Още

  7 международни криминални схеми, които звучат невероятно

  Когато говорим за престъпници, вероятно си представяте някой с нож, който ви кара да извадите парите си или застаряващ тип в костюм, обещаващ ви висока лихва – но има много повече видове престъпници и престъпления. Някои са толкова странни, че звучат като злодейски план от „Батман“. Шокиращото не е, че са се случили подобни неща, а факта, че някъде по света, те се случват достатъчно често, за да се смятат за тенденция.

  Италианците боядисват 85 000 тона развалени маслини в зелено, за да ги продадат като свежи

  Италия отдавна има проблем с фалшивата храна, откакто в Европа сиренето и виното са по-ценна валута от парите. Измамници отдавна продават пластмасова паста и песто от хартия. Докато престъпните умове по света се гордеят със способностите си да проникват незабелязани, в Италия е по-печелившо да вложиш уменията си в печива и сладки.

  Маслините са огромна индустрия за страната и като такава са основна мишена за фалшификаторите на храна. Положението е толкова зле, че при скорошна полицейска акция срещу известни криминални фамилии са открити 85 000 тона фалшиви маслини. Как се фалшифицира маслина ли? Като вземете такава, която не се е продала от миналогодишната реколта и я боядисате в зелено, за да изглежда свежа и вкусна.

  Понеже медният сулфат, с който се боядисват, не е хранителна боя, властите тестват за наличието му; изглежда са по-загрижени за цвета на храната, отколкото за токсичността й.

  Медният сулфат, между другото, според университета Корнел е само „умерено токсичен“, което е все едно да опишеш прободна рана като „само умерено фатална“. Причината за този статут е, че обикновено тялото го повръща, преди да започне да го усвоява.

  Към момента 19 души са заплашени от затвор заради тези маслини.

  Във франция има винен тероризъм

  Французите приемат виното си доста сериозно. Наистина, всъщност някои от тях прибягват до невероятни мерки, за да изгонят чужденците от страната си.

  През последните 10 години организацията Crav притиска френското правителство да вдигне цените на виното и супермакетите да спрат да продават долнопробните вносни вина. Crav стига до там, че заплашва „да потече кръв“, ако Никола Саркози не приеме исканията им. Оказва се, че са доста сериозни, след като извършват поредица от малки атентати в магазини, дръзнали да продават нефренски вина. Човек би си помислил, че в Crav членуват ядосани френски производители на вино, но може би просто наистина много мразят чуждата пиячка.

  Освен взривяването на магазини и дори правителствени сгради, Crav Напада също така цистерни и самите търговци. Не проливат кръв, но превръщат в червени реки улиците в Сет, където основният булевард и много от подземните помещения са наводнени от вино, изтекло след саботаж на група алкохолни активисти.

  Едно от най-дръзките нападения на Crav е когато нападат и отвличат испанска цистерна, превозваща вино през границата, унищожавайки вино колкото за 30 000 бутилки. Цистерната е източена пред телевизионните камери, докато репортерите съобщават за трагичната загуба на достатъчно вино да държи цяло френско семейство пияно в продължение на месец.

  Иранските шофьори наемат хора да крият номерата на колите им

  Един от най-добрите начини да се опитаме да забавим затоплянето на Земята, докато тя върви към финалния си сезон, е като ограничим количеството токсични боклуци, които колите ни непрекъснато бълват. Както знаем, това не е лесна задача, затова правителствата трябва да бъдат изобретателни. Иран например се бори със замърсяването на въздуха и задръстванията, като поделя пътищата на четни и нечетни номера на коли, като в различните дни се редуват различните номера. Спазването на този закон се следи с камери, които снимат номерата и определят дали въпросният автомобил може да се движи по пътя в този ден или не. Много хитро, Иран.

  Иранските шофьори обаче не остават по-назад. Тяхното решение е просто да наемат хора, които да крият номерата им.

  Шофьорите наемат други граждани да ходят зад колите им, за да скриват номерата на колите им от камерите, което им позволява бавно да преминават през градския център в който ден си поискат. Понеже номерата не се виждат, правителството не може да идентифицира нарушителите. Иранците извършват перфектното престъпление всеки ден – само и само, за да не се налага да вървят като хората, на които плащат, които пристигат до дестинацията си по същото време като колата, която следват. Само че по-богати.

  Новозеландската схема с авокадо

  Нова Зеландия може да изглежда като пищно и идилично място, но по хобитските й дупки се крият достатъчно мошеници. Но също като стремежите на новозеландците да бъдат признаци за истинска нация, и техните престъпления също са доста очарователни.

  Рязкото увеличение на търсенето, както в страната, така и глобално, на авокадо е създало безпрецедентна пандемия от плодови кражби. Повече от 96 000 домакинства са започнали да купуват авокадо през 2015г. И изглежда почти същия брой са решили, че ще крадат авокадо – от януари миналата година досега е имало повече от 40 големи обира на градини с авокадо. Под прикритието на нощта крадците одрусват дърветата и събират плодовете в одеяло на земята. Или се катерят и берат плодовете сами. Продават ги край пътя или на малки пазари в Окланд.

  Авокадо кризата е обхванала и Австралия, съдейки по табелите в магазините, на които вече пише, че в магазина нощната смяна не държи налични нито пари, нито авокадо.

  Фермерите започват да се борят с престъпността като инсталират алармени системи и автоматични светлини.

  В Индия продават застраховки против глоби на пътниците

  Навалицата и цената на билета са два проблема, които дразнят пасажерите по цял свят, когато говорим за железопътен транспорт. Тези проблеми са многократно по-големи в нация като Индия, където често изглежда сякаш машинистите се надпреварват да видят кой ще успее да натъпче повече хора в един вагон.

  Освен че е супер претъпкано, индийските власти също така са вдигнали цените на билетите до толкова, че много хора просто не могат да си ги позволят, което е създало един напълно нов тип мошеничество в рамките на един от най-старите: застраховките.

  Бандите, които предлагат тази нова услуга, я наричат „гарантирано пътуване без билет“. Вместо да плащат пари за билет, пътуващите плащат на застрахователите по-малка такса. Ако бъдат разпитани от контрольорите или полицията, спонсорите им ще платят наложената им глоба. Онези, които приемат офертата, обикновено студенти или пътуващи до работа, навлизат в странен свят на криминална протекция, където могат да пътуват незаконно, като въпросната им незаконност е гарантирана от мошеници.

  Богати американци крадат фосили от Китай и Монголия

  Всички признаци на традиционната американска криза на средната възраст – бързи коли, мотори и развод – отстъпват на нещо различно. Сега вече за достатъчно богатите е модерно нещо, което не е блестящо, дори не е ново. Висшата класа на Америка е по следите на нещо, което им говори на по-духовно ниво и им напомня за тях: крадени фосили.

  Предлагани на азиатския пазар, както всички добри инвестиции днес, американците изкупуват древни останки на динозаври от Монголия. Много страни (включително Монголия) считат фосилите за част от националната им природна история и не позволяват на частни лица да ги притежават. Нещо, което не съвпада с приетото от американците правило „Видя ли го, вземам го“. Най-мързеливите бракониери претърсват археологически разкопки и изнасят фосилите отвъд океана, унищожавайки научната им стойност, като ги отделят от геоложкия им контекст.

  Единствената трудност за трафикантите на кости е да ги прекарат през митницата, но обикновено нямат особени проблеми. Ерик Прокопи от Флорида е арестуван през 2012г за трафик на фосили и мащабът на операцията му се оказва умопомрачителен. Заедно с монголски гид и британски бизнесмен, Прокопи е успял да внесе в страната цял скелет на динозавър, който след това внимателно са сглобили и са продали на търг за над 1 милион долара на анонимен купувач от Ню Йорк.

  Черните пазари на сирене в Русия и САЩ

  Вечните врагове, Русия и САЩ, са споделяли конфликти, напрежение и данни от изборите от поколения, но общият им враг се оказва твърде жилав. Говорим, разбира се, за скандалните трафиканти на сирене.

  По време на анексирането на Крим, Русия отговаря на западните санкции, като забранява вноса на храни от там. Гражданите, обичащи да си похапват чедар обаче не приемат това. Трафиканти внасят забраненото сирище, използвано за производството на сирене и кашкавал и го продават с фалшиви етикети на местните, представяйки го за луксозни европейски стоки. Една от кашкавалените банди е заловена с продукт за $30 милиона от руските власти, които след това го унищожават на живо по телевизията.

  САЩ също се бори с черния пазар на сирене и кашкавал. Поради съображения за здравето, само сирена, зреели повече от 60 дни, могат да бъдат внасяни в САЩ, което лишава американците от някои от най-добрите сирена. И отново, хората стигат до големи крайности, за да получат това, което искат. Някои пренасят в куфарите си сирене бри. Други търсят местните ъндърграунд производители, правещи камамбер. Някои идващи от Мексико се опитват да крият сиренето в резервната гума – нещо, което обикновено се прави с наркотици.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link