Още

  5 шокиращи ефекта от обикновени храни

  Сигурно сте забелязали, че почти всяко нещо става безкрайно по-сложно с течение на времето. Най-добрият пример за това може би е отношението ни към храната. Като деца просто се тъпчем с всичко, което е вкусно, но когато пораснем, започваме да гледаме какво пише на етикетите и внимаваме какво ядем. Ако се задълбочите още повече пък, ще откриете, че храната не само ни засища и ни прави по-дебели, но ни въздейства и по много други начини.

  1. Обикновена съставка ви превръща в агресори

  Със сигурност сте чували какво се говори за маргарина, не толкова здравословната алтернатива на маслото. От слуховете за цвета му, до този, че бил на практика пластмаса. Маргаринът обаче със сигурност притежава един страничен ефект, който често бива пренебрегван – той може да ви превърне в агресивен задник (не буквално).

  Това се отнася и за всички останали храни, които съдържат транс мастни киселини: смеси за торти, замразени храни, бисквити, пържени картофи, понички и т.н.

  Всеки знае, че транс мазнините се свързват с различни здравословни проблеми. Науката обаче е стигнала още по-далеч и е доказала, че те въздействат още на нивата раздразнителност и агресия у човек.

  1. Студените напитки не охлаждат тялото

  Горещ летен ден, пот се стича в очите ви, копнеете за нещо освежаващо. Но дали да си налеете кисела лимонада? Може би бира? Или просто вода с лед?

  Нито едното. Студените напитки не правят нищо, за да ви охладят в горещите дни. Ако искате да се освежите, трябва да заложите на нещо топло.

  Звучи нелепо, но не е случайно, че в горещите страни като Индия хората пият много чай. Там знаят, че това ги охлажда по-добре и от най-ледените напитки, защото така тялото се охлажда по естествен начин.

  Когато погълнете студена напитка в горещ ден, рецепторите в устата ви отчитат това. Те предават тази информация на мозъка, който смята, че щом усеща нещо студено, околната среда вече се е охладила и преминава към други, по-важни задачи. Ако изпиете нещо топло обаче, рецепторите вдигат аларма и мозъкът реагира моментално, активирайки естествения механизъм на охлаждане в тялото: потенето.

  1. Вида на месото успокоява мъжете

  Да сте чували вегетарианец да има проблеми с агресията и да обича физическата разправа? И ние не сме. Това е като да размахаш пържола пред тигър – може да изгубиш някоя ръка. Сякаш най-големите и заплашителни мъже са онези, които постоянно нагъват мръвки.

  Когато учените решили да проверят връзката на месото с мъжествеността обаче, те открили нещо изненадващо. Докато на кучетата им текат лиги при вида на сочна мръвка, мъжете всъщност се успокояват. Но като се замислим, в това има известна логика. Все пак месото е било това, което човек е получавал след успешния лов. Логично е при вида на месото мозъкът на мъжа да смята, че плячката вече е била убита и няма нужда от инстинктите на убиец.

  1. Цветовете ни помагат да ядем по-малко

  Понякога няма нищо по-хубаво от това да си пуснеш хубав филм и да се проснеш на дивана със студена бира и гигантски пакет чипс в ръка. И макар да си обещавате, че няма да изяждате всичкия чипс, той е свършил още преди средата на филма. Всъщност цялата индустрия с картофените чипсове се базира на този начин на консумиране.

  Учените обаче са открили начин, с който лесно можете да контролирате безразсъдното си ядене на чипс – тайната е в цветовете. Но не става въпрос храната да бъде оцветявана в неприятни цветове, макар и това също да действа. Оказва се, че смесването на цветовете при храните прави по-лесно човек да следи колко е изял.

  Всички знаем, че е по-добре да не ядем прекалено много. Понякога обаче мозъкът не успява да определи правилно колко точно е прекалено много, защото няма маркери, по които да се ориентира – в един момент просто бъркате в пакета и се оказва, че чипсът е свършил. Прибавете малко червен чипс в уравнението и вижте какво става – мозъкът ви вече много по-лесно следи колко точно сте изяли.

  1. Алкохолът подобрява подсъзнателната памет

  Всеки знае какво алкохолът причинява на паметта: Когато главата ви се напълни с едното, другото липсва. Затова и алкохолът е най-честото средство за затриване на спомените.

  Разбира се в това има някаква истина, всички сме го изпитвали. Паметта обаче не се дава толкова лесно и действа на много нива. Най-ниското от тях е подсъзнателното. Според учените, алкохолът и подсъзнателната памет се разбират чудесно.

  Удоволствието, което човек изпитва от пиенето идва, когато пиячката изиграе мозъка да освободи допамин. Нещата обаче не спират само до тук. Макар да ви кара да се чувствате приятно, допаминът не е точно хормонът на щастието, а повече хормонът на ученето. Колкото повече допамин имате в тялото си, толкова по-лесно учите и запомняте нещата около вас… на подсъзнателно ниво.

  Учените все още изследват този ефект, но вече има теория, че алкохолиците не са толкова пристрастени към алкохола, колкото към подсъзнателните спомени, които получават, когато са пияни. Те създават спомени по-бързо от всякога, но вместо нещо полезно, научават подсъзнателни неща, които ги карат да се чувстват страхотно.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови