Още

  5 начина за убиване от филмите, които не важат в истинския живот

  Филмите ни говорят по хиляди начини. Или поне ни показват 6000 различни начина да убиеш лошия. Може да се изненадате, че някои от любимите ни филмови методи за убийство всъщност не важат в истинския свят.

  1. Не можеш да замразиш някой с течен азот, още по-малко пък да го счупиш на парчета

  Според филмите, течният азот е най-студеното нещо във вселената. Ако се допрете до него, превръщате се в човешка шушулка. Ударят ли ви, след като замръзнете, пръскате се на милион парчета, като ледена скулптура на шумна сватба.

  Течният азот определено е опасен. Ако се натъкнете на него, опитайте се да не потапяте гениталиите си вътре. Но изобщо не е толкова опасен, колкото си мислите заради филмите. Ако за кратко влезете в контакт с газа, ще ви стане студено. Що се отнася до течността, в YouTube има човек, който си залива лицето.

  Ефектът му е толкова лек, че всъщност има бизнеси, които го използват в хладилни камери като форма на терапия, за да лекуват хората от свободното им време и излишните пари.

  1. Не можеш просто да стреляш по експлозиви, за да ги взривиш

  Ако сте играли на видеоигри, това ви се е превърнало в рефлекс: виждате червен варел – стреляй, отговаряте автоматично.

  В „Бързи и яростни 7“ Вин Дизел взема чанта с гранати и я мята на хеликоптера на лошия. Тогава Скалата стреля по чантата и всичко избухва.

  В „Час пик“ Крис Тъкър застрашава безброй животи като стреля насред трафика, целейки се в кола с C4 в багажника.

  В действителност може да се шокирате да научите, че гранатите са повече от просто малки метални топки, пълни с експлозиви. Те съдържат сложна система, подсигуряваща, че гранатата ще избухне тогава, когато хвърлящият я иска. След отпускане на лостчето се задейства механизъм, който запалва фитил, който гори няколко секунди и след това запалва малко количество взривна течност. Когато тя се запали, получава се много малка експлозия, която след това задейства всичкия взривен материал вътре.

  Да стреляш по гранатата е добра идея, за да прескочиш повечето от тези стъпки и да я възпламениш от кинетичната енергия на куршума. Добра идея… само че съставът на гранатата е смес от TNT и RDX – два експлозива, използвани от военните специфично, защото рискът от случайна детонация е малък. Всъщност RDX не се повлиява от куршуми.

  Ами C4? Той пък е толкова стабилен, че не само може да издържи на куршуми, но също така и да бъде подпален и пак няма да избухне.

  Затова полицаите могат да стрелят по хора с бомби – шансът за детонирането им е малък, освен ако случайно не уцелят точно една малка част от детонатора.

  1. Не можеш да прережеш глава с жица

  Във филмите човешкото тяло има здравината на презряла праскова. Сериен убиец сте и искате да избиете цяла къща с тийнейджъри и да успеете навреме за рецитала на дъщеря си? Бърз начин да хвърчат глави е с тънка жица, опъната на нивото на шията. Жертвите се опитват да избягат през вратата в безопасност? Не и с главите си. Бягство със снегомобил? Бум, жица опъната на пътя му.

  Според един астрофизик, с достатъчно време, за да пише за тези неща, жицата не може да пререже човешкото тяло при такава скорост. Ако е достатъчно тънка, за да ви пореже, значи е достатъчно слаба, за да се скъса лесно. Ако е твърде дебела, за да се скъса, само ще ви повали.

  Ами със снегомобила? Няма ли да стане? Нека видим. Един мъж от Торонто веднъж се е набил директно в някаква жица, опъната на пътя. Тя прерязала врата му доста сериозно, но само защото била специална, използвана за дърпане на хвърчила.

  Друг моторист, този път тийнейджър, губи живота си, след като уцелва стоманена жица с мотора си, но смъртта му се дължи на травми по главата, след като е паднал.

  1. Не можеш да набиеш нечий нос в мозъка

  Екшън героите знаят, че носът е слабата точка на лицето. Можете моментално да приключите опонента си, като му набиете един як в носа. Така ще вкарате носовата… кост(?) в мозъка му, убивайки го на място. Брус Уилис го прави често.

  Ама чакайте… носова кост?

  Забелязвате ли голямата дупка на мястото на носа? Така е понеже носът ви е хрущял. Няма твърда кост, която да се забие в мозъка ви. Е, има съвсем малко кост отгоре. Но дори тя да бъде счупена, няма откъде да мине, за да достигне до мозъка.

  1. Пираните няма да ви изядат

  Пираните са в общи линии речни велоцираптори. Едно ято ще ви изглозгат до кокал за 30 секунди. В много филми се е случвало.

  Да, пираните наистина са като велоцирапторите, по отношение на това, че славата им е пресилена. Пираните всъщност нямат никакъв интерес да глозгат живи хора. Няколкото случая на хора убити от пирани идват от големи суши, заради които храната е намаляла, което е принудило пираните да се преместят в нов хабитат. В един случай с момиче, намерено с изядени от пирани крака, не е ясно дали се е била удавила преди да бъде изядена.

  Защо пираните имат такава лоша слава? Заради Теди Рузвелт.

  В книга за приключенията си в Бразилия, Рузвелт разказва за пирани, оглозгали цяла крава за секунди. Това, което никой не е знаел по онова време е, че местните са искали да му направят шоу, затова първо държали гладни голяма група риби, преди пристигането на Рузвелт. Когато той се появил, пираните вече съвсем не се държали обичайно – били стъпкани на тясно и умиращи от глад.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови