Още

  6 невероятни изобретения, за които научихме неотдавна

  Авторите на тези научни открития за пореден път доказаха, че напредъкът не стои на едно място. Армията на учени и изобретатели ежедневно се опитва да подобри живота ни. Ето няколко научни изобретения, за които научихме през миналата година.

  Компютърна мишка за хора без ръце

  Разработчиците на тази джаджа са единадесетокласник от град Кушва, Свердловска област и неговата учителка по технология Оксана Фирсова. Идеята за направата на мишка, която хората с увреждания биха могли да използват, дошла наум на момчето, докато наблюдавал какви трудности има един от приятелите му.

  Мишката е направена във формата на сандал, който се носи на крака. В сандала е вградена електронна карта от стандартна оптична компютърна мишка, има два бутона за обем и колело на мишката. Също така е инсталирана светодиодна лента, която улеснява намирането на манипулатора на тъмно. Плановете на младия изобретател е да подобри манипулатора, така че в бъдеще да работи без кабели.

  Устройство срещу хъркане

  Според статистиката, хъркането, като основно нарушение на съня, се отнася до 60% от мъжете и 40% от жените. Сериозността и опасността от него се посочва от наличието на цяла база в Института по кардиология и лаборатория за съня, чиито специалисти извършват диагностика и лечение на нарушения на съня. Силното хъркане е предшественик на сериозно заболяване – синдром на обструктивна сънна апнея – периодична асфиксия (липса на кислород) по време на сън. Преведено от гръцки, „апнея“ означава „без дишане“ и се появява поради отслабване на мускулите на ларинкса, които, отпускайки, блокират дихателните пътища. Западните учени са намерили изход. Те изобретили това малко устройство, което „следи“ дъха ви през цялото време докато спите. И в случай на проблеми помага на дишането да се възстанови.

  Линийка на пръстите

  Това изобретение е магическа пръчка за онези, които са свикнали да показват размери с пръстите си. Сега, колкото е възможно по-точно, можете да демонстрирате каква височина, например, е купето на вашия автомобил или колко широк трябва да бъде шкафа в кухнята ви.

   Биореактор, благодарение на който смъртоносните белодробни заболявания вече не са проблем

  Учените са изобретили биореактор, който може да поддържа процеса на регенерация на белите дробове, или да растат нови дихателни органи. Изобретателите са убедени, че тази технология ще помогне да се излекуват най-сериозните заболявания, включително рак на белия дроб. Изобретеният биореактор имитира тялото. Системата ще увеличи белите дробове до необходимото. С помощта на това устройство учените вече успяха да развият бъбреците и мини-мозъка. Всички органи перфектно функционират при експерименталните животни.

  Непрекъснат източник на вино

  Американски инженери са изобретили „Микрочип винарна“, която позволява да се получи до милилитър напитка на час, докато стандартната процедура на алкохолна ферментация отнема до две седмици. Суровината (гроздов сок) преминава през основния канал на устройството. Дрождите се поставят в съседните помещения, влизайки в основния канал през ултрафинна мембрана с нанопори. Дрождите абсорбират захар и „в замяна“ дават алкохол и въглероден диоксид (през мембраната).

  Ръка с функция на Фотошоп

  Това е високотехнологично устройство, за което всеки художник мечтае. Факт е, че тази писалка може да пише в абсолютно всеки цвят. Тя копира цветовете на обектите, които докосва и след това лесно ги възпроизвежда. Чудо? Не – реалност!

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link