Още

  6 растения, които са майстори на дегизировките

  Boquila trifoliolata

  Учените са впечатлени от Boquila trifoliolata, защото то се държи повече като хамелеон, отколкото като растение. Среща се най-често в горите на Чили и Аржентина и има забележителната способност да се дегизира, имитирайки заобикалящата го среда. Докато се увива нагоре, то се променя спрямо растението, към което се е увило. Може да променя размера, формата и цвета си, за да се нагоди. А ако се е усукало около две различни растения, Boquila trifoliolata може да се промени, имитирайки и двете едновременно.

  Drosera (Росянка)

  Росянката най-често расте върху почва, която има липса на азот. Това не е проблем за нея, защото получава необходимите си хранителни вещества от насекомите, които биват привлечени от сочните ѝ капчици. Те са неустоими за насекомите, търсещи сладък нектар, но това е само трик, с който да бъдат уловени от растението. Червените капчици всъщност са лепката субстанция, която при контакт с насекомото, го „хваща“. След това го задушава бавно и поглъща в продължение на дни.

  Caladium Steudneriifolium (Каладиум)

  Всички сме се престрували на болни, за да избегнем тест в училище, но за това растение преструвките са умела тактика. Caladium Steudneriifolium, който се среща най-често в горите на Еквадор, представлява вкусна храна за гъсениците. Те снасят своите яйца върху листата и се хранят чрез растението, оставяйки бяла следа след себе си. Изследователите са открили, че растението се е научило да се „преструва“, че вече е било изядено и тази негова тактика работи. Такива растения не са предпочитани от гъсениците и те успешно успяват да избегнат това да бъдат превърнати в нечия храна.

  Ophrys apifera (Пчелоносно бръмбарче)

  Цветята разчитат на пчелите, които да им помогнат с разпространението на прашеца. Вместо да чака обаче, Пчелоносното бръмбарче поема нещата в свои ръце. За да примами мъжките пчели, това растение изглежда (и ухае) точно като женска пчела. Мъжките идват, при което биват покрити със слой от цветен прашец, след което отлитат към следващото цвете.

  Lithops (Живи камъчета)

  Живите камъчета се срещат най-често в Южна Африка. За да се предпазят от това да се превърнат в храна за минувачите, те се прикриват, „дегизирайки се“ като камъните, намиращи се в околността. Листата им не са зелени, а сиви или кафяви. За тяхно съжаление обаче, когато разцъфнат, те не могат да се скрият, защото цветята им са ярки и красиви.

  Lamium album (Бяла мъртва коприва)

  Ако сте се докосвали някога до коприва, знаете колко неприятно е усещането. Листата им са покрити с остри иглени косъмчета, които дразнят кожата при допир. Изглежда, че Бялата мъртва коприва знае това и се е научила да имитира Копривата, за да отблъсне евентуални хищници. При допир с нея усещането не е толкова болезнено и неприятно, но определено изглежда по този начин.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link