Още

  5 суперсили, които можете да имате

  Супер скорост

  1sp

  Хора, изгубили някой от крайниците си, често трябва да носят неудобни протези. Но сега вече е възможно с помощта на изкуствени крака, дори хората с два ампутирани крака да тичат по-бързо и от най-бързите спринтьори в света. Всичко започва на параолимпийските игри през 2000г. където южноафриканецът Оскар Писториус става първият инвалид, който пробягва 200 метра за по-малко от 22 секунди, като с това подобрява световния рекорд на Браян Фразюр.

  За използването на такива протези се води спор.Те дават само 95% възвръщаема сила (в сравнение нормалните човешки крака дават 200%), но също така пружинираща походка и по-голяма крачка, което може да доведе до нечестно преимущество. От тогава изкуствените краката са преминали през най-различни модификации от различни компании и много модели могат да дадат резултати над човешките възможности. Иронията тук е, че Браян Фразюр, предишният световен рекордьор, всъщност е помогнал в разработването на тези протези и той ги е дал на Писториус… който направо избърсал световния рекорд с тях.

  Неуязвимост

  2sp

  D3O е доста интересна нова разработка на брониран материал. Той е удароустойчив и в комбинация със сегашните бронирани материали може да ви направи наистина неуязвим за куршумите. И със сегашния Кевлар ще оживеете след множество изстрели, но след това ще се чувствате доста зле понеже куршумите могат да ви нанесат повърхностни рани, да ви счупят кост или да ви насинят. Често се случва жертвата дори да изпадне в безсъзнание. Тук на помощ идва D3O: действието му е като на царевичното нищесте – обикновено е под формата на гел, но колкото повече сила му действа, толкова по твърдо става. Когато е мека, субстанцията позволява по-голяма гъвкавост, но при втвърдяването й може да погълне повече от половината сила на куршума.

  Невидимост

  3sp

  Учените са много близо до създаването на невидимо покривало.  Досегашните опити не са особено точни и разчитата на камера и проектор. През Март 2009г. вестник публикува, че вече е измислен метод за невидимост.

  Не само, че има теория за невидимост чрез огърване на светлинните вълни около обект, но вече се разработват метаматериалите необходими за реализирането на теорията.

  Паяжина като на Спайдърмен

  Паяжина като на Спайдърмен

  Лиминг Дай и Йонг Лин Уинг са двама професори от университетите Дейтън и Джорджия Теч, които са изобретили материал с 10 пъти по-голяма стикция (привличането между два материала) от тази при краката на гущера Гецко.

  Интересното при материала е, че нанотръбички (като микроскопични косъмчета) позволяват на материала да бъде освободен от повърхността само с едно рязко дръпване, което означава, че може да бъде залепен за всяка повърхност и след това лесно освободен – също като паяжината на Спайдърмен.

  Супер зрение

  01 Rob Spence holding fake eye and camera

  Роб Спенс, кинодеец от Канада, е наранил окото си при инцидент като малък.Преди няколко години Спенс поискал от докторите напълно да премахнат окото му и сега на негово място е поставил малка камера, батерия и предавател – което му позволява да записва и предава буквално всичко, което вижда.

   

  Източник: thebizzare.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link