Още

  5 невероятни проекта за сгради, които така и не са построени

  Мотопия

  През 60-те и 70-те години Великобритания е впечатлена от способността на компания „Pilkington” да произвежда огромни плочи от стъкло. Компанията основава нов клон, наречен „Glass Age Development Committee”, с който да пoпуляризира употребата на стъкло като строителен материал. Един от техните най-известни планове е „Монотопия“ – град, направен по дизайн на Джефри Джелико, в който автомобилите и всички пътища да бъдат разположени върху покривите на огромни стъклени сгради като по този начин земята да остане само като зона за почивка, паркове и зеленина. Проектът и днес би бил невероятен, а тогава предизвиква истинска сензация. Той не се осъществява и в крайна сметка от „Монотопия“ остават само схемите и чертежите.

  Огромният купол на Международното летище Лос Анджелис

  Летището и днес има невероятна архитектура, но първоначалните планове на архитектите от „Pereira & Luckman” през 1952 година били по-различни. Те искали летището да се разполага под гигантски стъклен купол с палмови дървета, достигащи до покрива му, от където щели да започват терминалите.

  Хотел „Атракция“ в Ню Йорк

  Хотелиерът Едуард Карлтън бил впечатлен от архитектурния дизайн на Антони Гауди. Затова през 1908 година, когато Карлтън възнамерявал да построи нов луксозен хотел в Манхатън, той пътува до Испания, за да се срещне с архитекта и да поиска от него да проектира сградата. Хотел „Атракция“ трябвало да бъде висок 304 метра, извисявайки се над Манхатън, но Гауди се отказва от проекта година по-късно.

  Куполът в Манхатън

  Дори днес идеята хората да живеят под огромен купол изглежда невероятна. Такава е била и през 1960 година, когато инженерът Бъкминстър Фулър и архитектът Шожи Садао предлагат в Манхатън да бъде изграден стъклен купол с диаметър 3 километра.

  “Green Bird” в Лондон

  Аргитектите от „Future Systems” предлагат през 1990 година да бъде изградена 83-етажна кула с височина 440 метра в Лондон, която величествено да се извисява над града. Идеята била посрещната добре, но по-късно архитектите се отказват от нея, защото кулата щяла да има странна форма, която никога нямало да се отърве от подигравки.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link