Още

  Стотици години след изчезването си, гигантска суперкрава се завръща в Европа

  В Европа ще стъпи нова порода добитък, копиращ древни суперкрави, които са изчезнали преди хиляди години.

  Еколози и учени се опитват да възкресят древния тур, като произведат крава наречена таврос, която ще бъде „почти 100% заместител“ на могъщия бозайник.

  С огромни рога и безкраен апетит, турът е бил изключително силен и висок колкото слон, като е бил най-големият бозайник в Европа.

  Но предшественикът на домашната крава изчезва заради лов, болести и загуба на хибатат, като последният индивид от вида умира в Полша през 1627г.

  Таврос наподобява тура, благодарение на кръстосване и изкуствен подбор под програма от 2008г, чиято цел е създаването на животно, което да пасе в огромните диви региони да помогне на умиращи екосистеми.

  Стотици години след изчезването си, гигантска суперкрава се завръща в Европа

  Екологът Роналд Голдъри, който дава началото на развъдната програма, казва пред CNN: „Сметнахме, че има нужда от голямо тревопасно, което да е напълно самостоятелно в случай на големи хищници… и да пасе в големите диви региони. Стигнахме до извода, че животното трябва да прилича на тура.“

  Екипът идентифицира потомци на турове и кръстосва определени видове, след което кръстосва и поколението им, за да се доближи максимално до новата суперкрава, която прилича на древното тревопасно.

  Програмата вече е до четвърто поколение и се доближава до целта, като ДНК на новото животно е сравнено с пълния геном на тура.

  Този план си има своите критици, но Голдъри казва, че тавроса ще подпомогне биоразнообразието в Европа и ще позволи на други видове да процъфтяват.

  В помощта на Rewilding Europe, тавросът е въведен в защитени резервати в страни като Испания и Румъния. В Хърватия видът вече е наблюдаван да се отбранява от диви вълци.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link