Още

  6 скандални жени, които се издигат чрез прелъстяване

  1. Агрипина Младша

  Агрипина Младша е свързана с кръвна връзка или брак с петима римски императори – Октавиан Август е неин прадядо, Тиберий прачичо, Калигула брат, Клавдий чичо, а Нерон е неин син. Но тя не се задоволявала с това да живее в тяхната сянка, а елитните римски жени често водели ограничен обществен живот.

  Въпреки че животът на Агрипина винаги бил изпълнен с драми и интриги, репутацията й на безмилостна и фатална жена започва през 49 година, когато съблазнява чичо си Клавдий и го кара да се ожени за нея, за да стане императрица на Рим. Дори по необикновените римски стандарти такъв брак се смятал за подозрителен и бил приеман като кръвосмешение.

  Агрипина успява да принуди чичо си да признае Нерон (неин син от предишен брак) за свой наследник. И тъй като Клавдий умира на 54 години, мнозина твърят, че Агрипина го е отровила. Нерон става император и наследявайки жаждата за власт на майка си, в крайна сметка заповядва нейната смърт.

  2. Хариет Уилсън

  Хариет Уилсън е популярна британска куртизанка и писателка. Родена е в Лондон и започва кариерата си на 15-годишна възраст, след като става любовница на един граф. Тя бързо става част от високопоставеното лондонско общество, дори когато била публично избягвана (но лично приемана) от водещите му членове.

  Уилсън имала голям брой любовници, включително министър-председатели, военни герои и кралски войници, сред които херцог Уелингтън, Джордж IV, лорд Палмерстън и много други. В крайна сметка обаче Уилсън достига труден момент в живота си, но измисля гениално решение на проблема си. Тя пише мемоар, с който изнудва бившите си любовници, които така старателно се опитвали да запазят анонимността си. Изборът бил ясен – или плащат или мемоарът бива публикуван.

  3. Агнес Сорел

  Агнес Сорел била любовница на крал Шарл VII. Привързаността на краля към нея скандализира френския съд и печели на Агнес множество врагове. Изборът й на облекло също бил толкова смел и дързък, колкото и публичните й любовни връзки – тя винаги носела роклите си така, че едната й гърда да е напълно изложена на показ. Шарл VII подарява на Агнес земи, частна резиденция и планини от бижута.

  Но Агнес не използва кралските услуги единствено за себе си. Тя използва връзките си, за да забогатее и цялото й семейство като им осигури позиции в двора. Сорел умира от отравяне с живак на 28-годишна възраст през 1450 година. Не е сигурно дали е отровена от врагове или не.

  4. Елизабет Уудвил

  Родена в скромно семейство през 1437 година, Елизабет Уудвил става красива жена, която овдовява на едва 24-годишна възраст. През пролетта на 1464 година тя среща крал Едуард IV, който веднага пожелава да спи с нея. Елизабет дава ясно да се разбере, че единственият начин, по който той би могъл да има отношения с нея, е да стане неин съпруг. Опитите на краля да заплашва както Елизабет, така и баща й, за да се добере до нея, са безуспешни, затова, за да утоли желанието си, Едуард сключва тайно брак за Елизабет през 1464 година. И така тя започнала да използва красотата си, за да влияе върху най-могъщия мъж в кралството.

  Когато новината за брака им се разчува, всички са скандализирани. Въпреки че бракът им е продуктивен (те имат 10 деца), Едуард имал и други любовни връзки. Смъртта на краля през 1483 година е удар за Елизабет, която се принуждава да се съюзи с Тюдорите, за да осигури безопасността на семейството си.

  5. Лола Монтес

  Лола Монтес е родена в Ирландия през 1821 година. През 1843 година тя напуска съпруга си и започва кариера като скандална професионална танцьорка в Европа. Три години по-късно Лола привлича вниманието на кралят на Бавария Лудвиг I. Като негова любовница тя била много щастлива, когато получила величествен дворец в Мюнхен като подарък.

  Въпреки че не притежавала титла, тя държала в ръцете си властта над краля. Баварското правителство дори било наречено „Lolaministerium”, тъй като отговаряло на нейните желания. След смъртта на Лудвиг, Лола напуска Бавария и започва да разпространява историите от живота си. Умира в Ню Йорк на 40-годишна възраст.

  6. Уолис Симпсън

  Уолис Симпсън спечелила вниманието на английския крал Едуард VIII. Тъй като кралят бил известен с ежедневните си флиртове, всички предполагали, че вниманието му към Симпсън ще бъде кратко. Оказва се обаче, че нещата не стоят по този начин. Когато Едуард наследява трона след смъртта на баща си през 1936 година, той дава ясно да се разбере, че желае Симпсън да бъде до него. Проблемът бил, че британците не биха приели разведена жена за своя кралица, още повече, че Симпсън била американка.

  Вместо да управлява без жената, която обича, Едуард се отказва от трона в полза на по-малкия си брат Джордж VI. Скоро след това Едуард и Симпсън сключват брак.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link