Още

  5 от най-трагичните любовни истории

  1. Клеопатра и Марк Антоний

  Тази любовна история е толкова епична, че дори самият Шекспир решава да я опише в една от трагедиите си. Клеопатра и Марк Антоний се срещат през 41 година пр.н.е. В разгара на размириците в Римската империя, тя, египетска кралица, прелъстява могъщия (и вече женен) генерал и между тях се заражда романтична и силна връзка. По-късно обаче бъдещият император Октавиан убеждава Римския сенат, че Марк Антоний е омагьосан от Клеопатра и му обявява война през 31 година пр.Хр. Клеопатра и Марк Антоний се самоубиват по време на войната, за да не бъдат заловени.

  2. Хилоиз и Абелар

  Английският поет Александър Поуп превръща историята им в класика на литературата, но Хилоиз и Абелар всъщност са истински, били са до полуда влюбени един в друг и обречени на трагичен край в средата на 12 век във Франция. Абелар е учител на момичето, 20 години по-възрастен от нея. Романтичната им връзка толкова силно разгневява непримиримия чичо на Хилоиз, че Абелар е кастриран малко след като любовта им е разкрита. Двамата влюбени отиват в манастири като през цялото време си пишат писма, които днес са изключително популярни. Те комуникират така до смъртта си, макар и никога да не се срещат отново.

  3. Шах Джахан и Мумтаз Махал

  Да, Тадж Махал, известният дворец в Индия всъщност е последното доказателство за любов, построено през 17 век от Шах Джахан за любимата му съпруга. Мумтаз Махал или „бижуто на двореца“, както той я наричал, била третата му съпруга, но той я обожавал и бил повече от съсипан, когато тя умира при раждане и затова веднага започва строежа на Тадж Махал. Отнема му 23 години, за да го завърши, а през 1666 самият Шах Джахан е погребан на същото място.

  4. Инес де Кастро и Педру I

  Инес де Кастро била придворна дама на принцеса Констанса Кастилска, но бързо успява да „открадне“ сърцето на принц Педру I – наследника на португалския трон. Когато Констанса умира през 1349 година Педру I се опитва да провъзгласи Инес за своя законна кралица (те вече имали 3 деца), но баща му се намесил, прогонвайки любимата на сина си. В крайна сметка той решава, че тя трябва да бъде убита. След смъртта на баща си Педру ексхумира тялото на Инес, трупът й е коронован и поставен на трона, а народът е принуден да засвидетелства вярност на своята кралица.

  5. Андрю Джаксън и Рейчъл Донелсън

  Една от най-коментираните първи дами, Рейчъл Донелсън, била съпруга на Луис Робъртс от Кентъки преди да се омъжи за Андрю Джаксън през 1791 година. Тя вярвала, че разводът с Робъртс е финализиран, но всъщност той не подал документите си до 1793 година. Тъй като по онова време един развод се считал за скандален и бил силно критикуван, противниците на Джаксън използвали миналото на Рейчъл срещу него, наричайки я жена без никакъв морал. Стресът от случилото се утежнява заболяването на Рейчъл и тя така и не успява да види Джаксън като президент, тъй като умира от сърдечен удар два месеца преди той да стъпи в длъжност.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link