Още

  Най-интелигентните животни

  Човекът е свикнал да се смята за най-интелигентното същество на Земята. Въпреки много слабите си физически способности, той управлява по-голямата част от сушата и прави опити да превземе Световния океан. Що се отнася до животните, тяхната значимост е подценявана, но някои от тях не са толкова глупави, колкото изглеждат на пръв поглед.

  Прасета

  Животните нямат достатъчно интелект, за да можем да ги наречем „разумни“, но някои от тях са по-умни и по-съобразителни от другите. Например, прасетата. Те са лесни за обучение, имат страхотна памет и демонстрират високи резултати в тестовете за съобразителност.

  Папагали

  Високо ниво на интелигентност се наблюдава при папагалите, особено при Жако. В повечето случаи те просто повтарят звуците, които са чували, без да разбират значението им, но това се дължи на липсата на подходящо обучение. Доказано е, че те са в състояние да свързват думите с обекти, както и да възприемат понятия за форма, цвят, пореден номер.

  Катерици

  Катериците са не само умни, но и хитри. Те отдавна са научили, че човекът е източник на храна. Ако някога сте хранили катеричка, вероятно тя на следващия ден ви е чакала на същото място, за да получи отново храна. И ще вземе толкова, колкото й давате – останалата част от храната ще скрие, запомняйки скривалището.

  Кучета

  Най-добрият приятел на човека е кучето – много интелигентно създание. С подходящо обучение то е в състояние да разбере 250 думи и жестове, да брои до пет, да извършва прости математически действия. Струва си да се отбележи, че най-умната порода куче е пуделът.

  Котки

  Разбира се, тази класация не може да мине без котките. Домашните котки са много интелигентни – основният признак за това е способността им да се адаптират. Ако вашата котка не изпълнява командата, на която сте я учили, това не означава, че тя я е забравила. По-скоро не иска да я изпълни: способността да се каже „не“ е също знак за интелигентност и воля.

  Гарван

  За ума на гарваните се носят легенди – тези птици са в състояние да правят невероятни неща, за да стигнат до храна, например, да разделят ядката, да я поставят под колелата на колата и т.н. Когато учените решили да направят експеримент се оказало, че птицата започва да пие вода от дълбок съд, след като хвърляла различни предмети в него, за да повиши нивото на течността и така да я достигне с клюна си. Като цяло тези птици определено ще намерят изход от всяка ситуация!

  Октопод

  Тези морски безгръбначни са надарени с много интелект. Те участват в тренировка, имат добра памет, отличават геометрични фигури, разпознават хора, свикват с тези, които ги хранят.

  Слонове

  Те се идентифицират в огледален образ, което се смята за знак за самосъзнание, имат отлична дългосрочна памет и ориентация в терена, могат да използват инструменти (например клони като „мухобойки“), да различават много звуци и най-важното – изключително чувствителни са към смъртта на техните ближни. Тези гиганти знаят как да съчувстват!

  Шимпанзе

  Шимпанзетата, особено бонобо, са много интелигентни създания и най-близките роднини на човека в животинското царство. Шимпанзетата не могат да говорят, заради структурата на гласовия им апарат, но са в състояние да общуват чрез жестовете с ръце, използвайки думи в преносен смисъл за създаване на нови понятия, комбинирайки известни думи. Те са в състояние да направят инструменти (да заострят пръчки) и имат чувство за хумор. Ако сложите до малко шимпанзе дете до 2-годишна възраст, то интелектуално няма да намерите никаква разлика между тях.

  Делфини

  Може би с най-голяма интелигентност сред животните са надарени делфините. И не е чудно! Мозъкът на делфин тежи около 1700 грама, а на човек – 1400 грама, при делфините има два пъти повече гънки в мозъчната кора, отколкото при хората. Според последните научни данни от етологията и психологията на животните, делфините не само имат речников запас (до 14 000 звукови сигнали), което им позволява да общуват помежду си, но също така имат самосъзнание и са способни на емоционално съчувствие. Освен това, всеки делфин има свое име, на което той отговаря, когато неговите роднини се обръщат към него!

  Очевидно хората не са единствените разумни същества.

  Още публикации

  Коментари

  1. Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец

   защо не може се коментира и да се виждат коментарите на другите коментатор4енца

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link