Още

  5 мита за съня, в които е време да спрете да вярвате

  Сънят на човека е едно от най-загадъчните състояния. Той е обгърнат в много митове и предположения, а някои от тях играят пагубна роля за човешкото здраве. Събрахме най-популярните и сме готови да ги развенчаем.

  Мит 1. Можете да спите в аванс или да „наваксате“ часовете на пропуснат сън.

  Уви, ако мислите, че след това можете да компенсирате загубените часове сън, изтощавайки се с липса на сън, бързаме да ви разочароваме: не можете да „наваксвате“ вече загубения сън. Както и да се наспите в аванс.

  Организмът се нуждае от определено време, за да се възстанови и този процес е цикличен, т.е. човек не може да се възстанови, спейки в понеделник 5 часа, а в събота – 10 часа. Интервалите трябва да са равни. Типичното погрешно схващане е, че можете да спите достатъчно през уикенда, и може да доведе до тъжни последици, защото прекомерният сън е не по-малко вреден, отколкото липсата на достатъчно сън. В идеалния случай трябва да планирате деня си, така че да има периоди за почивка.

  Мит 2. Повишената физическа активност преди лягане помага да заспите по-бързо.

  Мнозина са сигурни, че ако осигурите на тялото си сериозно физическо натоварване преди лягане, ще можете да заспите по-бързо. Всъщност, всяка дейност причинява ускоряване на кръвообращението в тялото, което, разбира се, води до възбуждане на мускулите и тъканите, а не до тяхното отпускане и успокояване. Според експертите всички дейности трябва да приключат поне три часа преди лягане.

  Мит 3. Колкото по-стари сме, толкова по-малко сън ни трябва.

  Учените са доказали, че възрастните хора трябва да спят не по-малко от младите. Нормата на съня е 7-9 часа, в зависимост от индивидуалните характеристики на човека. Въпреки че това не отменя факта, че много по-възрастни хора страдат от проблеми със заспиването, безсъние и ранно събуждане. Причината за това може да бъде хронично заболяване и други здравословни проблеми. Тялото би искало да спи по-дълго, но не може, въпреки че има нужда от допълнителни часове сън.

  Споменава се също, че дневният цикъл при възрастни хора наистина се измества, поради което те започват да стават по-рано и лягат по-рано. Освен това възрастните хора често спят през деня, като по този начин намаляват съня си през нощта.

  Мит 4. Сън – време за почивка на мозъка

  Както показват многобройните изследвания, мозъкът по време на сън работи дори по-активно и по-продуктивно, отколкото в будно състояние. Следователно човек се нуждае от сън, за да отпусне тялото, както и нервната система. Самият мозък не спира да работи, защото някой трябва да следи дишането и дейността на сърцето. Но поради факта, че мозъкът не трябва да се разсейва от движенията на тялото, той постига известно разтоварване.

  Мит 5. Топлото легло и плътното одеяло ще ви помогнат да заспите по-бързо и да спите по-добре.

  Традиционно във въображението на мнозина се рисува картина, че ако се увиете в топло одеяло и се притиснете, можете да заспите по-бързо и да спите добре. Всъщност това изобщо не е така.

  Стаята трябва да е свежа и хладна. Най-добрият вариант би бил температура от 18-20 градуса. Според лекарите, в този случай човек спи по-удобно и се възстановява по-бързо. В идеалния случай прозорецът трябва да бъде оставен отворен за цяла нощ. Но опцията за добра вентилация преди лягане също е подходяща. Трябва да спите под одеялото – тогава сънят ще бъде лек.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови