Още

  6 от най-неморалните експерименти, извършени в името на науката

  В съвременното общество учените се асоциират с високоразвити морални хора. Наистина, сред учените има много хуманисти и алтруисти, които се грижат не само за себе си. Има обаче и изключения. В някои случаи науката е готова да пожертва един или друг принцип на морала в името на постигането на резултат. В тази статия ще разгледаме шест експеримента, които са нарушили моралните принципи, но които не са попречили на използването на някои от тези научни открития за общото благо.

  Ваксиниране 

  Дори и днес някои майки трудно се решават да ваксинират детето си, страхувайки се от всякакви усложнения. Какво да кажем за 18-и век, когато тази процедура била известна само на Изток като средство на нетрадиционната медицина, с вероятност за смъртоносен изход.

  Едуард Дженър представя инокулацията на западното общество. Но неговият експеримент за ваксиниране бил на ръба на доброто и злото. По неясни причини лекарят избира осемгодишно момче и го заразява с вируса на едра шарка. По това време все още нямало никаква сигурност, че този вирус не е вреден за хората.  Лекарят разбрал, че смъртта на детето би имала трагично въздействие върху кариерата му, но за щастие и за двамата, и за всички останали хора, експериментът бил увенчан с успех.

  Проституция в името на науката

  Лекарят Уилям Мастърс и психологът Вирджиния Джонсън изучавали сексуалността в Медицинското училище във Вашингтонския университет. Те разбрали, че методът на интервюто и изследването на взаимоотношенията между животните не дават осезаеми резултати и решили, че най-добрият начин за изучаване на физиологията е да се наблюдава директно човешки секс.

  Изследователите организирали мастурбация и сексуални контакти за близо 700 мъже и жени. Първоначално участниците в експериментите били проститутки. По-късно били привлечени представители на други социални групи. В много случаи субектите не знаели с кого им предстои да бъдат в контакт. В експериментите взели участие млади и стари хора с различна сексуална ориентация. Такива иновативни методи шокирали голяма част от научната общност. Въпреки това, изследванията на Мастърс и Джонсън полагат основите на съвременната сексология.

  Сломена воля

  Мартин Селигман провеждал експерименти с животни. Няколко кучета били подложени на електрошок, като от действията на куче А зависело прекратяването на неприятните усещания и при двете животни, а куче Б не можело да промени нищо. Това се повтаряло няколко пъти. След това животните се поставяли в отделни клетки, където също получавали електрически шокове. В клетките имало преграда, която лесно можело да се прескочи и така да се избегне „наказанието“. Обаче само куче А скочило, второто животно не се опитало да избяга, а понасяло все повече удари с все по-голяма сила. Това явление се нарича „заучена безпомощност“. То помага да се разбере механизмът на появата на депресия при хората. Ако човек привикне към това да не се справя със стресова ситуация, той не се опитва да я повлияе по някакъв начин.

  Възкресяване на мъртвите

  Д-р Луиджи Галвани е известен с експериментите си в историята на физиологията. Той открил свойствата на мускулите да реагират на електричеството. Това било открито случайно по време на препарирането на жаба, чиито крайници се движели от електрошока. Но внукът му стигнал по-далеч като демонстрирал този ефект върху мъртвец. Трупът дишал, гримасничел и отварял очи. За наблюдателите било толкова шокиращо, че един от сътрудниците не можел да дойде на себе си в продължение на няколко дни.

  Антивъзпитание на децата

  Хари Харлоу, в резултат на експериментите си, изучавал психиката на дузина маймуни. Отделял малките от майките им и наблюдавал поведението им. Той заменил биологичната майка с две устройства: метална конструкция с биберон и друга, обвита в мека кърпа. Второто маймунче прегръщал и галел, а отстраненото изпаднало в отчаяние. Изследването показало, че тактилният контакт е много по-важен за детето, отколкото храната. Тези маймуни обаче не могли да комуникират по-късно със своите връстници и показали признаци на аутизъм, а много пораснали самки убили своите деца. Парадоксално, но тези изследвания помогнали за възпитанието на човешките деца, опровергавайки преобладаващото мнение, че изобилието от ласки разваля детето.

  Наблюдаване на бавна смърт

  В продължение на десетилетия, докато в Америка расизмът бил нормално явление, лекарите изследвали сифилиса сред тъмнокожото население. Субектите не били информирани от какво заболяване са лекувани и какво правят с тях. Учените искали да изучат всички етапи на болестта и така много от индивидите умирали, без да дочакат помощ. Лекарите наблюдавали пациентите да не получават лечение в други болници. Жертвите на болестта заразявали своите съпруги и деца. Дори след Втората световна война и получаването на пеницилин, експериментът не спрял и приключил едва през 1972г.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link