Още

  7 исторически личности, загинали от храна или напитки

  Независимо дали става въпрос за невинно изглеждаща черешка или по-очевидния виновник, виното, храната и напитките са „обвинявани“ за смъртта на много и различни бележити личности през годините.

  1. Хенри I

  Миногите са животни, често определяни като риби, които имат назъбена уста, с която обикновено смучат кръв от други риби. Те са „обвинявани“ за смъртта на не един английски крал. Хенри I е най-малкият син на Уилям Завоевателя и като много други монарси от онова време, той се наслаждавал на обилната храна. Една вечер, противно на съветите на лекарите си, той изяжда огромна порция миноги (едно от любимите му ястия). Скоро след това Хенри се разболява и умира, свързвайки завинаги съдбата си с любимата си храна.

  2. Дени Дидро

  Френският философ и писател обича храната и хората от обкръжението му знаели, че понякога прекалява с нея. Една вечер, през 1784 година, докато Дидро се храни със съпругата си, той взема една кайсия, с която да завърши вечерята си. Съпругата му, притеснена за здравето на Дидро, му прави забележка, че е ял прекалено много. „Но какво си мислиш, че ще ми направи дявола?“ – запитал философът и само секунди след като изяжда кайсията, умира.

  3. Адолф Фредрик

  Крал Адолф Фредрик обичал да похапвa. Умира, след като поглъща огромно количество храна през 1771 година. Повод за това е празникът „Марди гра“. 60-годишният тогава крал изяжда няколко омара, хайвер, кисело зеле и изпива доста шампанско, след което решава да завърши обилната вечеря с популярния шведски десерт semla. Но Фредрик не се задоволява само с едно парче, а изяжда цели 14 десерта. Цялата вечеря завършва с хранително отравяне, след което кралят умира.

  4. Луций Фабий Цилон

  Римският политик и сенатор Луций Цилон е един от най-богатите и влиятелни мъже в Рим през 2 век. Историците смятат, че той умира по време на празник, след като се задушава с един косъм, който бил в чашата му с мляко.

  5. Закари Тейлър

  На 4.07 американският президент Закари Тейлър присъства на празненствата, след което, изморен, се отправя към Белия дом. Там Тейлър изпива на един дъх няколко чаши ледена вода, мляко и след това изяжда доста череши. Малко след това, президентът започва да изпитва силни коремни болки и се отправя към леглото си. Тейлър лежи в агония в продължение на няколко дни и умира на 9.07 като официалната причина за смъртта му е чревна инфекция.

  6. Папа Адриан IV

  През 1154 година Никълъс Брейкспир става папа Адриан IV – той е единственият англичанин, носещ тази титла. Историците предполагат, че той умира внезапно, след като се задавя с муха, попаднала в чашата му с вино. Някои разбира се отхвърлят тази теория, предполагайки, че е починал вследствие на възпаление на сливиците.

  7. Тихо Брахе

  Датският астроном Тихо Брахе умира през 1601 година, след като прекарва часове на един банкет, без да посети тоалетната нито веднъж, тъй като смята, че ако стане от масата ще наруши етикета. Въпреки неудобството, Брахе остава на празненството като продължава да яде и пие. В крайна сметка пикочният му мехур не издържа и той умира 11 дни по-късно. През 2010 година са направени тестове на останките на Брахе, заради предположенията, че е бил отровен с живак от ученика си Йохан Кеплер. Тестовете не показват повишени нива на живак, което потвърждава, че смъртта му е причинена от инфекция на пикочния мехур, както се е считало първоначално.

  Още публикации

  Коментари

  1. Тейлър вероятно е получил перфорация на язва и перитонит. От ледената вода най вече.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link