Още

  5 от най-хитрите престъпници в историята

  Някои престъпници са толкова изобретателни, че не можем да спрем да се питаме – наистина ли този човек е измислил това сам? Ето няколко такива случая:

  1. Франк Абагнейл

  Франк Уилямс Абагнейл е чиста проба измамник, който вдъхновява създателите на филма „Хвани ме, ако можеш“ с участието на Леонардо ди Каприо, в главната роля. Франк се наслаждавал на луксозен живот, яхти и джетове в продължение на няколко години, само чрез фалшифициране на документи и използвайки чара и способността си да убеждава.

  Абагнейл е роден на 27.04.1948 година и преди да навърши 21 години вече имал поне 8 фалшиви самоличности. Първата му жертва бил собственият му баща. Когато бил на 15 години, бащата на Франк му дал кредитна карта, с която да му помогне да покрие разходите си по пътуване до почасовата му работа. Франк използвал картата, за да си купи автомобилни части – гуми и аксесоари. След това той върнал вещите и получил парите обратно, но вече разполагал с тях в брой. Франк задлъжнява с 3400 долара, за които баща му трябвало да отговаря.

  По-късно Франк извършва още измами, включително отваряне на няколко банкови сметки на различни имена. След това пишел чекове от името на тези личности, които имали сметки в банките. Той създавал перфектни копия на чекове, като успявал след това да изтегли парите в брой от тях. Освен това се преструвал на охранител и събира пари от нищо неподозиращите клиенти, които искали да си наемат кола на летището.

  Най-интересното е, че Франк дори се преструвал на пилот, тъй като искал да обиколи света безплатно. Той използвал фалшива лична карта и лиценз за управление на самолет. По-късно Абагнейл се преструва на асистент-преподавател. В крайна сметка е заловен, но излежава по-малко от 5 години от 12-годишната си присъда. В момента Франк работи за ФБР. Той учи служителите как да се предпазват от измами.

  1. Дан Купър

  Дан Купър е неидентифицираният крадец от Боинг 727, който пътувал от Портланд до Орегон и Сиатъл. Крадецът представил билет на името на Дан Купър, след това седнал спокойно на мястото си и изглежда се наслаждавал на пътуването. По някое време предал бележка на стюардесата, карайки я да прочете написаното веднага. На нея пишело: „Имам бомба в куфарчето си. Ще я използвам при необходимост, седни до мен – ти си отвлечена“.

  Стюардесата седнала до него, а Купър започнал да изрежда исканията си. Той поискал 200 000 долара, 4 парашута и автомобил с гориво в Сиатъл, който да го чака при пристигането му там. Пилотът на самолета предал исканията на Купър на летището в Сиатъл. Властите наредили всички служители да изпълнят исканията на крадеца, за да се осигури сигурност за пътниците. Освен това се съгласили да предоставят на измамника и поисканата от него сума.

  Когато самолетът кацнал и Купър получил парите и парашутите си, той наредил всички пътници и стюардеси да бъдат смъкнати от самолета. Само на пилотите било наредено да останат. Той ги накарал да прелетят над летище Рено в Невада, след което им казал да останат там. Пилотите забелязали, че една от вратите на самолета е отворена, а Купър и парашутите липсвали, заедно с доларите. Купър не бил открит.

  1. Кражбата на диаманти в Антверп

  Центърът за диаманти Антверп се намира в Антверп, Белгия. Той се превръща в мишена на едни от най-хитрите измамници в историята. Центърът съдържа над 160 сейфа, в които има диаманти и бижута, равняващи се на милиони паунди.

  Вярва се, че лидерът на бандата се нарича Леонардо Нотарбартоло, който наема офиса над трезорите около 2 години и половина преди обира. Към офиса имало и прилежащ сейф, който се намирал в трезора на центъра за диаманти. Освен това, Нотарбартоло получил и карта за сградата, която му давала 24-часов достъп до центъра. Преструвайки се на търговец на диаманти през 2-те години и половина, в които обитавал офиса на горния етаж, Леонардо успял да изгради доверие в служителите на центъра.

  Нотарбартоло бил част от петчленна банда, която на 15 срещу 16 февруари 2003 година успява да влезе в трезора на центъра и да открадне съдържанието на 123 от 160-те сейфа. Всичко това възлизало на 100 милиона долара. Педантичността на плана им и достъпа на Нортабартоло до сградата дава възможност на бандата да открадне записите от охранителните камери и по този начин да прикрие самоличността си.

  Въпреки всичко, Нотарбартоло допуснал една грешка. По време на обира той ядял сандвич, чийто останки забравил в трезора. Това позволило на полицията да вземе ДНК проби и да го свърже с престъплението. Той бил осъден, но прекарал по-малко от 10 години в затвора. Нотарбартоло никога не издал съучастниците си, а парите от кражбата така и не били намерени.

  1. Френската прахосмукачка

  Нека разгледаме едно от най-простите и същевременно гениални престъпления. Група престъпници започват успешно да обират френски супермаркети през 2006 година. Те успяват да открият недостатък в системата им за съхранение на парите в брой.

  През деня служителите на магазина почиствали касите, когато имало твърде много банкноти. Парите били прибирани в пликове, които чрез тръба били пренасяни в сейфа. Бандата открила, че може да направи дупка в тръбата, по която минавали парите и да ги вземе с помощта на силна прахосмукачка, преди да са достигнали до сейфа.  Този метод бил използвал над 15 пъти през годините, а крадците успели да прибера около 600 000 евро.

  1. Тунелът в централната банка на Бразилия

  На 6.08.2005 година банда крадци преминава през тунел и влиза в Централната банка на Бразилия, след което успява да открадне 5 контейнера пълни с банкноти, които се равняват на 71 милиона щатски долара. Откраднатите пари били в сейфа, защото чакали решение от банковите служители, дали да бъдат унищожени или не. Всички банкноти били използвани и номерирани, което правело откриването и проследяването им напълно невъзможно. Кражбата била установена на следващата сутрин – в понеделник.

  Три месеца преди кражбата, обирджиите наели офис в близост до банката. В продължение на няколко месеца те копаели тунел под нея. Съседите често споделяли, че са виждали как собствениците на офиса изнасяли пръст от обекта. В крайна сметка крадците обяснили, че са фирма, занимаваща се с озеленяване, за да не изглеждат подозрителни.

  Бандата успява да изкопае доста добре конструиран тунел, който имал дървена и пластмасова обвивка отвътре, светлина и система за въздушна циркулация. Полицията твърди, че членовете на бандата са около 25 души. През 2007 година били направени няколко ареста, но само 8.93 милиона долара от откраднатите пари били възстановени.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link