Още

  9 необичайни факта от света на строителството и архитектурата

  Малко вероятно е някой да оспори факта, че строителството е една от най-важните професионални сфери в  едно общество. Трудно е дори да си представим свят без всички постижения в областта на архитектурата, на които съвременните хора се радват с удоволствие. Естествено, историята на строителния опит на човечеството е хилядолетна. През това време са натрупани много интересни факти за строителството. Ето някои от тях.

  Мостовете на инките

  Инките смятат мостовете за толкова свещени, че всеки, който ги е увредил, бил осъден на смърт. Най-необичайните и впечатляващи мостове на инките са били въжени съоръжения, простиращи се през огромни ждрела, каньони и реки.

  Въжетата, от които са изградени мостовете, са от преплетени треви, а самото въже понякога достига дебелина на човешка ръка.

  Поддържането на състоянието на моста и ремонтите му ставало от специални работници, които били освободени от друга работа. Ремонт на такъв окачен мост е много опасен и често се оказва фатален за работниците.

  Досега само един мост, построен от инките, е оцелял. Той е на повече от 500 години и се нарича Q’eswachaka.

  Простира се над река Апуримак в провинция Канас (Перу). Местните жители и до ден днешен спазват традицията, поддържат го в добро състояние и редовно го използват, въпреки че в района има модерен бетонен мост.

  Яйченият мост в Перу

  Каменният мост (на испански звучи като Puente de Piedra) в столицата на Перу Лима е построен през 1608 г. от архитекта Хуан дел Корал. Този мост се нарича Яйчен, поради факта, че в процеса на неговото изграждане каменната зидария се държи не от обикновен хоросан, а от яйцата на морски птици. Според легендата, за това са били необходими повече от 10 000 яйца. Този мост все още е невредим.

  Емпайър Стейт Билдинг

  В изграждането на най-известната 103-етажната сграда в Ню Йорк са участвали 3400 служители. За построяването са били използвани повече от 10 милиона тухли, 730 тона алуминий и неръждаема стомана, 473 км електрически проводници и 5663 м3 варовик. В сградата са поставени 3 194 547 електрически крушки, има 80 км тръби за отопление и 70 км водопроводи, 1060 км телефонни кабели и инсталирани хладилници с тегло 7450 тона. От сградата се изхвърлят около 100 тона боклук месечно.

  Емпайър Стейт Билдинг служи като основен гръмоотвод за всички къщи и сгради в околността, така че най-малко 100 пъти годишно го удрят мълнии.

  Изграждането на този небостъргач струвало 41 милиона долара, което през 30-те години на миналия век било огромна сума. Сградата тежи 365 000 тона, а обемът й е 1 048 000 m3. В продължение на четиридесет и една години, тази сграда е най-високата в света.

  Къщи от тор

  Много къщи в селските райони на Непал са направени от смес от кравешка тор, различни отпадъци, пясък и глина. Не толкова отдавна индонезийската компания EcoFaeBrick започнала да произвежда тухли, които били направени от тор от добитък, който е в изобилие в Индонезия. Производителят твърди, че този екологичен материал е 20% по-лек и 20% по-силен аналог на глината. В допълнение, производствените разходи са по-малко.

  Статуята на Буда

  През 1588 г. един от най-известните неформални лидери на Япония, самурай и политик Тойотоми Хидейоши се сблъсква с множество въстания и решава да забрани на хората от простолюдието да притежават огнестрелно оръжие. Той заповядал на войниците си да съберат от всички селяни оръжията им, за да ги претопят. След това, в продължение на 3 години повече от 50 000 японски майстори, използвали получените скоби и пирони в строителството на огромна дървена статуя на Буда. Тази 24-метрова статуя, наречена Киото Дайбутцу, е толкова голяма, че затъмнява слънцето и планините. Но на 14 август 1596 г. силно земетресение унищожило самия храм и огромната статуя на Буда. След земетресението през 1602 г. бил направен опит тя да бъде възстановена, отливайки разрушените части на статуята от бронз, но отново съдбата се намесила. В процеса на отливането, небрежни работници предизвикали огън и в него великолепната статуя изгоряла окончателно.

  Сега, най-голямата статуя на Буда в света е 120-метровата статуя на Ushiku Daibutsu, построена през 1995 г. в префектура Ибараки, на 50 километра от Токио.

  Пирамидата на Хеопс

  Всяка страна на основата на най-голямата пирамида в света, известна като пирамидата на Хеопс, е 230.4 метра. Смята се, че процесът на издигане на пирамидата е продължил 20 години, а първоначалните й размери били още по-големи. Теглото й сега се оценява на около 5,9 милиона тона, а обемът на 2 500 000 м3. И ако приемем, че строителството на пирамидата е продължило 20 години, е възможно да се изчисли, че работниците на ден са полагали около 800 тона камък. Освен това, тъй като пирамидата на Хеопс се състои от приблизително 2.3 милиона каменни блокчета, в продължение на период от 20 години строителите са премествали средно по 12 блока на час.

  Почти всички каменни блокове, от които е съставена тази невероятна структура, се съчетават с голяма точност. Съвременните учени, след като проучиха този проблем, потвърдиха, че пролуките между тях не надвишават 0,5 милиметра.

  Петоъгълникът на Пентагона

  За тези, които не знаят, сградата на щаба на Министерството на отбраната на САЩ е петоъгълник. А историята на изграждането на тази необичайна структура е много интересна. Решението, че военният отдел на САЩ се нуждае от нова сграда, възникнало през юли 1941 г. Първоначално правителствени служители се съгласили, че тази централа трябва да бъде построена на брега на река Потомак в Арлингтън, щата Вирджиния. И изискванията за нейното изграждане били много. Първо, било планирано височината да не надвишава 4 етажа, което предопределяло „разтягането“ в ширина, а не на височина. На второ място, и това е едно от основните условия, в своя дизайн трябвало да има минимално количество стомана. Пентагонът е построен като стоманобетонна конструкция, за която са използвани 680 000 тона пясък, извлечен от река Потомак. Третото условие било способността подът на сградата да издържи на 732 кг на м2. Това изискване произтичало от предположението, че ако е необходимо, Пентагонът може да се използва като складово помещение.

  Изграждане на сградата продължило около 16 месеца и струвало на бюджета на САЩ 83 милиона долара.Въпреки факта, че височината на сградата е доста малка – 23 м, всяка от петте страни е с 281 метра дължина.

  Площта на сградата е около 600 000 м2, от които повече от половината се заемат от офис помещения. Пентагонът има пет страни, пет етажа над земята, две нива на подземни етажи и 28,2 километра коридори.

  Великата китайска стена

  Съществува мнение, че Великата китайска стена е единствената човешка структура, видима не само от Космоса, но и от Луната. По отношение на Луната може да се каже недвусмислено, че това е мит и учените многократно са изтъквали това. Но все още има спорове относно факта, че Китайската стена може да се види от ниска околоземна орбита. Освен това, тези спорове често се разрешават дори в съдебните зали. Астронавти твърдят, че не е възможно някой от тях да вижда Китайската стена от Космоса с просто око. Въпреки това, дори Европейската космическа агенция веднъж се опита официално да докаже, че е възможно, пускайки на уебсайта си твърдение, че е фотографирала стената. Скоро обаче, представителите на тази организация отрекли собствената си информация, заявявайки, че снимката е била на река.

  Кулата на Джон Хенкок

  Кулата на Джон Хенкок е 60-етажен 240-метров небостъргач в Бостън. Построен е през 1976 г., и заема водеща позиция като най-високата сграда в Америка в продължение на 30 години. По това време кулата на Хенкок е невероятен архитектурен шедьовър, въплъщаващ всички най-нови технологии и модернистични идеи за архитектура.

  Но въпреки целия си блясък, този небостъргач се смята за най-катастрофалната висока структура на 20-ти век. И има много причини за това. Първо, завършването на строителството й, планирано за 1971 г., трябвало да бъде отложено за още 5 години, тъй като процесът на издигане на сградата разрушил почти всички близки постройки, включително известната църква „Света Троица“.

  За всички грешни изчисления на строителните и ремонтни работи е трябвало да платят собствениците на проекта. Като цяло цената на кулата, която първоначално е в размер на 75 млн. долара, се увеличила до 175 млн. долара. Но основният проблем на небостъргача започнал с големите прозорци. Кулата не била дори на месец, когато един ден десетки стъкла започнали да падат върху самата настилка. Стъклата, които не падали, също издавали необичайни звуци. Изглеждало толкова тайнствено, плашещо и мистично, че хората се паникьосали и категорично отказали да работят в зловещия небостъргач. Архитектите дали многобройни обяснения, извинили се и наели работници, наблюдавайки появата на нови пукнатини в стъклата. Никой не можел да обясни случващото се с прозорците. През октомври 1973 г. собствениците на кулата обявили, че са принудени да заменят всички 10 344 прозореца и че това ще им струва почти 7 млн. долара.

  Но прозорците не били единственият проблем на кулата. Малкото жителите на Бостън, който се осмелили да работят в нея, постоянно се оплаквали от „морска болест“ , тъй като небостъргачът се люлеел при силен вятър.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link