Още

  6 неща, изглеждащи невероятно на забавен кадър

  Някои неща, които смятаме за скучни, всъщност са доста изумителни – просто се случват твърде бързо за нашите глупави, обикновени очи. Но тук се намесва науката, благодарение на която можем да видим на забавен кадър колко забележителни са дори най-произволните неща около нас.

  1. Пружината играчка левитира

  Имате ли някъде вкъщи такава пружина? Изровете я, защото моментално ще искате да пробвате това. Хванете я на високо и пуснете единия й край, а като стигне до земята, пуснете и другия. Сега гледайте как се противопоставя на гравитацията за няколко магически секунди.

  Как е възможно това? Преди да я пуснете, пружината е изцяло разпъната, защото маста й се е разпределила по цялата дължина. Горният край има цялата маса на пружината под него, така че силата на притегляне е равна на масата, а долната част няма никаква маса под себе си. Така пружинното напрежение се натрупва най-отдолу.

  1. Запалката създава фойерверки

  Всеки, който чете това, вероятно има запалка някъде вкъщи или в джоба си. Обзалагаме се, че никога не сте замисляли колко красива може да е.

  Само погледнете това нещо! Като мини фойерверки на върха на пръстите ви. Виждате ли тези искри в началото? Това всъщност са миниатюрни, разтопени топченца стомана, които отскачат и експлодират във въздуха.

  1. Пукащият се балон прилича на Пакман

  Има много кратък момент, за частица от секундата, когато пукащият се балон прилича на Пакман. Просто трябва да го запишете с 2700 кадъра в секунда, за да го видите.

  Ефектът се получава, ако балонът е добре надут и го спукате в една точка с игла или нещо подобно. Ако продължите да надувате обаче, силата на въздуха под налягане действа еднакво във всички посоки и при пукането на балона се образува нещо като скелет.

  1. Понякога светкавиците тръгват от земята

  Светкавиците и без друго са си супер яки, дори при нормална скорост. Но на забавен кадър, понякога се случва нещо странно – виждате как светкавицата тръгва от земята и отива към небето. Това не е трик и записът не е пуснат на обратно, просто е забавен.

  Оказва се, че така майката природа ни показва колко лесно може да ни затрие, когато си поиска. Светкавиците всъщност могат да вървят и двете посоки, а учените предполагат, че тези от земята са резултат от предишни светкавици, натрупали заряд в земята. Значи светкавиците… отскачат?

  1. Пуканките приличат на раждането на някакво ужасяващо извънземно

  Пуканките са нещо наистина специално, защото се една от малкото храни, които взривявате, за да ядете. На забавен кадър обаче пукащата се царевица прилича на извънземна ларва, която излиза от пашкула си.

  И сякаш това не е достатъчно яко, ами понякога царевицата всъщност се изстрелва във въздуха, преди да експлодира.

  1. Можете да видите движението дори на светлината

  Ако ни накарате да снимаме нещо толкова бавно, че да заснемем дори движението на светлината, бихме казали, че е невъзможно. Все пак нали светлината трябва да стигне до камерата, за да я видим? Как е възможно тогава да заснемеш нещо с повече кадри в секунда от движението на светлината? Това не е ли като пътуването във времето или нещо такова?

  Учените, за които няма такова нещо като „невъзможно“, са направили точно това и са заснели видео със светлина от лазер, която пътува с 1 милиард и 80 милиона километра в час.

  За целта са разработили система, наречена Femto-Photography, която включва лазери и огледала, правещи възможно снимането с трилион кадъра в секунда. Това са трилион кадъра в секунда, хора – обикновените клипове вървят с 24 до 30 кадъра в секунда.

  Без да навлизаме в подробности, тяхното „видео“ всъщност е поредица от снимки, заснети почти едновременно, от 500 сензора, всеки снимащ със закъснение от една трилионна част от секундата. Всеки улавя пулса на фотоните в различен етап от пътуването им.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови