Още

  4 забравени жени, управлявали света тайно

  1. Ахотеп I

  Ахотеп I живяла в интересни времена. През 1500 година пр.Хр в древен Египет нахлуват хиксосите. Брат и съпруг на Ахотеп бил фараон Таа II, който бил екзекутиран от хиксосите. След смъртта на фараона, Ахотеп станала регент на сина си Яхмос I. Освен че управлявала Египет, тя лично събрала войниците на съпруга си, за да се пребори с хиксосите. След този подвиг, тя започнала да носи ордени, които били давани на най-висшите египетски генерали. Ахотеп умра на около 90 години и е погребана с големи почести.

  2. Императрица Уей

  Уей била съпруга на император Zhongzong, който управлявал династията Тан в началото на 18 век. Съпругът й бил наследник на Ву Зетиан – единствената жена, управлявала Китай. Уей обожавала Ву Зетиан и се стремяла да подражава на нейната сила и безпощадност.

  За щастие на Уей, съпругът й бил повече от доволен, че имал възможността да остави управлението в ръцете й. Тя бързо създава нов сенат, включвайки повечето от министрите на Ву Зетиан. Всеки, който й се противопоставял, го очаквала смърт.

  След 5-годишно управление съпругът на Уей умира, а някои хора твърдят, че именно тя го е отровила. Императрицата знае, че като жена не може да управлява и ще се появят претенденти за трона. Затова Уей прикрива истината, че съпругът й е умрял и събира 50 000 войници, които да заобиколят двореца. За съжаление враговете й вече били вътре. Сестрата на съпруга й и неговия племенник организират преврат. Уей се опитва да избяга, но е убита от онези войници, на които по-рано била наредила да я пазят, обграждайки двореца. Мъжете предпочели да застанат на страната на победителите.

  3. Соргахтани

  Въпреки че днес е почти напълно забравена, Соргахтани е една от най-популярните жени на 13 век. Соргахтани е съпруга на Толуй – най-малкият син на Чингис хан. Когато Толуй умира, Соргахтани става регент, въпреки че най-големият й син е на 23 години.Тя бързо се превръща в мощен играч в монголската политика и помага на Гююк хан да заеме трона.

  След неговата смърт, Соргахтани вижда своя шанс. Тя сформира съюз със силния Бату хан и започва масивна кампания на подкупи, за да може синът й Монке да стане Велик хан. За това нейно начинание тя среща съпротивата на семейството на Гююк, но Соргахтани е безмилостна и лично ръководи мъченията и екзекуцията на съпругата му. Соргахтани е успешна и силна жена, а всичките и 4 сина стават могъщи ханове, благодарение на годините, които тя прекарва във внимателно планиране и манипулации.

  4. Нур Джахан

  През 1620-те години Моголската империя се разширява изключително бързо. Официално тя била управлявана от император Джахангир, но действително той бил слабохарактерен, пиел прекалено много и бил пристрастен към опиатите, затова властта била в ръцете на съпругата му Нур Джахан.

  Това не било тайна за никого. Нур Джахан дори обявила създаването на монети с нейния облик и държи кралския печат, който се използвал за подпечатване на всички официални заповеди.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link