дек. 18, 2017
12360 Views

5 от най-гледаните съдебни процеси

Автор:

Тед Бънди – 1979 година

Малко преди да бъде екзекутиран през 1989 година, серийният убиец Тед Бънди убива 30 жени за периода 1974 – 1978 година (макар някои да смятат, че броят на жертвите му е по-голям). Арестуването на Бънди и последвалият процес заемат първите страници на множество вестници от цял свят. Назначени са му 5 адвокати, но бившият студен по право отказва, настоявайки сам да води защитата си, говорейки за себе си в трето лице. Повече от 250 журналисти от цял свят се насочват към Маями през лятото на 1979 година, когато започва делото срещу Бънди.Процесът е първият, който се излъчва по национална телевизия и не завършва никак добре за обвиняемия – той получава 2 смъртни присъди, а след 6 месеца получава трета смъртна присъда след съдебен процес в Орландо.

Джефри Дамър – 1992 година

Когато настъпва време серийният убиец и канибал Джефри Дамър да се изправи пред съда за убийството на 15 момчета и мъже, Court TV е на мястото, но излъчва предаване с 10-секундно закъснение, за да може да бъдат редактирани моментите, които биха могли да бъдат твърде обезпокояващи за зрителите. На 17.02.1992 година повече от 60 новинарски екипа са на разположение, за да излъчат съдебния процес. Дамър е осъден на 15 последователни доживотни присъди. На 28.11.1994 обаче, е пребит до смърт от друг затворник.

О Джей Симпсън – 1995 година

Интересът към процеса на О Джей Симпсън, който е обвинен в убийството на бившата си съпруга Никол Браун Симпсън и нейния приятел Роналд Голдман, е огромен. Адвокатът от защитата Джони Кокран също става известен със своите аргументи и най-вече с думите си, когато обвиняемият трябва да изпробва чифт ръкавици, които се смята, че е използвал по време на убийството. Кокран казва, че „ако ръкавиците не му станат, трябва да го оправдаете“. Повече от 100 милиона души гледат от домовете си и слушат думите на журито: „Ние, съдебните заседатели, намираме обвиняемия Орентал Джеймс Симпсън за невинен по обвинение в убийство.“

Фил Спектър – 2009 година

Телевизионните екипи са в съда и по време на процеса срещу музикалния продуцент Фил Спектър, който е обвинен в убийството на актрисата Лана Кларксън, за която той твърди, че е извършила самоубийство в неговия дом. Истината е, че странното държание на Спектър е основното, което предизвиква любопитството на публиката към делото му. През 2009 година той е осъден на доживотен затвор.

Кейси Антъни – 2011 година

Младата майка от Флорида Кейси Антъни е обвинена в убийството на 2-годишната си дъщеря Кейли Мари и делото ѝ предизвиква истински фурор сред населението. Телевизиите излъчват стотици часове анализи на доказателствата  в периода от три години, който изминава от залавянето на Кейси до обявяването на присъдата. На журито му отнема точно 15 минути, за да обяви решението си – 25-годишната майка е призната за невинна по обвиненията в убийство – присъда, която е гледана от 5.2 милиона зрители.

 

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Comments to 5 от най-гледаните съдебни процеси

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *