Още

  7 архитектурни чудеса, създадени в името на любовта

  Тадж Махал не е единствената сграда, построена в името на любовта. В миналото много хора са изразявали чувствата си чрез архитектурни чудеса – ето 7 от тях.

  1. Болд Касъл, Ню Йорк

  Болд Касъл е красива сграда с трагична история. През 1900 година Джордж Болд – управителят на известния Waldorf-Astoria Hotel наема 300 работници, които да построят замък със 120 помещения за съпругата му Луис. Любовта на Джордж била толкова голяма, че той не щади никакви средства за дизайна, в който са включени италиански градини и подвижен мост. През 1904 година Луис Болд умира и Джордж прекратява строежа на двореца веднага. Неспособен да си представи, че би могъл да живее в замъка без любимата си, Джордж изоставя проекта напълно и никога повече не се връща на мястото. В продължение на 73 години замъкът е незавършен символ на неугасващата му любов. През 1977 година обаче властите го довършват и го отварят за посетители.

  2. Мистери Касъл, Финикс, Аризона

  Замъкът е построен през 1930-те години от мъж на име Бойс Лутър Гъли. Бойс има дъщеря – Мери Лу, която често забавлява с приказки за замъци и дракони. Дори й обещава един ден да й построи замък. Когато момиченцето става на 5 годинки, Бойс узнава, че е болен от туберкулоза – фатално заболяване по онова време. Той заминава за Аризона, без да каже на никого къде отива. През 1945 година, когато Мери Лу е на 22 години, тя получава писмо от баща си. Той й пише от предсмъртното си легло, че е построил обещания замък. Въпреки всичко, той държи на думата си. Малко след като получава писмото, Мери Лу и майка й се преместват в Аризона, за да заживеят в невероятния замък. Той бил обзаведен добре и имал помещение, за което момичето било инструктирано да не отваря до 1948 година. В него Мери Лу открива снимка на баща си, писмо, две банкноти от по 500 долара и картичка за Свети Валентин, която тя му подарява, когато е още дете. Мери Лу живее в замъка до смъртта си през 2010 година.

  3. Добройд Касъл, Англия

  Джон Филдън бил от богато семейство. Той се влюбва в селското момиче Рут Стансфийлд. Когато иска ръката й, тя отговаря, че ще се омъжи за него, ако той й построи замък. Двамата сключват брак през 1857 година, а през 1866 Филдън наема архитекта Джон Гибсън, който да построи замъка. Въпреки това, дворецът не е символ на вечната любов. Скоро след като сключват брак, Джон решава, че за да се изкачи по социалната стълба, трябва да изпрати съпругата си на обучение в Швейцария. Това се оказва лошо решение, тъй като с времето Рут се отчуждава от съпруга си. Джон се омъжва повторно скоро след смъртта на Рут (този път за дама от висшето общество) и остава в замъка до смъртта си през 1893 година.

  4. Коръл Касъл, Флорида

  Табелата на входа на замъка гласи: „Ще станете свидетели на едно необикновено постижение“. Това е точно твърдение, но определено не описва цялата история. Едуард Лийдскалнин е на 26 години през 1913, когато се сгодява за любовта на живота си, Агнес Скъфс, която по това време е 16-годишна. Само ден преди сватбата обаче Агнес се отмята от обещанието си за женитба. Съкрушеният Едуард прекарва няколко години на път и в крайна сметка през 1918 се установява във Флорида. Тогава той решава да започне да строи дворец за несподелената си любов – нещо, което се превръща в проекта на живота му. Той изгражда всичко абсолютно сам и с двете си ръце.

  5. Замъкът Swallow’s Nest в Украйна

  Първоначално на ръба на скалата има дървена постройка, наречена „Замъкът на любовта“, но не става ясно дали е изградена в името на любовта към жена, към страната или просто като място за влюбени. Вторият собственик на Замъка на любовта е мъж на име А.К.Тобин, който го подарява на своята съпруга. Жената продава дървения замък през 1903 година, а през 1911 собственик става немецът Барон вон Щайнхел. Щайнхел разрушава дървената сграда и на нейно място изгражда каменен дворец. От 70-те години насам, замъкът е италиански ресторант.

  6. Малкият Трианон, Франция

  Изграден е през 1762 година по поръчка на Луи XV за любовницата му Мадам дьо Помпадур. За съжаление Мадам дьо Помпадур умира 4 години преди замъкът да бъде завършен и през 1768 година той става собственост на Мадам дю Бари – следващата любовница на Луи. Тя го декорира по свой вкус и живее в него до смъртта на Луи XV през 1774 година. Тогава на престола се възкачва Луи XVI, който подарява замъка на своята млада съпруга Мария-Антоанета. През 1867 година съпругата на френския император Наполеон III – Евгения де Монтихо превръща замъка в музей, посветен на живота на Мария-Антоанета. В момента той все още продължава да изпълнява тази си функция.

  7. Аштън Мемориал, Англия

  Местният милионер и индустриалец Лорд Аштън изгражда замъка в памет на съпругата си Джеси, която умира през 1904 година. Той е отворен за посещения от 1909 година и предоставя на гостите великолепни гледки. Лорд Аштън сключва брак няколко месеца след като замъка е отворен за туристи.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link