Още

  7 грешки в мисленето, които ви пречат да вземете правилното решение

  Чудили ли сте се защо често сте замесени в неприятности? Уловката е, че когато се опитвате да опростите задачата, мозъкът се приковава към стереотипи, които усложняват всичко. Защо се случва всичко това?

  1. Склонност да се действа по линията на най-малкото съпротивление

  Хубаво е да се действа така, че да се изразходват минимални усилия и ресурси, но това не означава, че такова решение в бъдеще ще се окаже вярно. Този трик често се използва от компаниите за популяризиране на техните стоки. Например, когато купувате лаптоп, автоматично ви предлагат инсталиране на различни програми „по подразбиране“, които всъщност са рекламни отпадъци. Или друга опция – вашият доставчик „автоматично“ ще ви отведе до нов пакет с „бонуси“, които всъщност не са придобивка. Много по-полезно е да проучите проблема и да отделите време, търсейки печеливши възможности.

  1. Навикът да вярвате в най-доброто

  Защо да се подготвяте за изпит, ако можете да научите един въпрос и да се надявате на късмет? Същият принцип се предава и в други сфери на живота – семейство, работа, здраве. Всеки начинаещ бизнесмен е уверен, че ще успее, затова не се замисля за резервни опции за напредък или безопасно отстъпление. Влюбените сключват брак „веднъж и завинаги“, без да обръщат внимание на статистическите данни, гледайки брака през розови очила. Да сте оптимисти е добре, но няма да ви навреди да сте по-предпазливи.

  1. Сляпа вяра в добрите намерения на другите

  Няма светци, в противен случай всички щяхме да живеем на небето и вместо шапки да имаме ореоли. Продавачът ще направи всичко, за да ви накара да купите продукта, и после доволно да потрие ръце. Фризьорът е печеливш, когато ви убеди да ползвате неговите скъпи услуги. Целта на лекарите е да се продават повече лекарства. Не е необходимо да мислите, че те правят всичко това от любов към човечеството. Оценявайте всеки продукт от гледна точка на лицето, което го рекламира. Каква е мотивацията на хората наоколо, каква печалба получават те? Не бъдете глупави и не се заблуждавайте от красиви думи.

  1. Между стандарта и новостите – избор в полза на последното

  Човешкият мозък е така подреден, че задължително сравнява всичко, като се съсредоточава върху количествените показатели, а не върху качествените. Така че, ако ви се предложи избор между нормален будилник и новост, която освен основните функции, може да измерва влажност, кръвно налягане и да пее песни на японски, най-вероятно ще изберете новото чудо. Но вече имате апарат за кръвно налягане, овлажнителят е на рафта, измервате всичко това веднъж годишно … защо да плащате повече за такова скъпо устройство? Не е ли по-изгодно да вземете най-добрия вариант с функционалността, която наистина ще използвате?

  1. Навик за избягване на важни решения

  Това е често срещан проблем, когато човек трябва да се заеме със сложен проект или да вземе решение за важно събитие, но мозъкът прави всичко възможно да намери причина, заради която „напъването“ да се отложи. Неочаквано заболяване, натрупана умора, способността да се отложи всичко за утре е само малък списък от методите за бягство от отговорност. Как да мотивираме волята? Съзнателно елиминирайте всякакви начини да се оттеглите, набирайки подкрепа от близките си. Например, да се обзаложите с приятел, че ако не отслабнете с 10 килограма за два месеца, тогава ще му платите договорената сума. Или се обвържете с такива задължения, които ще ви накарат да работите с максимална сила. Тогава няма да имате друг избор, освен да вървите напред.

  1. Акцент върху моментните удоволствия

  Защо е толкова трудно човек да се откаже от вредните навици – алкохол, сладко посред нощ, скъпи покупки, които изяждат целия бюджет? Факт е, че мозъкът ни трудно може да изчисли последиците от действията в далечното и мъгливо бъдеще, ако сега го чака нещо приятно и изпълнено с положителни емоции. Моментната полза изглежда по-привлекателна от ползите някъде далеч във времето. Ето защо искате да ядете вкусна торта сега, отколкото да изглеждате слаби в бъдеще. Да вземете днес хиляда лева ви е по-важно, отколкото в дългосрочен план да имате две хиляди. Познавайки тази особеност, не забравяйте да си припомните, че ще последва кратка еуфория.

  1. Навикът за възприемане на първоначалния опит като най-добър

  Спомнете си с каква трудност превключихте от телефон с бутони на телефон с touch screen? Много хора са уверени, че вкусът на сладоледа от детството не може да се сравни с производството на нито една от съвременните компании. И всичко това е, защото човешкият мозък е програмиран да възприема първия опит като стандарт, който впоследствие се сравнява. Ето защо всичко изглежда по-добре преди – първите нови дънки, първата любов, първата победа над себе си. Вълната на носталгията се преобръща точно заради чувството за удоволствие, което преживяwame, когато срещаме нещо за първи път. Но това е трик! Невинаги миналото е по-добро от настоящето. Трябва да помним тази особеност на нашето мислене и да се опитаме да останем отворени за нови преживявания. Насладете се на реалните постижения вместо да се занимавате със стереотипи.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link