Още

  6 изненадващи начина, по които природата се опитва да ни убие

  Рицин

  Рицинът често краси задните дворове на домовете, намиращи се в по-топлите области на Америка. То е красиво цвете, което в края на разцвета си се обагря в топъл розов цвят. Неговите семена обаче са източник на отровния рицин. Смъртоносната за хората доза е от 4 до 6 семена и ако не бъдат взети спешни мерки, причиняват бавна и болезнена смърт (усещане за парене в устата и гърлото, коремни болки и диария, примесена с кръв).

  Хътчинсонит

  Открит от Артър Хътчинсън през 1904 година, хътчинсонитът е смес от сяра, талий, олово и арсен. Три от тях са смъртоносни за човека, а сярата, както знаем, също не е никак благоприятна.

  Синьопръстен октопод

  Синьопръстният октопод е красотата, която всеки гмуркач се надява да открие, докато изследва кораловите рифове край австралийския бряг. Малкият октопод (12-20 сантиметра) обаче, изглежда безопасен само на пръв поглед, докато не се раздвижи и тялото му не стане яркожълто с брилянтни сини пръстени. Тогава той започва да хапе, изпускайки отрова, която няма антидот. Всяко от тези животни носи достатъчно отрова, за да убие 26 човека. Понякога гмуркачът дори не знае, че е ухапан. Усеща едва тогава, когато дробовете му се парализират. Синьопръстният октопод е признат за едно от най-отровните морски животни на света.

  Гъбите Coccidioides

  В някои части на югозападна Америка дори пръстта се опитва да убие хората. Е, не точно пръстта, а по-скоро гъбите, наречени Coccidioides immitus, живеещи в нея. Тези гъби могат лесно и неусетно да бъдат разпръснати във въздуха – при строителство, земеделие, силен вятър, земетресения. При вдишване, те заразяват човека със заболяване, наречено „cocci”  или „треска на долината“. Ако не се прилага лечение, болестта се разпространява в цялото тяло, поглъщайки всичко, до което се докосне. Причинява кожни язви, абсцеси, подуване на ставите ,възпаление на сърцето, проблеми с пикочните пътища и менингит.

  Палитоксин

  Зоантариите са малки морски животни, които живеят върху корали или камъни. Те комфортно обитават дори домашните аквариуми и понякога се натрупват и в морските дарове, които слагаме на трапезата. Но зоантариите са изобилстващи на палитоксин – една от най-смъртоносните отрови, познати на човека. При поглъщане скелетните мускули на човека започват да се разрушават, а съдържанието на клетките им се пренася в кръвта. Тялото мигновено започва да страда от всеки възможен ефект на отравянето – от бъбречна недостатъчност до изгаряне на кожата или сърдечна недостатъчност.

  Сероводород

  Когато се отдели сероводород във въздуха, той може да убие човек, преди той да си поеме въздух за втори път. Освен това той е запалим и експлозивен.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови