Още

  10 теории за смъртта

  Съжаляваме, ако тази новина развали настроението ви, но вие ще умрете.

  Една от разликите между хората и другите животни е, че още от малки знаем, че ще умрем. Какво обаче означава това?

  Историята е записала много различни теории от много различни хора, включително учени, религиозни водачи и всякакви други. В голяма част от тези теории се говори за някакъв живот след смъртта. Историите за рай или някакво друго съществуване след земния живот са утеха за хората, защото смъртта е ужасяваща за повечето от нас. Този страх основно се дължи на неизвестното. Хората искат да знаят какво има в края на тунела.

  С развитието на компютърните технологии и физиката, има някои нови, умопомрачителни теории за това какво са реалността и съзнанието. Базирайки се на тази нова информация, философи са измислили нови обяснения за това, което се случва след като умрем… ако изобщо сме били живи.

  10. Ще бъдем изхвърлени

  От десетилетия съществува теорията, че вселената всъщност е огромен мозък. Може да е само един мозък на едно създание или пък да е мозък в пространството, заобиколен от други мозъци. Така нашата слънчева система е като мозъчна клетка, което ни превръща в незабележителна искра сред милиони други. Всичко в човешката история е просто микроскопично премигване в една мисъл.

  10 теории за смъртта

  Какво ще се случи с нас след смъртта в този случай? Каквото се случва с мъртвите клетки – хората ги отделят с урината или екскрементите. Така че, когато умрем, съзнанието ни ще бъде изхвърлено в тоалетната на вселената. Какво или къде е това? Никой не може да предположи.

  9. Ще се върнем към космическото съзнание

  Един не по-малко важен въпрос е какво всъщност е животът? Знаем, че сме живи и че обработваме всичко с мозъка си, който използва около 20 вата електричество (недостатъчно да захрани една нормална крушка). Но въпреки това всичко, което усещаме и мислим преминава от там. Това е страхотно биологично чудо. Но откъде идва съзнанието и къде отива след смъртта?

  Ще се върнем към космическото съзнание

  Според теорията на сър Роджър Пенроуз и Стюарт Хмероф, съзнанието идва от квантова активност в нашите мозъци. Това означава, че активност дълбоко в мозъчните ни клетки всъщност създава съзнанието, а тази активност пък извира от така наречено вселенско съзнание.

  В резултат на това, всичко в цялата вселена е свързано чрез това съзнание. Когато умрете, съзнанието ви просто се връща откъдето е дошло. Сякаш вселенското съзнание е океан, а животът ви е вълна. За кратко е на земята, но накрая пак се връща във водата.

  8. Това е само първата спирка

  Прераждането е идеята, че когато умрете, душата ви се прехвърля от едно тяло в друго. Това е едно от основните вярвания в индийските и източни религии.

  Странното обаче е, че когато тези теории са навлезли за първи път, хората не са имали представа колко сложна и загадъчна е всъщност вселената. Ами ако съзнанието наистина напуска тялото и отива някъде другаде във вселената?

  Това е само първата спирка

  Може би съзнанието ви ще бъде използвано отново след смъртта. Следващият ви живот може да е буквално всичко в цялата вселена. Възможностите са неограничени.

  7. Светът свършва

  Можете ли да докажете, че светът и вселената съществуват? Най-простият аргумент е, че можете просто да посочите към неща, които съществуват. Може би обаче нищо извън съзнанието ви не съществува. Всичко, което виждате, чувате и преживявате е истинско за вас, но не можете да докажете на другите хора, че съществува.

  Някои казват, че светът е твърде голям и сложен, за да съществува само в главата ни. Може обаче да не е толкова сложен, колкото си мислим. Да направим една аналогия с компютърните игри. Когато сте на определено място в играта, всичко там е видимо и съществува. Когато не сте на това място обаче, тази част от света изчезва. Появява се само когато е необходимо, което прави нашата вселена доста по-проста.

  Светът свършва

  Но какво става когато вие, единственият човек във вселената, умрете? Идва краят на света. Всички, които познавате и обичате, ще спрат да съществуват. Всичко, за което сте работили и сте постигнали, ще изчезне за миг.

  6. Животът започва отначало

  Изпитвали ли сте дежавю? Ами, ако целият ви живот е дежавю? Може би е просто определен период от време, повтарящ се отново и отново. Тук има два варианта. Първият е, че животът ви е като филм, пуснат да се повтаря. Щом свърши, той просто започва отначало и всъщност никога не умираме.

   Животът започва отначало

  Друга теория е, че животът може би се повтаря, но имаме повече контрол върху него. Така, когато умрем, започваме отначало, само че имаме нови възможности пред нас и може би няма да допуснем същите грешки като миналия път.

  5. Събуждаме се

  Може да звучи като нещо от ситком от 80-те, но животът може да е просто сън.

  Една такава вероятност е, че „истинското“ ви тяло е в дълбок сън. Това може да е по различни причини – може би сте на междузвезден полет или сте избрали да ви събудят в далечното бъдеще. Сънят е просто нещо, което да поддържа ума ви активен. Може би ще се запитате защо някой би си избрал толкова скучен и обикновен живот, който да сънува? Вероятно това ви държи заспали, но е достатъчно, за да останете активни. Когато умрете, истинското съзнание се събужда и сънят свършва. А какво става, когато и това съзнание умре? Няма как да предположим, защото може дори да не сте човек.

  Събуждаме се

  Друга вариация на тази теория е, че сме просто сънищата на по-висши същества. Те са толкова развити, че могат да създават нашата реалност само чрез сънищата си. Краят на нашия живот идва, когато се събудят.

  4. Репрограмират ни

  Животът може да е просто една компютърна симулация. Може би съзнанието ни е програмирано и животът се разиграва като в една компютърна игра или програма.

  Репрограмират ни

  Ако симулацията е нашето съзнание, умираме когато приключи. Или започваме нова симулация, в която повтаряме живота си или водим напълно различен такъв. Зависи от този, който пуска симулацията.

  3. Смъртта е илюзия

  Хората имат уникална перспектива, що се отнася до времето. За разлика от всички други земни (а може би и извънземни) същества, ние отмерваме времето и усещаме как то преминава, секунда по секунда. Това е праволинеен процес, който върви само в една посока.

  Смъртта е илюзия

  Това обаче е само наше възприятие. Времето е човешко изобретение и останалата част от вселената може да не работи по този начин. Може би всичко, което вече се е случило и предстои да се случи, съществува някъде, просто не можем да го видим. Все едно реалността е кино лента, а съзнанието е светлината, която прожектира образа на екрана. Когато кадърът не е пред светлината, това не означава, че той не съществува.

  Какво означава смъртта в този случай? Тя е илюзия, защото никога не умираме. Съществуваме винаги и навсякъде, но не го осъзнаваме, заради начина, по който възприемаме времето.

  2. Вече сме мъртви

  Би било доста тъжно, нали?

  Вече сме мъртви

  Тази теория се доближава до предишната – според нея сме едновременно живи и мъртви. Може би нямаме живот, докато не умрем. Смъртта започва процес, който ни кара да изпитаме живота. Както когато пишете инструкции на компютър и накрая натиснете „Enter“. Може би вече сме живели, но не сме изпитали всичко, докато не сме умрели. Този процес може да ни се струва доста дълъг, но всъщност да е само милисекунда.

  1. Всичко е възможно

  Единственото известно за смъртта е, че не сме сигурни какво точно се случва след това, което означава, че всичко е възможно. Според теорията на мултивселената, има безкрай на брой реалности и в тях може да се случи всичко. Това означава, че в една вселена може да се прераждаме, в друга да отиваме в рая, а в трета да възкръсваме като зомбита и т.н.

  Всичко е възможно

  Най-шантавото е, че не е задължително смъртта да е еднаква за всички. Може би с всеки човек се случва нещо различно, след като умре. Вероятно никога няма да разберем, докато не се върнем от смъртта.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link