Още

  5 от най-известните любовни триъгълници от историята

  1. Хенри VIII, Катерина Арагонска и Ан Болейн

  Катерина Арагонска става кралица на Англия след като сключва брак с Хенри VIII, който е известен с многобройните си любовни връзки. Катерина е отдадена и обичаща съпруга, въпреки всички помятания, мъртвородени деца и всички афери на краля. Това обаче се променя, когато Хенри VIII се влюбва в Ан Болейн. Катерина не ражда син наследник на краля, а Ан държала Хенри да се омъжи за нея, а не да му бъде любовница. Хенри поискал разрешение за развод от папата, но такова не му било дадено. Отчасти заради желанието си да се отърве от Катерина и да се омъжи за „любовта на живота си“ Ан Болейн, Хенри се отдръпва от Рим и основава Англиканската църква. Като глава на църквата той може сам да си разреши развод, което и прави. Хенри сключва брак с Ан Болейн, която ражда Елизабет I, след което той заповядва смъртта й. Останалото, казват, е история.

  2. Луи XIV (Кралят Слънце), маркиза дьо Монтеспан и маркиза дьо Ментнон

  В живота на Луи XIV има много любов, но най-големите му любови са двете му метреси – маркиза дьо Монтеспан и маркиза дьо Ментнон. Снахата на Луи – Елизабет фон Пфалц нарича двете му любовници „най-ужасните жени в света“, но с какво са го заслужили? Първоначално женен за Мария-Тереза Испанска, Луи XIV непрекъснато й изневерява. В продължение на десетилетия негова първа любовница е маркиза дьо Монтеспан. Тя го задържа до себе си, раждайки му 7 деца, докато в крайна сметка не е обвинена, че си има работа с вещици, след което загубва благоволението на краля. Когато Мария-Тереза умира, Луи XIV търси утеха при мадам Ментнон – жената, която отглеждала децата му от маркиза дьо Монтеспан. В крайна сметка Луи бива принуден да се ожени за овдовялата Ментнон – връзка, която остава в тайна в продължение на 30 години.

  3. Андрю Джаксън, Рейчъл Джаксън и Луис Робардс

  Андрю Джаксън и Рейчъл не са семейство дълго време, тъй като тя все още официално била жена на бившия си съпруг (макар че вярвала, че се е развела). Когато става свободна, Рейчъл сключва брак (отново) с Андрю Джаксън. Андрю е отдаден на съпругата си и побеснява, когато неговият политически опонент Чарлз Дикинсън използва ситуацията, за да му се подиграе и да го сломи. Дикинсън си позволява да спомене скандала и да обвини Джаксън, че не е заплатил за някакъв облог помежду им. Бесен, Джаксън обявява дуел на Дикинсън. Още в началото на дуела Джаксън е ранен, но успява да презареди и стреля отново, убивайки Дикинсън. Срещу него не са повдигнати обвинения, тъй като по онова време дуелирането се смята за законна форма на уреждане на проблеми.

  4. Марк Антоний, Клеопатра и Октавия

  Клеопатра има любовна връзка както с Цезар, така и с неговото протеже Марк Антоний, но истинският любовен триъгълник е между нея, Антоний и съпругата на Антоний – Октавия. През 40 година пр.н.е. между Октавиан и Марк Антоний се зараждат проблеми. За да изглади отношенията си с Октавиан, Марк Антоний сключва брак със сестра му Октавия. Но мирът не трае дълго. Антоний отново възобновява връзката си с Клеопатра, изоставя съпругата и децата си и започва да работи по развода си с Октавия. Конфликтът между Антоний и Октавиан завършва с битката при Акциум през 31 година пр.н.е., при който Октавиан побеждава и става владетел на Египет.

  5. Екатерина II Велика, Григорий Орлов и Григорий Потьомкин

  Екатерина Велика се любува на мъжко внимание преди и след смъртта на съпруга си. Един от любовниците й, Григорий Орлов, е неин съучастник във всичко, което прави. Двамата имат дете, но когато страстта става неудържима, Орлов изневерява на Екатерина и тя от своя страна се хвърля в обятията на Григорий Потьомкин. Екатерина превърнала Потьомкин в един от най-властните мъже в цялата страна, давайки му титли и разчитайки извънредно много на политическото му мнение.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link