Още

  6 доказателства, че знаем твърде малко за света

  Човечеството винаги е искало да научи, колкото е възможно повече. Затова е науката, която ни помага да изучаваме тайните на света. Но не всичко е напълно ясно. Ето някои примери.

  Защо сънуваме?

  Всяка нощ хората спят и сънуват, но защо това се случва, изследователите не могат да отговорят. Има много теории, разбира се. Според една от тях, насън виждаме мечти, според друга – мозъкът ни почива и така се избавяме от стреса.

  Изследванията показват, че сънят би могъл да се използва като индикатор за това, което може да се случи на тялото ни в бъдеще. Например, с помощта на сънищата може да се разбере, дали има риск от заболявания, като болестта на Паркинсон или деменция.

  Странни изглеждали резултатите на изследване, проведено в Ню Мексико. Оказало се, че обучени участници в изследването успявали да манипулират своите кошмари, като по този начин се справяли с депресията. Ако най-накрая разберем защо сънуваме, можем да направим огромен брой невероятни открития. Една трета от живота си прекарваме в сън, почти постоянно сънуваме, но все още не знам защо.

  Какво се случва след смъртта?

  Смъртта е още една голяма тайна в нашия свят. Никой не може със сигурност да каже какво се случва, след като тялото ни престане да функционира. Учените правят всичко възможно, за да разберат, но вместо отговори получават още повече въпроси.

  Първият важен проблем е състоянието на т.нар. клинична смърт. Голям брой хора говорят за това, че виждат бяла светлина, чуват музика, движат се във въздуха и т.н. Всичко това не може да се нарече халюцинация, защото подобни усещания се появяват, когато мозъкът и сърцето са изключени.

  Възниква вторият въпрос: какво ще се случи в съзнанието след физическата смърт? Според един от водещите експерти в областта на връщането към живота след смъртта, д-р Сам Парния, хората могат да възкръснат в рамките на 10 часа след смъртта. Това предполага, че нашето съзнание все още продължава да съществува, дори ако тялото не е възкръснало.

  За смъртта ние знаем много малко, въпреки факта, че вече много хиляди години хората се опитват да разберат нейната същност.

  Защо се е появил животът на Земята?

  Измина доста време преди да се научим как да създадем изкуствен живот. Трябва обаче да признаем, че не знаем със сигурност защо животът, който кипи около нас днес, се е появил на този свят.

  Единственото нещо, което ние знаем, че в някакъв момент от историята на Земята, по-точно преди 3,8 милиарда години, молекулата започва да се променя в резултат на невероятно сложни химически реакции, които в крайна сметка довеждат до появата на рибонуклеинова киселина, и като резултат – до живот.

  Какво стимулира молекулите за такава реакция остава загадка и досега. Според една от версиите, всичко е Божие творение, според друга версия, всичко е по вина на ултравиолетовата светлина. Никой не може да каже, как точно това се е случило.

  Учени от цял свят се опитват да подредят пъзела и да пресъздадат този първичен коктейл с надеждата да станат свидетели на момента, в който се е зародил животът, но напразно.

  Какви са законите на Вселената?

  Въз основа на наблюденията се е стигнало до извода, че Вселената се разраства и това не може да се отрече. Също така не може да се отрече, че тя се ускорява. Според законите на гравитацията всичко трябва да се забави, да се подготви за Голямата компресия – процесът на обратната страна на Големия взрив, но в действителност всичко е по-различно. Защо се случва това?

  Много учени обвиняват за това тъмната енергия и тъмната материя, които според тях представляват по-голямата част от Вселената. Но откъде идва тази енергия и тази материя, е неизвестно. Освен това 100% от доказателствата за съществуването им не съществуват. Вселената живее по собствените си закони и на нас не ни остава нищо друго освен да гадаем и да предполагаме.

  Загадките на историята

  Свикнали сме да разглеждаме историята като разказ, който е стигнал до наши дни. Въпреки това, с течение на времето, много факти са изгубени, образувайки в историята огромни бели петна.

  Независимо, че ние сме много наясно с някои епохи, много страници от историята, а дори и цели векове, са неизвестни за нас.

  Да вземем например Великобритания от VI-ти век. Римското влияние по онова време изчезнало, християнството едва започнало да се развива и Скандинавия вече набирала скорост. За този важен период от историята е известно много малко. Само една проповед на монах е достигнала до нас, но 90% от нея са посветени на Божественото правосъдие.

  Дори такива велики сили като Древен Рим и Древна Гърция са оставили непълна информация за себе си. Повечето от нашите познания за тези времена се основават на ненадеждни източници.

  Откритията се появяват всяка година. Например, наскоро беше открито, че гърците са построили нещо като праобраз на компютъра 2000 години преди Чарлз Бабидж да създаде сметачна машина – истинският предшественик на компютъра.

  Силата на гравитацията

  Тъмната материя може да обясни защо Вселената не се подчинява на законите на гравитацията. Но самата гравитация също не се подчинява на собствените си закони.

  Гравитацията, просто казано, е единствената от четирите фундаментални сили, които се противопоставят и престават да функционират, ако тялото стане достатъчно малко.

  В действителност, гравитацията е истинско главоболие за физиците и някои от тях твърдят, че тя изобщо не съществува. Всеки път, когато правим важно откритие, разбираме колко малко знаем за света.

  Теориите за света се променят непрекъснато

  Ако си представите науката като къща от карти и всеки нов теоретичен пробив, като 10-тонна желязна топка, която пада върху нея, ще разберем цялата сложност на проблема. В края на XIX-ти век хората искрено вярвали, че практически са достигнати границите на знанието. Но по онова време се появил гражданин на име Айнщайн, който публикувал най-известната формула в историята и всички идеи за света напълно се разрушили. Хората започнали да изграждат разбирането си за света от самото начало и всичко вървяло добре, докато не забелязали, че черните дупки се държат съвсем различно от това, което предполагат. Днес ние сме на прага на нови постижения в развитието на науката. Това означава, че някои основни понятия могат да бъдат преосмислени.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови