ян. 18, 2017
16981 Views

Стотици години след изчезването си, гигантска суперкрава се завръща в Европа

Автор:

В Европа ще стъпи нова порода добитък, копиращ древни суперкрави, които са изчезнали преди хиляди години.

Еколози и учени се опитват да възкресят древния тур, като произведат крава наречена таврос, която ще бъде „почти 100% заместител“ на могъщия бозайник.

С огромни рога и безкраен апетит, турът е бил изключително силен и висок колкото слон, като е бил най-големият бозайник в Европа.

Но предшественикът на домашната крава изчезва заради лов, болести и загуба на хибатат, като последният индивид от вида умира в Полша през 1627г.

Таврос наподобява тура, благодарение на кръстосване и изкуствен подбор под програма от 2008г, чиято цел е създаването на животно, което да пасе в огромните диви региони да помогне на умиращи екосистеми.

Стотици години след изчезването си, гигантска суперкрава се завръща в Европа

Екологът Роналд Голдъри, който дава началото на развъдната програма, казва пред CNN: „Сметнахме, че има нужда от голямо тревопасно, което да е напълно самостоятелно в случай на големи хищници… и да пасе в големите диви региони. Стигнахме до извода, че животното трябва да прилича на тура.“

Екипът идентифицира потомци на турове и кръстосва определени видове, след което кръстосва и поколението им, за да се доближи максимално до новата суперкрава, която прилича на древното тревопасно.

Програмата вече е до четвърто поколение и се доближава до целта, като ДНК на новото животно е сравнено с пълния геном на тура.

Този план си има своите критици, но Голдъри казва, че тавроса ще подпомогне биоразнообразието в Европа и ще позволи на други видове да процъфтяват.

В помощта на Rewilding Europe, тавросът е въведен в защитени резервати в страни като Испания и Румъния. В Хърватия видът вече е наблюдаван да се отбранява от диви вълци.

loading...
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *