Още

  6 от най-отдалечените арт инсталации в света

  1.Скулптурата „The Lightning Field” в окръг Катрон, Ню Мексико

  Една от най-впечатляващите скулптури на Уолтър Ди Мария, „The Lightning Field” е изпълнена със загадки. Точното й местоположение, някъде в пустините на западно Ню Мексико, е пазено в тайна. За да стигнете до там, трябва да си направите резервация в Dia Art Foundation, които поддържат мястото. В малкото градче Кемадо, намиращо се на 3 часа път с кола от Албъкърки, ще ви очаква мъж, който ще ви откара на мястото, където има една-единствена малка хижа, пригодена за нощувка. Там не са позволени електронни средства. Вместо това, посетителите са окуражавани да се насладят изцяло на преживяването и да прекарат колкото се може повече време, наблюдавайки красотата на мястото.

  2. Скулптурите „Inside Australia” в Уларинг, Австралия

  Произведението на Антъни Гормли е посветено на изучаването на тялото. „Inside Australia” се състои от 51 скулптури, разположени около езерото Балард. Най-близкото до езерото населено място е Мензис, но пътят често бива затворен след поройни валежи.

  3. „Nimis” в Хьоганес, Швеция

  Проблемите не са нещо непознато за Ларс Вилкс, който през 2007 година изобразява Мохамед като куче. Тогава в Копенхаген имаше опит за убийството му, който завършва с един убит човек. Преди това обаче, той създава скулптурите „Nimis” в Швеция, до които е трудно да се достигне. Посетителите обикновено следват жълти стрелки, които да ги упътят до точното местоположение.

  4. „Prada Marfa” в Тексас, САЩ

  Тази „витрина“ на Прада, разположена на 26 мили северозападно от Марфа (който сам по себе си е на 3 часа път от най-близкото селище Ел Пасо) е поставена през 2005 година. В този случай думата „отдалечен“ не е особено уместна, имайки предвид колко много снимки на „Prada Marfa” има в интернет пространството, но самото й откриване, което представлява известна трудност, е достатъчен повод да я поставим в този списък.

  5. „Pumpkin” на о.Наошима, Япония

  През последните 15 години рибарското селище се превръща в център на съвременното изкуство. Старите сгради са превърнати в музеи на изкуството, обществените бани са украсени с различни предмети и са поставени няколко скулптури на японския артист Яои Кусама. От Уно в префектура Окаяма, намираща се на около 2 часа път с влак от Осака, можете да се качите на ферибот, който да ви откара до Наошима. Когато пристигнат, туристите наемат велосипед, с който да разгледат различните арт инсталации на острова.

  6. „Steilneset Memorial” във Вадьо, Норвегия

  Пътешествието ви ще е дълго и самотно, защото ще трябва да достигнете до самия край на европейския път 75, за да откриете „Steilneset Memorial”. Изградено е от швейцарския архитект Петер Зумтор и френската скулпторка Луиз Буржоа. Творението е в памет на 91 жени, момичета и мъже, изгорени по подозрения в магьосничество там преди 300 години.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link