Още

  5 откачени космически случки, за които не знаете

  Още откакто хората са зърнали за първи път блещукащите светлини в нощното небе, мечтаем да пътуваме сред звездите. След хиляди години изобретателност и саможертви, най-после сме успели да стигнем до… задния двор на Земята в общи линии.

  Но въпреки това, нашият интерес към космоса е толкова голям, че всеки момент на онези смели астронавти, които са били там, е подробно описан и анализиран – включително и най-срамните. Всички сме попадали в неловки ситуации, но не и пред целия космос, както например когато…

  5. Екипажът на „Дискавъри“ е трябвало да разтопи огромна ледена висулка от урина

  Ако сте гледали „Аполо 13“, значи Том Ханкс ви е показал как става уринирането в космоса: правите го в специална тоалетна на борда, която след това изхвърля урината в космоса.

  Космическата тоалетна технология не е напреднала особено след кацането на Луната. Но тогава се появил проблем – през 1984г нещо се случило с тоалетната на борда на совалката „Дискавъри“. Урина запушила системата и се образувала доста голяма ледена висулка от урина, която се подавала от едната страна на совалката.

  Екипажът на "Дискавъри" е трябвало да разтопи огромна ледена висулка от урина

  Това може да ни звучи като доста забавна ситуация, но всъщност се оказало голям проблем за екипажа, защото 13-килограмовата ледена висулка можела да се отчупи при навлизане в земната атмосфера и да повреди деликатния топлинен щит на совалката. Никой не искал да остане в историята като убития от огромно парче замръзнала урина, затова астронавтите трябвало да намерят начин да решат проблема.

  Първата им идея била да разтопят леда, затова три дни държали совалката с тази страна към слънцето, но ефектът бил на практика нулев. Изпращането на астронавт отвън не било препоръчително, защото е доста опасно, затова от Хюстън посъветвали да използват механичната ръка на совалката. С нейна помощ те отчупили леда и изпратили замръзналата урина в космическата бездна.

  Но това не било всичко. Екипажът нямало как да използва тоалетната по малка нужда, затова се наложило да прибегне до пликовете, които обикновено се ползват по голяма нужда. Да, обаче урината е течност, а при нулева гравитация изобщо не иска да си стои в плика и се пръска навсякъде. Затова астронавтите решили да изолират торбите с кърпи и бельо, за да не излиза урината през пролуките.

  4. Джон Йънг взел сандвич на борда и едва не убил всички

  Програмата Джемини е важен епизод от надпреварата до Луната. Тогава са се случили много неща – първата американска космическа разходка, първото скачване на два космически апарата, първият сандвич с телешко в орбита.

  4. Джон Йънг взел сандвич на борда и едва не убил всички

  По време на Джемини 3, астронавтът Джон Йънг пренесъл сандвич на борда на ракетата в своя костюм. Когато излязъл в орбита, Йънг решил да пробва сандвича и дори го споделил с колегата си Върджил Грисъм. Той отхапал от сандвича, но бързо го прибрал в костюма си, когато трохи се разлетели навсякъде в капсулата.

  Официалната храна за астронавти има специално покритие, за да се предотвратят точно такива ситуации, защото трохите могат да отидат по електрическите панели и да доведат до всякакви проблеми.

  3. Руснаците дали на космонавтите си рязани пушки срещу мечки

  Рязаните пушки са използвани предимно от: 1) шофьорите на каляски в Дивия Запад (защото пистолетите са неточни докато се лашкаш по дупките), 2) Омар от сериала „Наркомрежа“ и 3) руските космонавти. Докато американските астронавти били въоръжени със сандвичи, руските им колеги носели рязани пушки.

  Руснаците дали на космонавтите си рязани пушки срещу мечки

  Модел TP-82 бил разработен специално за космонавтите и разполагал с достатъчно мощност, за да повали мечка гризли. Това уточнение не е случайно – въпреки първоначалните ни надежди, че руснаците са въоръжили космонавтите си с рязани пушки, за да се отбраняват от извънземни или пък в случай, че попаднат в космическа престрелка с американците, оръжията всъщност щели да им служат когато се върнели на Земята. Защо? Защото за разлика от глупавите американци, които пращали своите космически кораби към океана, руснаците хитро насочвали капсулите си към хубава скала в Сибир. Но нещеш ли, понякога капсулите случайно се отклонявали от курса и се приземявали някъде в дивата пустош.

  При един такъв случай, двама космонавти се озовали насред гората в Урал, на почти 1000км от първоначалното място за кацане (е, стават грешки понякога) и разполагали само с един 9мм пистолет, за да се справят с мечките и вълците около тях. И въпреки факта, че не им се наложило да се отбраняват, успели да убедят началниците си, че следващите екипажи трябва да са по-тежко въоръжени.

  2. НАСА са използвали шантаво устройство за аварийни ситуации

  С всичката опасност покрай малката капсула, седяща върху милиони килограми експлозиви и гориво, човек би помислил, че най-малко трябва да се притеснява, когато тя стои на площадката за излитане. За съжаление това не е бил случаят с Аполо 1, затова след трагедията трябвало да бъдат разработени нови методи. Доста нелепо изглеждащи при това.

  На космическата совалка, щом астронавтите успеели да излязат от местата си със своите обемни и неудобни костюми, трябвало да скочат в големи кошници, прикрепени към дълъг 400м стоманен кабел и да се спуснат с тях до земята със скорост 100км/ч.

  НАСА са използвали шантаво устройство за аварийни ситуации

  Но само защото астронавтите били напуснали совалката, не означавало, че изстрелването е спряло, а една огромна летяща бомба можела да им падне на главите всеки момент. Затова, за всеки случай, те изскачали от кошниците и веднага се скривали в бронирани военни машини, които да ги защитят от експлозии, докато те се молят шофьорът им да не е вземал уроци по избягване на падащи предмети от „Прометей“.

  Това все пак звучи по-добре от първоначалния план на НАСА за Аполо, който бил да изпращат астронавтите по гигантска пързалка до бункер на 12м под земята. Бункерът можел да издържи на малък ядрен взрив, което е странно, имайки предвид, че ракетите на Аполо използвали керосин и водород. Чудим се дали НАСА не крият нещо, но господата с черните костюми до прозореца ни казаха да спрем да задаваме въпроси.

  1. НАСА случайно изтрили записите от първото кацане на Луната

  Ако сте достатъчно големи, сигурно преди 20-ина години ви се е случвало да запишете мача върху касетата със сватбата ви… случайно. Същото се случило и в НАСА, само че с най-голямото постижение в историята на цялата планета.

  През 2006г НАСА признават, че някак са изгубили нишката какво се е случило с оригиналните видео и аудио записи, направени по време на Аполо 11. Според тях това изобщо не било голяма работа, защото записите вероятно били скатани някъде измежду касетките със стар хокеен мач и първата половина на „Близнаци“. В крайна сметка от космическата агенция излизат с малко добри и малко лоши новини: Намерили касетките, но те били напълно изтрити и презаписани.

  НАСА случайно изтрили записите от първото кацане на Луната

  За да спестят пари, НАСА решили да използват стари касетки за следващите си мисии. В един момент някой служител вероятно се е натъкнал на касетки с етикет „APL 11/MASH S02E09“ (за да се спести от маркери) и ги хвърлил в кашона за рециклиране.

  Почитателите на конспирациите смятат, че това звучи твърде некомпетентно, за да е просто съвпадение. Накрая обаче новинарските агенции спасяват положението. CBS News все още пазели записите от оригиналното предаване и ги дали на правителството.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link