Още

  5 други филма за „Титаник“, които вероятно не знаехте

  1. „Saved from the Titanic” (1912 година)

  На 14.04.1912 година в 23:40 часа корабът „Титаник“ се сблъсква с айсберг насред Атлантическия океан. Загиват повече от 1500 души. На 14.05 същата година, се появява първият филм, посветен на инцидента. Точно така – първият филм за „Титаник“ излиза 29 дни след като корабът потъва. Днес филмът е от огромна историческа стойност, не само заради датата, на която излиза. В него участва актрисата Дороти Гибсън, която е била една от 2228-те пътника на потъналия кораб. Тя успява да се качи на първата спасителна лодка и да се спаси. Пресъздаването на най-лошата нощ в живота на Гибсън й повлиява ужасно. Понякога се държала неконтролируемо по време на снимките, а след приключване на продукцията страда от психически травми.

  2. „In Nacht und Eis” (1912 година)

  Заснет в Германия, филмът е излъчен за първи път на 17.08.1912 година. „In Nacht und Eis” е дълъг 42 минути – доста голяма продължителност за времето си. За много дълъг период от време всички вярват, че оригиналният запис на филма е изгубен в историята, но през 1998 година двама частни колекционери предоставят копия на немския филм.

  3. „Atlantic” (1929 година)

  Интересното при този филм е, че в него нито веднъж не се споменава, че става дума за „Титаник“. Името не е изречено нито веднъж, но филмът проследява събитията, случили се след като голям пътнически кораб се блъска в айсберг, след което потъва. И все пак, редакторите на някои вестници сами се досещат за какво става дума и описват „Atlantic“ като „филм за Титаник“.

  4. „Titanic” (1943 година)

  През 1941 година Йозеф Гьобелс – министърът на пропагандата на нацистка Германия решава, че трябва да се създаде високобюджетен филм за най-известното корабокрушение в историята. Заснет по времето на Втората световна война, Гьобелс и сценаристът Харалд Брат гледат на проекта като начин, по който да размажат противника си Великобритания. Те правят това, буквално изхвърляйки точността на информацията през прозореца. Режисьорът Херберт Селпин получава бюджет, равняващ се на 155 милиона долара днешни пари. С такава голяма сума той успява да наеме работници, които да конструират модел на „Титаник“, висок 10 метра. Селпин не доживява да види своя шедьовър на пропагандата. Още по време на снимките е арестуван от Гьобелс и по-късно е открит мъртъв в килията си.

  5. „A Night to Remember” (1958 година)

  Когато продуцентът Уилям Макити е 6-годишен, той наблюдава как „Титаник“ напуска Белфаст – мястото, където е построен. Това е преживяване, което Макити никога не забравя. През 1956 година той създава филмовата адаптация на най-продаваната книга на историка Уолтър Лорд за катастрофата на кораба. Филмът е високо оценен от критиците, които го считат за „най-исторически точния филм за Титаник, правен някога“. Когато Лорд пише книгата, той интервюира около 64 от оцелелите от „Титаник“, а по-късно е консултант при създаването на филма. Уолтър Лорд е съветник и на Джеймс Камерън десетилетия по-късно.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови