юли 7, 2018
13145 Views

Най-интелигентните животни

Автор:

Човекът е свикнал да се смята за най-интелигентното същество на Земята. Въпреки много слабите си физически способности, той управлява по-голямата част от сушата и прави опити да превземе Световния океан. Що се отнася до животните, тяхната значимост е подценявана, но някои от тях не са толкова глупави, колкото изглеждат на пръв поглед.

Прасета

Животните нямат достатъчно интелект, за да можем да ги наречем „разумни“, но някои от тях са по-умни и по-съобразителни от другите. Например, прасетата. Те са лесни за обучение, имат страхотна памет и демонстрират високи резултати в тестовете за съобразителност.

Папагали

Високо ниво на интелигентност се наблюдава при папагалите, особено при Жако. В повечето случаи те просто повтарят звуците, които са чували, без да разбират значението им, но това се дължи на липсата на подходящо обучение. Доказано е, че те са в състояние да свързват думите с обекти, както и да възприемат понятия за форма, цвят, пореден номер.

Катерици

Катериците са не само умни, но и хитри. Те отдавна са научили, че човекът е източник на храна. Ако някога сте хранили катеричка, вероятно тя на следващия ден ви е чакала на същото място, за да получи отново храна. И ще вземе толкова, колкото й давате – останалата част от храната ще скрие, запомняйки скривалището.

Кучета

Най-добрият приятел на човека е кучето – много интелигентно създание. С подходящо обучение то е в състояние да разбере 250 думи и жестове, да брои до пет, да извършва прости математически действия. Струва си да се отбележи, че най-умната порода куче е пуделът.

Котки

Разбира се, тази класация не може да мине без котките. Домашните котки са много интелигентни – основният признак за това е способността им да се адаптират. Ако вашата котка не изпълнява командата, на която сте я учили, това не означава, че тя я е забравила. По-скоро не иска да я изпълни: способността да се каже „не“ е също знак за интелигентност и воля.

Гарван

За ума на гарваните се носят легенди – тези птици са в състояние да правят невероятни неща, за да стигнат до храна, например, да разделят ядката, да я поставят под колелата на колата и т.н. Когато учените решили да направят експеримент се оказало, че птицата започва да пие вода от дълбок съд, след като хвърляла различни предмети в него, за да повиши нивото на течността и така да я достигне с клюна си. Като цяло тези птици определено ще намерят изход от всяка ситуация!

Октопод

Тези морски безгръбначни са надарени с много интелект. Те участват в тренировка, имат добра памет, отличават геометрични фигури, разпознават хора, свикват с тези, които ги хранят.

Слонове

Те се идентифицират в огледален образ, което се смята за знак за самосъзнание, имат отлична дългосрочна памет и ориентация в терена, могат да използват инструменти (например клони като „мухобойки“), да различават много звуци и най-важното – изключително чувствителни са към смъртта на техните ближни. Тези гиганти знаят как да съчувстват!

Шимпанзе

Шимпанзетата, особено бонобо, са много интелигентни създания и най-близките роднини на човека в животинското царство. Шимпанзетата не могат да говорят, заради структурата на гласовия им апарат, но са в състояние да общуват чрез жестовете с ръце, използвайки думи в преносен смисъл за създаване на нови понятия, комбинирайки известни думи. Те са в състояние да направят инструменти (да заострят пръчки) и имат чувство за хумор. Ако сложите до малко шимпанзе дете до 2-годишна възраст, то интелектуално няма да намерите никаква разлика между тях.

Делфини

Може би с най-голяма интелигентност сред животните са надарени делфините. И не е чудно! Мозъкът на делфин тежи около 1700 грама, а на човек – 1400 грама, при делфините има два пъти повече гънки в мозъчната кора, отколкото при хората. Според последните научни данни от етологията и психологията на животните, делфините не само имат речников запас (до 14 000 звукови сигнали), което им позволява да общуват помежду си, но също така имат самосъзнание и са способни на емоционално съчувствие. Освен това, всеки делфин има свое име, на което той отговаря, когато неговите роднини се обръщат към него!

Търговски обучения - myjobistosell.com

Очевидно хората не са единствените разумни същества.

loading...
Категория:
Животни · Любопитно
loading...

Comments to Най-интелигентните животни

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *