Още

  Карл Хаусхофер – геополитикът на нацизма

  „Днес в центъра и в северната част на Европа душата на расата, която е живяла в Заратустра, се пробужда с митична сила, започвайки да осъзнава себе си. Северното чувство, северната дисциплина на расата – това са днес лозунгите пред лицето на сирийския Изток, който под прикритието на юдаизма се е вмъкнал към Европа и я разлага“.

  Това пише идеологът на нацизма Алфред Розенберг, като има предид създаването на ново жизнено пространство за европейците с арийска кръв. Но той не е оригиналния автор на тази идея. Тя е предложена за пръв път от Карл Хаусхофер.

  През 1920-те години, когато младият Хитлер се появява на политическата сцена, Хаусхофер е вече на солидна възраст: той е роден през 1869 г.

  Животът на Хаусхофер, който е написал над 400 книги и статии, сякаш е взет от приключенски роман. За него се говорело, че членува в най-тайните общества на света и дори владее магия! През Първата световна война, когато командвал артилерийски полк, се носели легенди, че предвижда не само климата или резултата от предстояща битка, но и посочвал точното място на падането на снарядите.

  През 1897 г. Хусхофер провел разузнавателни мисии за германския Генерален щаб в Япония, Китай, Тибет, където създал приятелства, лични и дипломатически връзки. В Япония станал приятел с престолонаследника принц Фумимаро Коное.

  Хаусхофер никога не приел несправедливия за Германия Велсайлски мир след Първата световна война. Той действително бил мистик и окултист – но, преди всичко, геополитик.

  Идеите на Хаусхофер далеч не били абстрактни и мистични. В Германия той превърнал геополитиката в наука, при това точна и логична. Според него приоритетите на държавите се обуславят преди всичко от географското им местоположение. Не държавите избират политиката, която водят – а тя им се диктува от територията, която заемат, принуждавайки ги да действат по един или друг начин. Ако един политик неуспешно избере цел за себе си, без да се съобразява със земята, която владее неговата държава, то страната му губи борбата и изостава от другите развиващи се страни, престава да играе водеща роля. Всичко се определя от самата земя, въпреки че доста политици не  подозират това.

  Неговите идеи за реванш били толкова популярни в следвоенна Германия, че през 1921 г. той дори успя да открие в Мюнхен Институт по геополитика. На лекциите му идвали много слушатели и студенти. Сред тях бил и Рудолф Хес – бъдещият нацист №2. Той останал при Хаусхофер като помощник.

  Хаусхофер с Рудолф Хес – Уикипедия

  Рудолф Хес бил мистично настроен  младеж, което не му попречило да се присъедини към национал-социалистите. Когато партията им била почти разгромена, а Хитлер през 1923 г. затворен в замъка Ландсберг, Хес бил заедно с него. Там той запознал фюрера с идеите на Хаусхофер за реванш след Първата световна война, които харесали на Хитлер.

  Имало обаче и едно разминаване – според Хаусхофер, Германия трябвало да се съюзи с Русия и Япония, защото така се формирала естествена географска ос. Хитлер обаче категорично отхвърлил идеята за ос Берлин – Москва. Това било невъзможно – как така съюз с „болшевиките и еврейските комисари?“

  Вместо Русия той избрал Италия и създал друга ос: Берлин – Рим – Токио. А Хаусхофер заради симпатиите си към „червена Русия“ изпаднал в немилост.

  След войната Хес дал показания, че Хаусхофер настоявал, ако фюрерът не иска съюз с Русия, поне да се съюзи с Англия. Германия не можела да води война на два фронта. Но от това начинание нищо не се е получило. Хес заминал за Англия с малък самолет, за да уговори британците да се съюзят с Германия. Те обаче го вкарали в затвора.

  Според Хитлер, споразумението трябвало да изглежда така: „Като се има предвид фактът, че за Великобритания пътят към Индия със сигурност трябва да бъде запазен, е необходимо да се признае специалният интерес на Великобритания към Източното Средиземноморие и Близкия изток. От друга страна, Германия трябва да запази своите специални интереси в Югоизточна Европа. Регулирането на източната граница ще бъде разглеждано от Германия като извънреден проблем, който трябва да бъде решен пряко от заинтересованите държави, без участието на други държави. Не бива да има съмнение, че трябва да се използва възможността за мирна конференция за реорганизация на Европа…“

  Според това споразумение, Русия трябвало да бъде разчленена и поставена под ръководството на Германия, Великобритания и САЩ, след като двете държави се съюзят с Хитлер. Германия щяла да контролира района до река Об. Англия трябвало да получи зоната между Об и Лена. Американците – районите на изток от Лена, включително Камчатка и Охотско море.

  Хитлер заявявал:

  „Германия няма да лиши Англия от статута на велика сила. Англия трябва да бъде един от крайъгълните камъни на новата германска Европа“.

  Планът обаче не се осъществила. А след 4 години самата Германия била разделена на зони на влияние – руска, английска, френска и американска.

  Хес останал в затвора в продължение на 46 години и, малко преди да бъде освободен, се самоубил (или бил убит).

  Съдбата на Карл Хаусхофер била трагична. Един от неговите синове участвал в заговора срещу Хитлер през 1944 г. и загинал в концлагер.

  Самият Хаусхофер през 1946 г. трябвало да свидетелства на Нюрнбергския процес. Вместо това, той, според японските традиции, чиито почитател бил, убил съпругата си и след това се самоубил.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link