Още

  6 съвременни общества, управлявани от жени

  1. Мосуо

  Обществото Мосуо населява провинциите Юннан и Съчуан в Китай. Това вероятно е едно от най-известните матриархални общества. Китайското правителство официално ги квалифицира като част от друго етническо малцинство, известно като „Наки“ или „Накси“, но между двете има известни различия в културата и езика.

  Хората от Мосуо живеят с големите си семейства в огромни домакинства като начело стои жена. Имуществото се предава по майчина линия, а жените обикновено вземат основните решения, свързани с бизнес и работа, а мъжете се занимават с политика. Децата се отглеждат в майчиното семейство и приемат нейната фамилия.

  В това общество няма официални бракове, а жената просто отива до дома на избрания от нея съпруг. Двамата не живеят заедно и тъй като децата остават на грижите на майката, мъжете имат малка роля в отглеждането. В някои случаи самоличността на бащата е неизвестна.

  2. Минангкабау

  Обществото им се състои от около 4 милиона души, които населяват Западна Суматра, Индонезия. Те са най-голямото матриархално общество. Хората от Минангкабау вярват, че цялото имущество на клана се държи от майката, а по-късно се завещава на дъщерята. Те вярват, че майката е най-важният човек в тяхното общество.

  Обикновено жените са господари на дома, а мъжете поемат ролите на политически и духовни водачи. След брака всяка жена придобива собствено спално помещение. Съпругът може да спи с нея, но трябва да напусне рано сутринта, за да закуси в дома на своята майка. На 10-годишна възраст момчетата напускат майчиния си дом и заживяват с бащите си, където придобиват различни умения и получават религиозни знания. Ръководителят на клана винаги е мъж, но жените го избират и могат винаги да го отстранят, ако решат, че той не изпълнява задълженията си.

  3. Акан

  Хората от Акан са мнозинство в Гана. Тяхната социална организация е основана около матриархата, където идентичността, наследството и богатството се определят от жената. Господарите на клана са жени, но мъжете заемат ръководни позиции в обществото. Обикновено от мъжа се очаква не само да подкрепя и осигурява собственото си семейство, но и това на роднините му жени.

  4. Брибри

  Брибри са общество от малко над 13 000 души, които живеят в провинцията Лимон в Коста Рика. Подобно на много други матриархални общества, те са организирани на кланове. Всеки клан се състои от голямо семейство, а управлението му се предава по майчина линия. Жените са единствените, които могат да наследяват земя и само те имат право да подготвят какаото, използвано в свещените им ритуали.

  5. Гаро

  Хората от обществото Гаро наследяват всичко от своята майка. Обикновено първият наследник е най-малката дъщеря, чийто брак много често е уреден. За големите дъщери, които не са наследници, нещата стоят по различен начин. Техните традиции повеляват бъдещият младоженец да „избяга“ след предложението на момичето за брак, след което нейното семейство да го „хване“ и да го върне към бъдещата му жена. Това се повтаря или докато булката не се откаже или докато младоженецът не приеме предложението й (често момичето дава много обещания на бъдещия си мъж, сред които да му служи и да му се покорява). След като станат семейство, мъжът заживява в дома на съпругата си. Ако бракът не потръгне, той може да се развали, без обществено неодобрение, тъй като хората вярват, че бракът не е някакъв обвързващ договор.

  6. Наговиси

  Наговиси обитават остров Бугенвил, който е владение на Папуа-Нова Гвинея. Жените от това общество заемат лидерски позиции, провеждат традиционните церемонии и обработват земята. За жените от Наговиси сексуалността и стопанството са от еднакво значение. Браковете помежду им не са официални. Ако двама души често прекарват време заедно, спят заедно и мъжът помага в обработката на земята на жената, то двамата се считат за семейство.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link