Още

  5 души, които стават световноизвестни едва след смъртта си

  1. Ане Франк

  Вероятно това е една от най-тъжните истории в този списък, тъй като Ане Франк умира едва на 15-годишна възраст. Родена в еврейско семейство в Германия, в началото на Втората световна война тя и родителите й се укриват в Амстердам, където води своя дневник и описва всички свои преживявания и емоции. По-късно след като убежището им е разкрито, всички членове на семейството са изпратени в концентрационни лагери. Ане Франк умира в лагера „Берген-Белзен“ през март 1945 година.

  Ане получава своя дневник за 13-тия си рожден ден. В него тя описва живота си от 12.06.1942 година до 1.08.1944 година. Бащата на Ане – Ото Франк е единственият, който оцелява от войната. По-късно той открива дневника на дъщеря си и го публикува, сбъдвайки мечтата й да бъде писателка. Дневникът е преведен на 67 езика и са продадени над 30 милиона копия от него.

  2. Тутанкамон

  Да, трудно е да повярваме, че Тутанкамон влиза в този списък, имайки предвид, че е бил египетски фараон. Когато наследява трона обаче, той е едва на 9-10 години и умира около 9 години по-късно. Египтолозите твърдят, че фараоните на Египет са общо около 170, но колко от тях можем да кажем поименно? Съвременната популярност на Тутанкамон вероятно се дължи най-много на Хауърд Картър и Джордж Хърбърт, които откриват гробницата на Тутанкамон през 1922 година. Това тяхно откритие дава на човечеството изключително близък поглед върху живота и дейността на младия фараон.

  3. Емили Дикинсън

  Емили Дикинсън е една от най-известните автори днес, но случаят е различен, когато е била още жива. Тя води спокоен начин на живот и почти никога не напуска дома на семейството си, преди да почине през 1886 година на 55-годишна възраст. Макар че семейството й е запознато с някои от стиховете й, едва след нейната смърт е открита и показана пред публиката тяхната истинска стойност. Изключителното й творчество, разкрито от сестра й Лавиния, превръща Емили Дикинсън в един от най-важните автори в света на литературата.

  4. Винсент ван Гог

  Геният на ван Гог е оценен едва след неговата смърт. Той умира на 29.07.1890 година, когато е само на 37 години. Тогава негова роднина, която винаги е била почитател на изкуството му, събира колкото се може повече от творбите му (голяма част от тях са унищожени или изгубени). 71 от картините на ван Гог са изложени в Париж през 1901 година, след което те са истински оценени. Днес картините му – „Ириси“, продадена за 53.9 милиона долара, „Портрет на доктор Гаше“, продадена за 82.5 милиона долара и „Ваза с дванадесет слънчогледа“ са едни от най-популярните произведения на изкуството.

  5. Франц Кафка

  Роден в Прага през 1883 година, Кафка изучава право в Карловия университет в Прага. Той посвещава голяма част от свободното си време в писане на произведения, които обаче не достигат до читателите. За съжаление, Кафка умира през 1924 година от туберкулоза.

  Заради неговата неувереност в собствените си качества и умения, които мнозина смятат, че са породени от факта, че е отгледан от изключително стриктен баща, голяма част от творбите му остават неиздадени. Кафка дори иска от своя приятел Макс Брод да унищожи произведенията му след смъртта му. Въпреки това, Брод нарушава обещанието си. През 1925, само година след смъртта на Кафка, е публикуван романът „Процесът“, който днес се счита за едно от най-великите литературни творения.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови