май 25, 2018
7137 Views

6 любопитни факта за Френската и индианска война

Автор:

1.Това не е война между Франция и индиански племена, а между Франция и Британските сили, които се борели за контрол над Северна Америка от 1600-те години. Въпреки това, индианските племена играят ключова роля във войната. Те се съюзяват както с французите, така и с британците и участват в много от битките. Първоначално френската армия има по-голям успех и спечелва подкрепата на индианците. И двете страни споделят общ интерес към търговията, а французите много лесно приели американската култура – те научили езиците им и живеели сред тях, а някои дори сключвали брак с местни жени и имали деца от тях. С течение на времето обаче английските колонисти се съюзяват с някои индиански племена, а местните общности били принудени да избират на чия страна да застанат, за да защитят възможно най-добре своите територии.

2. За да окуражи колониите да се съюзят в битката срещу Франция, Бенджамин Франклин разпространява постери, на които колониите са изобразени като части от разрязана смия. Постерът гласи „Присъедини се или умри“. Публикуван е в “Pennsylvania Gazette” на 9.05.1754 година и е първият политически постер в историята на Америка.

3. През пролетта на 1749 година губернаторът на Нова Франция – Roland-Michel Barrin de la Galissoniere бил загрижен от това, че все повече колонисти прииждали в Охайо. За да стане абсолютно ясно, че тези земи принадлежат на Нова Франция и са извън границите на британските заселници, губернаторът нарежда да бъдат разположени 6 плочи на стратегически позиции в долината. На всяка от плочите имало изявление, според което тези земи принадлежат на Франция. Макар че във Франция това бил често използван метод за разграничаване на територии, плочите не постигнали желания резултат и нямали възпиращо действие. (От тогава е открита само една от тях).

4, През есента на 1753 година французите разширяват обхвата си и достигат до днешна западна Пенсилвания. Губернаторът на Вирджиния считал този район за колониална територия и избира младия 21-годишен капитан Джордж Вашингтон да предупреди французите, че ще трябва или да напуснат или да се справят с последствията ако откажат да го направят. Вашингтон получава учтив отказ от френския командир на Fort Le Boeuf. Ядосан от развръзката, губернаторът на Вирджиния провъзгласява Вашингтон за подполковник и през пролетта на 1754 го изпраща с екип от мъже срещу французите като му нарежда да използва сила. В утрото на 28.05. Вашингтон среща малък разузнавателен взвод. Започват да се чуват изстрели и 15 минути по-късно 14 френски войници са убити, включително командирът им. Французите са разярени и гледат на това като на умишлено убийство. Тогава битките между британците и французите започват. Мнозина считат тази ранна битка, водена от Вашингтон за неофициалното начало на войната.

5. Макар британците и французите непрестанно да се адаптирали към воденето на битка в пустошта на Северна Америка, те също се опитвали да се държат нормално едни към други. Ако едната страна загубела битка, тя все още разполагала с определени привилегии. Пораженците можели да се предадат и дори да запазят оръжията си.

Интересен пример за любезност е този от юни 1758 година, който се случва по време на атака на британците над френската крепост Louisbourg в Нова Скотия. По време на битката британският генерал-майор Джефри Амерст изпраща пратеник до френската крепост, който носи със себе си дар от 2 ананаса за съпругата на френския командир. До плодовете имало бележка, в която имало извинение за опустошението, което най-вероятно е предизвикала битката над дома ѝ. В знак на благодарност Мари Ан дьо Друкор изпраща на британския командир няколко бутилки шампанско. По-късно, когато британците изпращат още ананаси, французите им изпращат домашно масло. Освен това командир Друкор предлага услугите на френските хирурзи за всеки ранен английски офицер.

Търговски обучения - myjobistosell.com

6. Към края на войната Испания взема решние да се съюзи с Франция. Испания се присъединява към военния конфликт през януари 1762 година, но по онова време британците били изключително силни. Испанците започнали да се заселват във Флорида още през 1500-те години, но когато Великобритания печели войната, те били принудени да се откажат от Флорида в съответствие с Парижкия договор от 1763 като в замяна на това да получат Хавана, която британците превзели през предишната година. Испания си връща Флорида 20 години по-късно по време на Американската революция, но скоро след това я губи – този път завинаги.

loading...
Категория:
История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *