Още

  7 митични гиганта от света

  1.Атлас – гигантът, който държи небето

  В гръцката митология Атлас е един от титаните, които участват в бунта срещу боговете на Олимп. Титаните изгубват битката, а Зевс наказва Атлас да държи небето на раменете си вечно. По време на 12-те подвига на Херкулес, една от най-популярните му задачи е да отнесе златните ябълки от градината на Хесперидите. Атлас предлага на Херкулес да свърши тази задача, ако той заеме неговото място и държи небето. Атлас изпълнява обещанието си и се насочва към Евристей (който заповядва 12-те подвига на Херкулес), за да му даде ябълките, но Херкулес моли Атлас да подържи отново небето само за минута, за да си почине. Когато Атлас нарамил небето, Херкулес взема ябълките и продължава с подвизите си, оставяйки измамения гигант с тежестта на задължението му.

  Друга легенда разказва за времето, когато Атлас се опитва да изплаши Персей, затова Персей изважда главата на Медуза. Когато вижда горгоната, Атлас се вкаменява, превръщайки се в Атласките планини.

  2. Балор – окото на смъртта

  В ирландската митология Балор е крал на фоморите – раса от гиганти, за които се говори, че са първите заселници на Ирландия. Балор, точно както циклопите, е едноок гигант и бог на смъртта – който срещне погледа му, умира незабавно. Точно поради тази причина Балор държи смъртоносното си око затворено и го използва само при нужда. Според предсказанието трябва да бъде убит от собствения си внук, затова той затваря дъщеря си Етлин в кристална кула, за да предотврати създаването на потомство. Въпреки това, богът Киан се промъква в кулата при Етлин и тя му ражда трима синове. Когато Балор научава за децата, той ги изхвърля в морето, но едно от тях – Лу, успява да се спаси и е отгледан от Мананан Мак Лир – бога на морето. Най-накрая предсказанието се сбъдва, когато Лу убива Балор в битка, изкарвайки окото му.

  3. Хрунгнир – пияният норвежки гигант

  В норвежката митология има множество гиганти и Хрунгнир е един от най-големите и най-злите. Един ден Один, върховният бог, предизвиква Хрунгнир на конно състезание. Один е на своя бърз, осемкрак кон Слейпнир, а Хрунгнир язди обикновен кон на име Гулфакси. Както се очаква, Слейпнир побеждава Гулфакси и го насочва към небесния град Асгард. Один изпитва съжаление към загубилия и когато пристигат в Асгард, кани Хрунгнир на питие. За беда Хрунгнир се напил прекалено много и скоро станал войнствен, обяснявайки как ще избие всички богове в Асгард, освен богините Фрея и Сиф, които щял да отведе със себе си в Йотунхайм – града на гигантите. Боговете се ядосват на арогантността на Хрунгнир и призовават Тор, който от своя страна предизвиква пияния гигант на дуел. Хрунгнир се съгласява, а в деня на битката се повява в каменна броня, носещ гигантско оръжие. Тор хвърля своя чук, който чупи бронята на гиганта и го убива.

  4. Полифем – лудият циклоп

  Полифем вероятно е един от най-известните циклопи на гръцката митология. Той е син на бога на морето Посейдон и морската нимфа Туза. Живее на остров Сицилия, където се грижи за стадо овце. Когато Одисей пристига в Сицилия, той се представя пред Полифем като „Никой“. Останалите циклопи залавят Одисей и го затварят в пещера, покрита с гигантски камък.Одисей съставя план за бягство и успява да нарани единственото око на гиганта, ослепявайки го. Полифем започва да крещи за помощ, но когато останалите циклопи го питат кой го е наранил, той отвръща „Никой“, така че те решават, че той не е с всичкия си и го изоставят.

  5. Они – японските гигантски демони

  В японския фолклор оните са гигантски демони. Те са страховити, с червена или синя кожа, с по три пръста на ръцете и краката и гротескни рога. Оните често са полуголи, като имат само малко покривало, изработено от кожи на диви зверове. Те обожават човешка плът. Изпратени са в ада, заради лошия начин на живот, който са водели на земята. Най-лошите от тях са оните, превърнати в такива не след смъртта, а още докато са живи и бродят в света на хората.

  6. Кумбхакарна – гигантът с огромен апетит

  Кумбхакарна е гигантски демон, описан в санскритския епос „Рамаяна“. Той е с гигантски размери и гигантски апетит, но благодарение на трика, който му изиграва богинята Сарасвати, езикът му бива завързан и всеки път, когато се опитвал да поиска благословия, той казвал, че иска легло и в резултат на това, бил обречен да спи по 6 месеца всяка година. Въпреки че обикновено бил добър, Кумбхакарна се събуждал толкова гладен, че поглъщал всичко по пътя си, включително и хора. Веднъж брат му Равана се нуждаел от помощта му за спечелването на една битка, но Кумбхакарна бил заспал и се наложило 1000 слона да го стъпчат, за да го събудят. Тогава той се включил в битката, но вместо да се сдобие със слава, бил убит.

  7. Орион – следи сред звездите

  Съществуват множество легенди за гръцкия гигант Орион. В една от версиите той е егоцентричен ловец, който се хвали, че може да убие всеки звяр, изправил се срещу него. Тогава един малък скорпион го ухапва и Орион умира. Според друга история, Орион е ослепен, след като се опитва да вземе Меропа за своя съпруга, въпреки нежеланието на баща ѝ. За да възвърне зрението си той отива на изток, където живее богът на Слънцето. Неговите лъчи помагат на гиганта и той е излекуван. След това Ороин отива да живее и ловува с Диана, но брат ѝ Аполон изпитва ревност към близките им отношения, затова когато Орион плува във водата, а в далечината главата му изглежда като малка черна точка, Аполон се обзалага с Диана, че тя не може да я уцели. Диана изстрелва няколко стрели и една от тях улучва Орион смъртоносно. Едва когато тялото му изплува на брега, тя разбира каква грешка е допуснала. Страдайки от загубата на Орион, Диана го изпраща на небето сред звездите.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link