Още

  5-те най-кратки властвания в историята

  Този списък е труден за изготвяне, тъй като историята е изпълнена с незапомнени монарси, кралици, на които им е отнета властта и императори, които не са имали късмет. Много лидери стигат до властта, само за да се изплъзне от ръцете им за много кратко време. Независимо от причината – болест, бунт, убийство или някаква неразгадана мистерия, включените в този списък хора са имали власт за изключително кратък период от време.

  1. Папата, който е бил глава на Римокатолическата църква най-кратко

  Урбан VII умира само 13 дни, след като става папа. Той има добра репутация и е смятан за човек на благоприличието, затова народът е изпълнен с надежда, че именно той ще бъде идеалният папа. И наистина, в първите няколко дни Урбан VII събира бедните хора на Рим, за да им помогне, давайки им пари. След това той нарежда на всички пекари да правят по-голям хляб и да го продават по-евтино, покривайки всички загуби от собствения си джоб. Само след няколко дни обаче Урбан VII се разболява и след 13 дни като папа умира.

  2. Най-кратко управлявалия крал

  Френският крал Луи XIX се възкачва на престола през 1830 година, след като баща му Шарл X умира. 20 минути след като става крал, Луи XIX подписва документи, с които обявява, че се отказва от престола.

  3. Най-кратко управлявалата кралица

  Когато болният син на Хенри VIII – Едуард VI умира, много влиятелни протестанти се страхуват, че властта ще се предаде на неговата полусестра Мери, която е католичка. Едуард се възкачва на трона, когато е само на 9 години и много скоро властният Джон Дъдли, който е граф-маршал на Англия, се обявява за негов регент. Притеснявайки се, че ще загуби властта над краля, Дъдли планира да направи така, че Джейн Грей, братовчедка на Едуард, да седне на трона. За да осигури своето място в двора, Дъдли принуждава Джейн да се омъжи за неговия син. Грей дори припада, когато съобщава на народа, че е кралица. Тя се опитва да се държи като такава, но няма обществена подкрепа и само след 9 дни Мери взема короната.

  Много историци вярват, че Мери е имала намерение да опрости младата си братовчедка, тъй като е било очевидно, че тя е станала жертва на нечии чужди игри за власт, но малко след тези събития бащата на Джейн участва в последвалия бунт. Джейн се превръща в огромен риск за короната и е екзекутирана на 16-годишна възраст.

  Още една кралица с краткотрайна власт:

  Беренгела I Кастилска става кралица през 1217 година, когато брат й Хенри умира при инцидент. Беренгела е внучка на Елеонор Аквитанска, известна като кралица както на Франция, така и на Англия. Вместо да запази властта за себе си обаче, Беренгела абдикира само след 2 месеца и 25 дни в полза на сина си Фернандо III. Той от своя страна окончателно обединява Кастилия, Леон и Галиция в единно кралство.

  4. Най-кратко управлявалият император

  В тази категория е трудно да се вместят един или двама души, заради големия брой от самопровъзгласили се за императори мъже, но един уместен кандидат за позицията е Наполеон II. Той става император на Франция, когато е само на 4 години, след поражението на Наполеон при Ватерло през 1815 година. Единственият законен син и наследник на Наполеон – Наполеон II е изпратен в Австрия при майка си, където получава нова титла – херцог Райхщатски, само 16 дни след като е обявен за император. Умира от туберкулоза, когато е на 21 години.

  Още един император, управлявал за кратко:

  Таичанг е 14-тият император от династията Мин и идва на власт, въпреки че баща му предпочита престола да заеме по-малкият му син. Таичанг е обявен за император през 1620 година и започва добре, премахвайки някои данъци и наемайки на добри позиции за работа доста хора. Само 10 дни след като става император, той започва да страда от диария в продължение на много дни, при което член от съвета му, Ли Кежу, му дава едно червено хапче, което да го излекува. На сутринта Таичанг споделя, че се чувства по-добре и е готов да вземе още едно червено хапче. Умира на следващия ден, след като служи 29 дни като император. Историята за червените хапчета се превръща в легенда в Китай, известна като „Мистерията на червените хапчета“.

  5. Най-кратко управлявалият президент

  Много хора не са съгласни албанският президент Скендер Гинуши да се причислява към тези управници. След края на комунистическия режим в страната президентът Сали Бериша става президент, но през 1997 година след загуба на изборите, той е помолен да се оттегли. Бериша отказва да го направи и тогава на негово място е временно назначен Скендер Гинуши (той заема поста между 2 и 5 часа).

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови