиране на информация и вземане на решения

  1. Обичайно е хората да търсят и възприемат желаната информация и да пропускат нежеланата.
  2. Но хората могат да възприемат и нежелана информация, ако се чувстват уверени и спокойни.
  3. Колкото по-трудно е решението, което трябва да бъде взето, толкова повече хората са склонни да оставят всичко такова, каквото е.
  4. Ако в магазина има твърде голям избор и хората не могат веднага да определят коя от стоките е по-добра – те ще напуснат без покупка.
  5. Когато хората чувстват, че не контролират случващото се, те са склонни да виждат несъществуващи закономерности в несвързани факти и да вярват в конспиративни теории.
  6. Хората съжаляват за бързо взетите решения, дори и ако резултатите ги устройват. В този случай не е важно времето, определено за вземане на решението. Важно е дали човек смята, че има достатъчно време.

  Странностите на нашия мозък

  1. Поведението на хората се влияе от телесни усещания. Например, съществува силна връзка между чувството за гравитация и „важността“, „сериозността“, „тежестта“. Хората оценяват едно лице като по-сериозно и стабилно, ако автобиографията му е подадена в тежка папка, и обратно.

  27.Чувството за грапава повърхност предизвиква у хората чувство за сложността на човешките             отношения, а студът е тясно свързан с чувството за самота.

  28.Административните граници, посочени в картите, дават на хората психологическо чувство за сигурност. Ако природно бедствие (буря, горски пожар и т.н.), се случва в друга област, и още повече в друга държава, хората са по-малко склонни да се разтревожат, дори ако зоната е в близост до мястото, където са.

  1. Не всички рискове се възприемат еднакво. Един и същи човек може без усилия да скочи с парашут, но да се страхува да възрази на шефа си. Или да дресира тигри, но да се чувства неудобно да се запознае със симпатична жена.
  2. Децата с високо ниво на интелигентност (IQ) растат с по-широки възгледи за живота, толерантни към всякакви човешки различия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови