Още

  5 бабини деветини и науката зад тях

  Колко пъти са ви викали да не излизате навън с мокра коса? А колко пъти сте чували да не влизате в басейна веднага, след като сте яли? Когато стане въпрос за здраве, на помощ идват бабините деветини . Но има ли в тях зрънце истина? И откъде идват тези митове? Ето 5 популярни бабини деветини, които със сигурност сте чували безброй пъти като деца, че и като възрастни, както и науката зад тях.

  1. Не си пукай кокалчетата – ще получиш артрит

  Изпукването на кокалчетата на ръцете е навик, който не би липсвал на никого. Звукът се получава от мехурчетата газ в течността в ставите и е пристрастяващ.

  Според проучване от 2011г, между 25% и 54% от хората са го правили понеже веднъж. Добрата новина е, че не причинява артрит. Няколко сериозни изследвания не откриват никаква връзка между артрита и пукането на кокалчетата.

  1. Не си пукай кокалчетата – ще получиш артрит

  Един доктор носител на Нобелова награда дори го е правил два пъти дневно в продължение на 50 години, за да докаже на майка си, че греши. 50 години по-късно, ръцете му са напълно здрави.

  Този навик обаче все пак води до някои проблеми, като например подуване, отслабен захват, изместване на сухожилия и увреждания в ставите.

  2. Трябва да изчакаш поне 30 минути след хранене, преди да влезеш във водата

  Малко са нещата по-дразнещи за едно дете от това да хапне край басейна и след това да трябва да чака 30 минути, преди да влезе във водата. Оказва се, че тук има известна истина, но не се отнася само до плуването и зависи от това колко сте яли.

  2. Трябва да изчакаш поне 30 минути след хранене, преди да влезеш във водата

  Всяка форма на по-сериозно физическо натоварване скоро след обилно хранене може да предизвика „бодеж“ или стомашни спазми. Причината е, че кръвта се е оттеглила към стомаха за храносмилането и работата на мускулите остава на втори план.

  Човешкото тяло е достатъчно умно, за да ни напомня за този ефект, като ни кара да усещаме дискомфорт или болка, когато сме яли много и се опитваме да тренираме.

  Иначе казано, вероятно е безопасно да скочите в басейна след ядене, но сигурно няма да е особено приятно.

  3. Сложи си яке, за да не настинеш

  Звучи логично, но всъщност нещата не са толкова прости и все още няма категорично научно доказателство, че излагането на по-ниска температура повишава риска от разболяване. Наскоро обаче едно изследване направи напредък в тази насока.

  3. Сложи си яке, за да не настинеш

  През 2014г учени от Йейл разкриха как риновирусът, известен още като обикновена настинка, вирее по-ефективно при по-ниска температура в носната кухина, отколкото на по-топло в белите дробове, като възпрепятства имунния отговор на тялото.

  Когато навън застудява, може би е добра идея да се пооблечете по-добре. Съвсем не може да се каже обаче, че не сложите ли яке, настинката ви е в кърпа вързана.

  4. Пилешката супа лекува настинката

  Традицията повелява когато си болен да си хапваш супичка. Супата като лекарство срещу настинка датира поне от 13-и век. Днес учените са открили, че затова си има основателна причина. Оказва се, че пилешката супа може да има лечебни свойство, макар никой да не е сигурен точно коя съставка е причината за това.

  При изследване от 2000г, учените са открили, че комбинацията от съставки (пилешко, лук, картофи, пащърнак, моркови, целина, магданоз, сол и пипер) има лек противовъзпалителен ефект върху тялото и намалява подуването в горната дихателна система.

  4. Пилешката супа лекува настинката

  Друг екип през 2012г се опитва да открие точната съставка, отговорна за лечебните свойства на супата. Учените намират връзка между карнозина, съдържащ се в пилешкото, и намаления възпалителен отговор при вирусните инфекции.

  Други проучвания обаче посочват чесъна като отговорен. Може да се спомене и парата, която помага за прочистването на носните пътища.

  5. Яж риба – храна за мозъка

  През 2014г учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис публикуват резултатите от изследване, което доказва, че една порция печена риба седмично повлиява позитивно сивото вещество в секциите от мозъка, отговорни за разпознавателните способности и паметта при възрастните – дори без да се вземат предвид вече доказаните благоприятни свойства на омега-3 мастните киселини.

  5. Яж риба – храна за мозъка

  Консумирането на риба (без значение каква) веднъж седмично може да увеличи с до 14% хипокампа, който играе важна роля при проявите на агресия, при мотивацията и при формирането на спомените.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови