Още

  5 здравословни навика с големи недостатъци

  Нужна е силна воля, за да превърнете нещо здравословно, като тичането или яденето на салата, в част от ежедневието. Но си струва, нали? След всичките пот и усилия, след като сте се отказали от забавните пороци и по-интересните приятели, вече може да погледнете в огледалото и да се чувствате горди.

  Или поне докато не прочетете тази статия и не откриете, че много от вашите нови „полезни“ навици са пълна глупост.

  Фитнес гривните може да пречат на фитнеса ви

  Фитнес тракерът измерва колко време сте тренирали, пулса ви и броя на крачките, които правите всеки ден, като в същото време е удобно малък и струва няколко стотин лева (и ще го изгубите в някое чекмедже след месец). Може да звучи като нещо безобидно, дори полезно. Кой не обича информацията? Ами, ако тази информация не е точна? Оказва се, че тези гривни дават грешка при измерване на пулса с до 20 удара в минута, а тази разлика става още по-голяма при по-интензивни тренировки. Именно при интензивна тренировка тракерът трябва да е най-точен, все пак не ви трябва да си мерите пулса, докато нагъвате чипс пред телевизора. Друго изследване е изчислило средна грешка с около 14% – достатъчно не само да направи продукта безполезен, но и опасен за хора със сърдечни проблеми.

  Ами основната функция на гривната, да ни напомня да тренираме всеки ден? Изследване е открило, че макар носенето на фитнес тракер да кара хората да правят повече крачки на ден, всяка крачка е колкото да мине номера, като дете, което си изяжда спанака. Упражненията спират да бъдат забавни и се превръщат в задължение, което мразите. Това е кофти и е предвидимо, но не е ли важен крайният резултат? Физическата активност е добра за вас, независимо дали ви харесва или не. Специалисти са провели експеримент с 470 младежи с наднормено тегло, като са ги ограничили на нискокалорична диета и фитнес програма. Половината от участниците сами докладвали за физическата си активност, а другите използвали фитнес тракер. Втората група е отслабнала по-малко.

  Проблемът изглежда е, че хората, които виждат статистика за това колко са активни, след това решават, че заслужават награда, а въпросната награда може да е под формата на шоколадов чийзкейк. Друга вероятност е, че макар тракерите да ви мотивират да постигате целите си, също така ви обезкуражават, когато не успеете да постигнете целта, а това прави по-трудно придържането към програмата.

  Няма доказателства, че от почистването с конец за зъби има някаква полза

  В САЩ правителството дълги години препоръчва хората ежедневно да почистват зъбите си с конец, но тази препоръка отпада през 2016г, защото няма научни доказателства за ползите от тази практика. Всъщност, въпреки всички твърдения, че почистването с конец предпазва венците, елиминира плаката и предотвратява кариеси, за това няма конкретни доказателства.

  Почти всички проучвания по темата са финансирани от компании, които произвеждат въпросните конци и използват нелепи тактики за манипулиране на резултатите, като използват твърде малък брой субекти в изследванията си или ги провеждат за твърде кратък период от време. При едно такова проучване се излиза със заключението, че почистването с конец за зъби е страхотно, след като участниците в него са го направили само веднъж.

  Всичко това не означава, че почистването с конец за зъби е лошо за вас. По-добри проучвания може да докажат, че помага, а ако не друго, поне е добър начин да извадите парченцето пуканка от зъба си, което ви мъчи цял ден.

  Работенето изправени е полезно… в комбинация с упражнения

  Седим в колата, седим на дивана, седим в бара, седим навсякъде. Но най-много седим в офиса – осем часа на ден прищипване на нерви, сърдечносъдови проблеми и съсипване на тялото. Затова работенето изправен е станало модерно. Ако сте прави, докато работите, тялото ви няма да страда от всички проблеми, предизвикани от седенето. Логика.

  Според учени, проучили 5000 души за последните 16 години, как и колко често седите е много по-маловажно от това, което правите, когато не седите. Седенето не е проблемът; проблемът е, че след като свършите работа, вместо да се отправим към фитнес залата и след това да си направим здравословна вечеря, обикновено си поръчваме пица и засядаме пред телевизора.

  Застоелият начин на живот ни убива, а не стойката, в която се застояваме. Много по-полезно е да си седим удобно, докато работим и след това да се отдадем на физическа активност, отколкото просто да седим прави с надеждата смъртта да ни подмине, без да правим никакви други промени в начина си на живот.

  Генетичното изследване за бъдещи здравословни проблеми е безполезно

  Всеки, който е гледал „Гатака“, знае че животът ни в общи линии е програмиран в генетичния код. Може би сте гениален Адонис, който ще промени света, а може би ще пукнете на 37 след кариера на чистач в начално училище. Сега, благодарение на чудото на модерната технология, всеки с една шапка излишни пари може да получи научен анализ на своето ДНК, за да разбере какво вероятно ще го убие.

  Компании като 23andMe, deCODE Genetics, Gene Planet и други позволяват да им изпратите телесни течности – за предпочитане каквито са поискали – и в замяна ви връщат доклад за заболяванията, на които сте изложени на риск, за това как ще реагирате на определени лекарства и други забавни подробности. Но най-добри тези компании са в тестването дали сте достатъчно наивни да хвърлите едни пари на вятъра в замяна на консултация от врачка с достъп до лаборатория.

  Проблемът е от две части. Първо, човешкият геном е изключително сложен и макар да го познаваме много по-добре, отколкото когато смятахме, че всички болести се причиняват от хумори и духове, не сме стигнали до там, че да го четем като упътване за пералня. Когато компаниите за генетични тестове дават специфични препоръки като „пийте повече ябълков сок“ или „бягайте повече, вместо да вдигате тежести“, те си съчиняват врели некипели. Тези неща могат да подобрят здравето ви, ако преди това сте пиели водка за закуска и сте се упражнявали само с вдигане на бутилката, но никой не е открил код в ДНК-то ви, който ще ви направи Супермен. Здравословното хранене и физическата активност са добра идея независимо как изглежда геномът ви.

  Другият проблем е, че не ни бива в разбирането на риска. Да имате ген, който да ви прави уязвими към рака на кожата, не означава много, когато избягвате слънцето като вампир. Междувременно, приятелят ви, който познава всички в соларното студио, вероятно е изложен на по-голям риск, дори в гените му да няма нищо, което да го подсказва. Начинът, по който живеете, има по-голям ефект върху живота ви, отколкото гените. И ако ви кажат, че сте податливи на заболявания като амиотрофична латерална склероза или цистична фиброза, съветът да консумирате повече слънчогледово олио няма да промени това.

  Анонимните алкохолици не се справят особено добре

  Анонимните алкохолици е най-известната възстановителна програма в Америка, но вероятно ще се изненадате да научите, че е на 38-мо място от 48 метода за справяне с алкохолизма. Може да се каже, че е нещо като „Трансформърс“ на алкохолизма – необяснимо популярна, въпреки ниското качество.

  Пристрастяването е сложно нещо и АА определено помага на някои хора. Но програмата е основана през 1935г върху ненаучни принципи и не е обновявана с всичко, което сме научили за човешкия мозък оттогава. Трудно е да се проучи такава анонимна организация, но се смята, че успеваемостта й е между 5 и 8%.

  Модерните проучвания сочат, че най-добрият метод за справяне с пристрастяването към алкохола са медикаментите и терапията, предоставяни от обучени лекари.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link