Още

  5 неудобни истини за живота в Хаваи

  Раят е едно от най-скъпите места за живот в САЩ

  Ако искате да живеете в Хонолулу, бъдете готови да платите за къща толкова, колкото в Сан Франциско или Ню Йорк Сити. Ограничената площ и търсения островен лайфстайл правят повечето къщи твърде скъпи за средностатистическия човек. Дори семействата от средната класа в Хаваи трудно могат да си позволят да имат собствен дом.

  5 неудобни истини за живота в Хаваи

   

  Скъпият живот не се ограничава само с това. Хаваи внася толкова голяма част от храната, че тя е с около 50% по-скъпа от средното за щатите. И понеже е най-зависимият от петрола щат, комуналните услуги са с до 70% по-скъпи. Всичко, от карането на кола до вечерята в ресторант и купуването на мляко от магазина струва повече.

  Хаваи има проблем със задържането на умните хора

  5 неудобни истини за живота в Хаваи

  Туристи прииждат на Хаваи, за да се насладят на белите плажове, алоха духа и спокойния живот. За тях е трудно да разберат защо някой би искал да си тръгне. Но младежите, които завършват училище, трудно намират примамлива и смислена работа. Икономиката на Хаваи от десетилетия зависи от туризма, армията и правителството. За кариера в науката, технологиите или бизнеса, младите хора разбират, че трябва да напуснат щата. Семействата, които могат да си го позволяват, обикновено изпращат децата си в колежи на континента, с надеждата да получат по-добри възможности от тези в Хаваи.

  Щатското правителство признава проблема и се опитва да диверсифицира икономиката, за да е по-примамлива за младите.

  Хранителната икономика е кошмар

  5 неудобни истини за живота в Хаваи

  Туристите в Хаваи предполагат, че заради тропическия климат, всеки се храни с местна продукция. И макар да можете да намерите папая, банани и авокадо навсякъде, действителността на хранителната система на Хаваи е далеч от ума на посетителите. Днес, 90% от храната в щата е вносна. Влезте в магазина и ще видите банани и авокадо, но твърде често те са внос от Мексико или Централна Америка. Рибата и скаридите не са местен улов, а са замразени и докарани от Тайланд или Филипините.

  Онова, което се отглежда в Хаваи – макадамия, ананаси и кафе – се изнася. Щатът е дом на ранчо Паркър, едно от най-големите в САЩ. Но кравите от там се изпращат на континента, където се отглеждат на царевица. Накрая се връщат отново в Хаваи… само че под формата на вносно телешко.

  Някои острови нямат свободен достъп до здравната система

  5 неудобни истини за живота в Хаваи

  Ако попитате някой къде иска да прекара старините си, в списъка му ще е пълно с топли местенца край плажа. Макар Хаваи да има репутацията на идеалното място за златните години на човек, извън Оаху достъпът до здравната система става труден.

  Жителите на Големия остров например имат ограничен достъп до основна и специализирана медицинска помощ. Въпреки че Хаваи е известен като един от щатите с най-здрави хора в страната, заради големият брой плувци, сърфисти, бегачи и колоездачи, действителността не е толкова проста. Щатът има един от най-високите проценти заболели от диабет, а проблемът е особено сериозен сред местното хавайско население. Освен това се наблюдава един от най-големите проценти на злоупотребяващи с метамфетамини.

  Борбата за суверенитет е жива

  5 неудобни истини за живота в Хаваи

  Американците приемат за даденост факта, че Хаваи е американски щат. Те могат да ходят там без паспорт. Радват се на познати магазини и вериги. Ползват интернет и мобилни телефони. Въпреки екзотичната, тропична атмосфера, всеки е наясно, че е в Америка.

  Но това статукво е оспорвано и движенията за суверенитет на Хаваи набират популярност през последните десетилетия. Те твърдят, че САЩ незаконно са свалили суверенната хавайска кралица през 1893г, започнали са военна окупация и така са превърнали островите в 50-ия щат през 1959г. Макар тези групи да не са съгласни по всички точки, като цяло те гледат на САЩ като на окупатор или колонизатор. Мнозина призовават Хаваи да се превърне в независима нация или местните хора с хавайски произход да бъдат признаци за нация в нацията.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link