дек. 14, 2017
6582 Views

5 невероятни проекта за сгради, които така и не са построени

Автор:

Мотопия

През 60-те и 70-те години Великобритания е впечатлена от способността на компания „Pilkington” да произвежда огромни плочи от стъкло. Компанията основава нов клон, наречен „Glass Age Development Committee”, с който да пoпуляризира употребата на стъкло като строителен материал. Един от техните най-известни планове е „Монотопия“ – град, направен по дизайн на Джефри Джелико, в който автомобилите и всички пътища да бъдат разположени върху покривите на огромни стъклени сгради като по този начин земята да остане само като зона за почивка, паркове и зеленина. Проектът и днес би бил невероятен, а тогава предизвиква истинска сензация. Той не се осъществява и в крайна сметка от „Монотопия“ остават само схемите и чертежите.

Огромният купол на Международното летище Лос Анджелис

Летището и днес има невероятна архитектура, но първоначалните планове на архитектите от „Pereira & Luckman” през 1952 година били по-различни. Те искали летището да се разполага под гигантски стъклен купол с палмови дървета, достигащи до покрива му, от където щели да започват терминалите.

Хотел „Атракция“ в Ню Йорк

Хотелиерът Едуард Карлтън бил впечатлен от архитектурния дизайн на Антони Гауди. Затова през 1908 година, когато Карлтън възнамерявал да построи нов луксозен хотел в Манхатън, той пътува до Испания, за да се срещне с архитекта и да поиска от него да проектира сградата. Хотел „Атракция“ трябвало да бъде висок 304 метра, извисявайки се над Манхатън, но Гауди се отказва от проекта година по-късно.

Куполът в Манхатън

Дори днес идеята хората да живеят под огромен купол изглежда невероятна. Такава е била и през 1960 година, когато инженерът Бъкминстър Фулър и архитектът Шожи Садао предлагат в Манхатън да бъде изграден стъклен купол с диаметър 3 километра.

“Green Bird” в Лондон

Аргитектите от „Future Systems” предлагат през 1990 година да бъде изградена 83-етажна кула с височина 440 метра в Лондон, която величествено да се извисява над града. Идеята била посрещната добре, но по-късно архитектите се отказват от нея, защото кулата щяла да има странна форма, която никога нямало да се отърве от подигравки.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *